Téma: Levná a rychlá jídla a recepty na vaření z toho co dům dá
Většinou jsou to míchaná vajíčka, ale co dál?
Reakce čtenářů
Tak to by byla snídaně... co na oběd? Dnes není levné prakticky nic. Dříve to bylo tak, že si člověk odpustil maso a levný oběd byl raz dva. Dnes už to tak jednoduché není. Ať maso, sýr, nebo sladké, cenou to moc nepohne. Docela by mě zajímalo, jestli ještě dnes někdo jí šťouchané brambory s cibulkou a podmáslím? Co si budem vykládat, ani to už není nejlevnější. Dřívější levná jídla se nejednou stávají spíš pochoutkou. To jako když jsem si dala ve Španělsku Paellu. Dřívější jídlo chudých je dnes pomalu hitem a jídelním lístku.
Tak jsem udělala úvodní myšlenku a teď si ráda počtu co dál..........
Snad není levný už ani chleba s máslem. Ještě mně napadly těstoviny s točeným salámem, jako "šunkofleky". krupicová kaše, ale pak už fakt nic nevím.
Mě napadl buřt guláš.... ale věřím, že lidi přijdou s dalšími nápady. Vždyť jídlo je to jediné, na čem by mělo jít ušetřit. Nájem a další náklady ukrátit nejdou.
Já bych spíš řekl. Co lednice dá.
Snídaně • Ovesná kaše se sušenými švestkami, může být i trochu medu.
Oběd •Špagety se „šalšou“, kterou si děláme sami doma. Pořád je hotová ve spíži. (salsa – omáčka)
Večeře •To se najíme už lásky a k tomu může být i trochu bílkovinné stravy.
Teď jsi mě Pluťásku rozesmál..... kdybych k večeři předestřela před svého muže porci lásky, myslím, že by šla brzo do kelu. Jóóó.... jako dezert, to by šlo
Pluto, asi ti rozumím, Kuře, nebo jiný ptáček.
Pluto, pšššt, už mlčím, už mlčím.
Tady ten recept na kuřátko vypadá zajímavě …. musím ho vyzkoušet.
Úžasné pečené kuriatko
Postup receptu:
-
Múku, koreniny a nakrájaný cesnak spolu zmiešame. Stiahneme kožu z kuraťa. Obalíme v ochutenej múke. Poukladáme do maslom vymazaného pekáča, posypeme nakrájanou cibuľou a nastrúhaným syrom. Polejeme šľahačkou a pečieme prikryté na 200°C hodinu aj 15 minút.
Pavli, nasla jsem neco na netu, Blesk. cz-levne potraviny, usetrite stokoruny. Mrkni se na to. Jinak mi je lito, ze mate takovou drahotu k vasim vyplatam. Vydaje vyssi nez prijmy. Barca to vystihla dobre.
Innes, kdyby k výplatám, ale my s dědečkem už k důchodům. Je pravda, že už nemáme takový výdej energie, proto nemusíme tak hodně kaloricky jíst. Jen mně zajímá, jaké zná někdo jídlo jak se říká - za málo peněz hodně muziky.
Pavli, protoze neznam vase ceny tak to skusim orientacne. Falesne halusky, jsou z mouky bez brambor se zelim a cibulkou, lusteniny s cibulkou a vejci (oka), bramborove noky na sladko, s cibulkou se zelim, pirohy s jakoukoliv nadivkou dle chute, bramborova buchta na plechu (neco jako bramborak ) s mlekem ci cajem, zemlbaba i ze starsiho peciva, nakypy z ryze a huste presnidavkove polevky. Snad jsem trochu pomohla. Take krupicove a i jine noky na vice zpusobu, k omacce ci oprazene, nebo i na slano, jen tak na sladko, s cibulkou. Levnejsi jsou i besamelove omacky, prichutit dle sveho - cibulova, koprova atd. Nastavovana kase bramborova s krupkama, bramborova kase opecena, kuba z krup (krupeto). Fleky se zelim.
Innes, díky za typy. Halušky mňam, brambory nebo mouka, to snad vyjde nastejno. Čoška podražila, vejce jakbysmet. Zemlbába, dobrý tip, ale asi bez tvarohu, noky dávám do polévečky, nastavovaná kaše a fleky se zelím dobrý tip. Tak vyzkoušíme.
Fazole s rajčaty, česnekem a točeným salámem. Špagety s rajčaty, majoránkou a česnekem naolivovém oleji. Ovesné vločky se zelím a kmínem na cibulce. Ovesná polévka.
Pokud jsou domácí brambory, jabka, vajíčka, zavařeniny a pod. tak francouzáky, rýžový nákyp, žemlovku.
Už jsem chtěla psát pár tipů, ale přeci jen pojem levné jídlo je dost relativní, tak nevím.
Pro mě je levné jídlo obecně to, které uvařím tak pro 6 lidí a vejdu se pod stovku.
Samozřejmě to také záleží na tom zda má člověk možnost si něco například vypěstovat na zahrádce apod. to pak jde cena ještě níž.
