Téma: Boršč - zbožňuju ho, ale v restauraci je málokdy
Ahoj, miluju boršč, co vy? Taky máte problém s jeho dostupností v restauracích?
(2 lidí)   (0 lidí)  
Stránka otevřena 5773x Předchozí téma | Další téma
Reakce čtenářů
Věk: 44
Přítelkyně je Ukrajinka, takže to mám z první ruky. Navíc velice dobře vaří a strašně ráda. Takže mohu mít boršč zelený a nebo červený. (mimochodem, je to ukrajinské národní jídlo, nikoliv ruské) Jinak třeba i "katljéty", šúbu, viněgrad, choloděc, galůbci, atd, atd…. a vodku. Mají ji lepší než u nás. Například jejich veliceznámá "Chliébnyj dar". Už dávno ji mají s takovými uzávěry, že ji nelze pančovat. Já ale tak jednu stopečku za večer. Jednou jsme si dali v restauraci a nebylo to ono. Bylo v něm jen jeden druh masa a chyběla zakysaná smetana navrch.
Já úplně žeru červený, nemůžu se ho nabažit, zalený jsem ještě neměla, je lepší? No a co se týká těch restaurací, tak málokdy asi najdeme nějakou, kde to chutná tak dobře jako domácí specialitky ale aj tak už to není, co to bývalo a najít nějakou, kde ho servírujou není zrovna jednoduché
Věk: 44
Zelený se dělá ze šťovíku (to není ten divoký na loukách), tady se neprodává. Ukrajinci co tu žijí, mají semena z Ukrajiny. Je to šlechtěná rostlina(zelenina). Ukrajinci jedí hodně zeleniny a umí ji upravovat na různé způsoby. Já mám raději ten červený, ale zelený také není špatný.
S těmi uzávěry máš pravdu, nechápu, proč nejsou u nás. Myslím, že by to to pančování hodně ztížilo.
Věk: 40
môj manžel pochádza tiež z Ukrajiny takže zdieľam Váš názor
Борщ не должны есть, но если она (моя жена) приготовлена хорошо, я буду есть его c aппeтитoм.
Aaaj azbuku neumím, nemůžete to zkusit třeba anglicky?
Psal jsem, že boršč nemusím, ale pokud ho žena udělá dobře, tak ho sním s chutí.
Děkuji za překlad
Věk: 44
Mits Ca, máš to blbě. Foneticky takto : Ja někůšaju boršč, no kadká jevó prigatóviť majá žená, ja jevo sjem vsudavólstvije.
Boršč jsem ani jednou neměla, takže nemohu posoudit, ale je prý moc dobrý
Je naprosto vynikající, pokud máš ráda kyselé nebo jemně nakyslé jídlo…mmm prostě mňamina
Tak to mám ráda kyselé jídlo, tak to by mně moh chutnat, doufám, že ho někdy ochutnám.
Jen si dej, můžu fakt jen doporučit Já třeba ještě nenašla odvahu si ho uvařit doma, takže jen v hospůdkách, ale už je to docela fuška najít hospodu, kde ho mají
A co taková sibiřská soljanka, Racku? Je jednoduchá a v mrazáku může čekat i půl roku, aniž by jí mráz ubral na chuti a kráse
Jde to takto zařídit i s manželkou, aby byla stále při chuti a krásná?
Dej ji do mrazáku a uvidíš
S nějakou to určitě jde zařídit Méďo. Jsou jich tři miliardy. Chceš ňákej mobil?
Sibiřská soljanka? Ou, tak o takovým jídle slyším poprvé, neznám ho.
Soljanka sibiřská
- Suroviny jsou pro dvě zmrzlé osoby ruského původu, celkem asi 2,5 l
- 300 g dobrá prorostlá slanina
- 3 PL sádlo nebo olej
- 2 velké cibule
- 150 g mrkev
- 150 g celer
- 200 g červené řepy
- 200 g kysané zelí, může být i červené, lze použít i čerstvé
- 1 PL sladká paprika
- 1 KL pálivá paprika
- 1 citrón nebo ocet
- 5 PL rajský protlak
- 3 větší kysané okurky
- 2 l hovězího vývaru nebo vody
- cukr
- sůl
- kyselá smetana
Slanina se nakrájí na tenké, nevelké plátky a na oleji se nechá vyškvařit.
