Téma: Postup pražení mandlí aby byly chutné - jak na to
Mám doma mandle ve šlupce. Tak jsem je nechala převařit ve vařící vodě aby šly sloupnout. Pak jsem je dala na pánev na olej opražit, ale nvím, nevím zda to tak dělám dobře. Vím, že v někdy v restauraci podávají pražené mandle, ale měly jinou chuť než ty moje. Jak to děláte vy?
Reakce čtenářů
Ještě jsem doma mandle nepražila, ale dobrý nápad. Asi to děláš správně, jinde to píšou taky tak. Jen asi používají ten friťák, proto chutnají jinak.
Dělám to také tak, ale mandle zásadně nevařím, pouze vložím do vroucí vody na pár minut, aby šla slupka dolů.
Jsou dobré smažené na oleji, pak je třeba nechat odsát tuk.
Nějakej fet nebo co v nich je. Zobete, dokud jsou. Rozhodně je nedělejte z celého kila. Mandle se nemusí dělat na tuku, obsahují ho dostatek, ale míchání, to je důležité.
Co k tomu potřebujeme?
loupané či přírodní mandle 10 dkg (klidně dejte dvacet)
malý frťan vody
1/2 KL soli
1/4 KL cukru
1/4 KL uzeného prášku, dostane se v řeznických potřebách. Když ho nedáte, nic zlého se nestane
přísady bez mandlí rozpusťte a ohřejte v nádobě, kam se vejde i celá dávka mandlí
Mandle nasucho opražte na pánvi za stálého míchání, až získají barvu, tou nemíním negroidní flíčky. Doporučuji mírný plamen.
Ještě horké nasypte do roztoku a míchejte. Zbytkové teplo odpaří vodu a na povrchu se utvoří slabá suchá vrstva dobré chuti. Množství vody je třeba vyzkoušet, ale když to ulejeme, dáme znovu na pánev a prohřejeme
Tak děkuji za návod na novou úpravu mandlí.
Já na sloupnutí pouze zaleji vařící vodou a nechám odstát. Pražím v troubě na lehce vymyštěném pekáčku, ke konci osolím. Dělám i bez soli a to používám jako griliáš na posypání dortu.