Levná jídla jsou hodně takové ty míchanice na jednu pánev. Mám takový pocit, že už jsem to sem i někam psala... u nás je hodně oblíbené jídlo "Selská pánev" Vařené brambory, dobrá grilovací klobása (dá se úspěšně nahradit pěknou anglickou slaninou), cibulka, česnek, kmín.
Také máme moc rádi gnocchi se špenátem..... gnocchi, špenát, kuřecí maso, česnek, cibulka, vajíčko a smetana. Ta smetana trochu zvýší cenu, ale i tak se obě tyto dvě pánve dají udělat na šest porcí za cca 70-80kaček v závislosti na tom jak drobně se krájí klobása či anglická nebo kuřecí. S menšími kousky je masa dost v každé porci a celkově ho není třeba tolik.
Jako další variantu levného jídla je možné třeba občas udělat sojové maso. Stojí pár korun a když se dobře udělá, tak je to mňamka. Vždy je nutné povařit a ochutit, výborné je na pánev hodit pokrájené kousky, zasypat trochu solamilem, orestovat s co dům dá... cibulka nebo pórek, česnek, když je paprika tak klidně tu přidat, zalít trochou smetany. Ani ne za padesát korun je plná pánev dobroty.
Přítel je rybář, švagr myslivec, rodiče pěstují brambory, mají i slepice a králíky, já si zeleninu a ovoce vypěstuji na zahrádce, takže to zatím jde....
Tak to Ti závidím.... toho myslivce. Mám hodně ráda maso z divočiny. Rybáře nezávidím, "tichého blázna" mám doma taky. Králíčí ráda nemám, krmili nás tím celé dětství....
no, tak jednoduché to není, ten myslivec nám nosí stále to samé, divočáky, nebo zajíce, takové srnčí se podaří málokdy, ryby taky žádná sláva, samý kapr, karas, sumec, málokdy pstruh a losos, kterého miluji bohužel nikdy... ale jsem vděčná i za to, ryby jsou relativně zdravé
Teď jsem dostala chuť na něco.... ale hlavně rychlého a z toho, co dům dá.... a narazila jsem na tohle, už je to v troubě. Není to sice oběd, ale třeba se někomu bude taky hodit.
Jééé Tepu, tak to vypadá dobře a hlavně toho není moc. Když jsem sama doma, je pak problém s konzumací celého plechu. Tak tohle výhledově zkusím Díkýýýý
(mimochodem, už mám z trouby ven tu první, je to fakt dobré, použila jsem borůvky. Jen bych příště dala trošku víc cukru. )
Jééé, Tepu, tuto buchtu do hrníčku jsem už dělala jednou manželovi. Měl něco sladkého a je to tak akorát pro jenoho, chutnalo mu. Baru, vyzkoušej. Akorát to jedno vejce na jednu porci je dost, ale pro párkrát se svět nezboří.
taky dobrý, Báro, já jsem hodně "buchtová", většinou upeču piškotový základ /nebo koupím korpus v sámošce/ na to různé ovoce a zaleju pudinkem nebo želatinou
Ano, na ten korpus rozetřu kysanou smetanu, položím ovoce a zaleju želatinou. Mńamka...
Baru, jak dopadl koláč? Já mu říkám "Rychlý práškový koláč", dávám jen jedno vajíčko a navrch potřu tvarohem, v kterém je vajíčko, cukr a trochu mléka a posypu drobenkou.
Já ho Pavli ještě nedělala. Až udělám, podám referát. Bude to jen taková chuťovka pro manžela.
Baru, já myslela ten co si na něj dala odkaz, a že ho máš v troubě. Asi ta moje otázka poskočila moc níž.
Ahááá.... na něm není co zkazit přece... a dávám si do nosu. Je dobrý. Myslela jsem, že se ptáš na ten hrnkový
Rybízová dobrota ke kávě Potřebujete: 500 g listového těsta, 150 g piškotů, misku čerstvého, mraženého nebo kompotovaného rybízu, 500 ml mléka, 1 pudinkový prášek, 2 lžíce cukru. Rybíz můžete vyměnit za mražené brusinky! Listové těsto rozválejte na dvě placky. Jednu poklaďte piškoty, rybízem a zalijte mírně zchladlým pudinkem, který jste připravili z mléka, prášku a cukru. Přiklopte druhou plackou a dejte do trouby na 30 minut péct při 180 stupních Celsia. Rychlé, snadné, ke kávě ideální. Opravdu!
Baru, mně se ro špatně čte, můžeš mi to poslat do vzkazů? Moc děkuji za receptík.
Máš na myši kolečko, Pavli? Pokud ano, stiskni Ctrl, přitom pomalu zatoč kolečkem a budeš mrkat
Ta rada mě taky napadla, nicméně má to ve vzkazníku...
Nechtěl jsem psát o silnějších brejlích, víš Barčo? Ale je třeba podotknout, že je tu písmo nepohodové a to je škoda. Autora nenapadlo, že se najdou lidi, kteří toto nebudou číst z principu. Trochu připomíná hru výrobce se zákazníkem, když popisuje suroviny na cetlíkách úžasných pochoutek a nemá zájem, aby se četlo.