Vloží se cibule nakrájená na kroužky a nechá zezlátnout.
Přidá se nahrubo strouhaná kořenová zelenina, orestuje se, až začne tmavnout. Do směsi se přimíchají obě papriky, přidá se krájené propláchnuté zelí, na nudličky červená řepa. Čerstvé červené zelí dodá polévce krásnou barvu.
Zaleje se vývarem, přidá se citrón krájený na plátky, rajský protlak, okurky, nakrájené na plátky a nechá se pomalu vařit asi hodinu
Polévka má mít jasně červenou barvu, chuti příjemně nakyslé, pikantní po zelenině s uzeným tónem, s malými kousky rozvařené citrónové kůry. Cukr, obsažený v mrkvi a celeru dodá jemnou chuť, kterou možno zesílit ještě malým přídavkem. Pokud je správně připravená, nebude vám chybět žádné přichucovadlo ani další koření. V některém kraji se přidává vařené uzené maso
Servíruje se ve velkých miskách s plátkem citronu a kopečkem smetany. Nesmí chybět křupavé žitné pečivo a dvojitý „škalik“ vodky 0,12 l
To vypadá dobře, díky
A recept na vychytaný boršč by náhodou nebyl?
Tak kdysi ve školní jídelně býval Boršč pravidelně v pátek. Někdo vypustil fámu, že je to ze slitých polévek za celičký týden. Mám ráda červenou řepu na všechny způsoby.
Tak já boršč taky můžu. Už jsem ho dlouho neměla, dala bych si.
V Praze 2 je jedna restaurace, kde ho vaří a docela dobrý a nebo pak vím ještě o jedné kousek od Brna
Zajímalo by mě, kde je to v té Praze…
Je to na ulici Záhřebská (nevím, jestli tady mohu napsat název), zkus se podívat na internet, mají své stránky, tak to můžeš zkouknout a možná se ti zalíbí
Dívala jsem se na mapy a na té ulici je tuna restaurací. která z nich to je? U Draka, Žlutá pumpa, Hlučná Samota nebo La Lavande?
Napiš v klidu název, nikdo to mazat nebude, já určitě ne a Avatárek tu není.
Takjo Medvěde, zkusím to. je to Hlučná Samota Marti
No vidíš a je to venku, monitor nepraskl a země se nezachvěla. Pokud jde o osobní zkušenost, není problém se o ni podělit. Nejsi úplně nová, registrovaná jsi nějakou chvíli a nepředpokládám, že si děláš reklamu na svoji restauraci.
Děkuji, dívala jsem se na stránky a fakt ho tam mají, mám radost, když už jsem líná si ho doma zkusit udělat, tak zkusím jakou má kvalitku u nich
10 nejnovějších témat v kategorii:
Téma |
Odpovědí | Otevřeno |
Datum přidání (Autor) |
---|---|---|---|
Smažené ruské pirohy a pomerančový nápoj Olympus na Masarykově nádraží - proč už to není? | 27 | 4118x |
01.04.2018 00:07:18 (Seriozní muž.) |
Aranžování jídla na talíři - dobrou chuť | 87 | 9693x |
29.10.2013 13:35:44 (Amadeus) |
Oblíbené kavárny v ČR a oblíbená káva | 11 | 2672x |
21.10.2013 11:32:01 (kVerca2) |
Přílohy k obědu - jaké máte rádi a kdy? | 20 | 4954x |
05.03.2013 20:37:50 (Pluto) |
Víte co jíte? Chléb Šumava - složení | 28 | 14215x |
25.02.2013 12:12:29 (Pan Sova) |
Oblíbené moučníky a cukrářské řezy - tipy | 73 | 11078x |
03.02.2013 11:29:58 (Racek ) |
Jídlo které vám nechutnalo a teď už chutná - které je to u vás? | 23 | 4946x |
27.01.2013 14:38:48 (Racek ) |
Nejchutnější bonbóny - které to podle vás jsou? | 20 | 7458x |
31.10.2012 08:21:14 (Racek ) |
Kvalitní a chutné jogurty - které to podle vás jsou? | 37 | 6373x |
02.08.2012 23:50:28 (Barča) |
Jakou zmrzlinu máte nejraději - z obchodu, točenou, domácí? | 10 | 3807x |
28.07.2012 13:43:35 (Trinity) |