Neřeš.... já brýlky vlastním a ostatní k tomu taky dojdou..
A nestačí jen stisknout úplně vpravo to "plus"?
Wolfe, kolečko mám, ale i tak přes ten obrázek to nevidím. Mám brýle od 16 roků, no co se dá dělat.
Baru, děkuji za vzkaz, už to mám uložené.
Hmm.. vypadá to hóódně jedlé, zkusím, .
Já když nevím co rychle, tak dělám toto:
Tak trochu jiné francouzské brambory, moc dobré a moc rychlé
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
alobal, syrové brambory, 2 kuřecí klobásy, 2 paprikové klobásy, anglická slanina, 2 zelené papriky, porek, hořčice, kečup, niva
POSTUP PŘÍPRAVY
Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Klobásy nakrájíme na kolečka, anglickou slaninu na plátky nebo jak se to povede, zelené papriky na čtverečky, nivu nastrouháme.
Uřízneme si větší množství alobalu, aby nám vyšel dovnitř pekáče a aby po stranách zbylo tolik, aby se brambory mohly ještě tím alobalem z obou stran zakrýt. Na alobal dáme nakrájené brambory, pocákáme horčicí a kečupem. Na brambory nasypeme nakrájené klobásy, papriky, slaninu, nakrájený pórek a na to všechno nastrouháme Nivu. Pokrm nesolíme, Niva i klobásy jsou slané dost, i když to je na uvážení, jak kdo má rád. Pak vezmeme ten alobal, který čouhá z pekáče a z obou stran pořádně překryjeme celou tu dobrotu, uplácáme ho, hlavně se snažíme po stranách a šupneme to do trouby asi na 220 st. a necháme to tam asi tak 3/4 hodky. Pak vypneme a baštíme.
Tohle množství klobás a paprik je asi na 1 a půl kg brambor, ale každý může dát jak to má radši, jestli víc brambor nebo víc masíčka.
Třeba to bude inspirace co rychle a chutně udělat, je to fakt mňamka!
Našlsa jsem také toto :
Ovesné karbanátky
Věk: 39
Město:valašské království
.. ovesné karbanátky mám ráda, jednou jsem je dělala u segry, když jsem tam byla na víkend, s bramborem a nivovým dresinkem, švagr prohlásil že je to sice vtipné, ale at jdu s karbenátkama bez masa do pr..... on totiž je masař, i na snídani je schopný dát si 4klobásy, v poledne taky maso a večer opět... hold někomu zdravá strava nic neříká..
Věk: 39
Město:valašské království
přidávám taky jeden tip na super rychlou a levnou večeři:na pánvi osmažím drobně nakrájenou cibulku, přidám na kolečka nakrájené párky nebo jakoukoli klobásku, prostě co je po ruce, nakonec přidám dvě, tři plechovky fazolí v rajčatové omáčce, přisolím nebo okořením dle chuti, prohřeju a podávám s chlebem. je to rychlé a levné, množství upravím podle počtu strávníků, dá se kombinovat s fazolemi v čili omáčce v různém poměru, jak kdo má rád ostré... fantazii se meze nekladou.. pokud chci omáčku víc rajčatovou a mín fazolí, dám ještě plechovku loupaných rajčat... dobrou chut
Recept na baklazanovu natierku je to vynikajuce a zdrave
baklazan das cely do rury a pecies ho tak aby zmekkol moze byt aj trosku cierny takych 35 min, potom ho osupes, do velkeho pohara das nakrajanu cibulu trochu cesnaku, asi tak 150-200 ml oleja, stavu z polky citrona, lyzicu paradajkoveho pretlaku a baklazan. Vsetko sa ponornym mixerom vymixuje, ochuti solou, korenim, ak mas rada - tak aj stiplavou paprikou. U nas (TR) sa dava aj cerstva, u vas nazyvana paprika - barani roh a cerstva petrzlenova nat. Chuti to vynikajuco a cerstvo.
Věk: 45
Město:Ústí nad Labem
Chtěla jsem se zeptat, nemá být toho oleje desetkrát míň?
A teď jednu opravdu rychlovku. Jsou to malé koláčky, něco jako svatební a chuťově to těsto připomíná vanilkové rohlíčky. Ze suroviny vyjde cca 40 koláčků.
350g polohr. mouky, 1 Hera, 2x50g taveného sýra... udělat kuličky a ďůlek, náplň jakákoliv... horké obalit v moučk. cukru.
Baruš, ten tavený sýr mě trochu zaráží.. to jako fakt? a jaký teda....
Je to tak. A dej ten nejlevnější, bez příchuti.
To je volajaké čudné s tím sýrem... Jak dlouho to mám péct a na kolik.. ?
tak já si počkám až to vyzkouší medvěd, můžu přijet ochutnat?
Já tomu receptu nevěřím, tam něco chybí... Já to vyzkouším s tvarohem, povidly a drobenkoku, ale jestli to nebude dobré, tak někoho přetrhnu... Jestli to chceš risknout, tak přijeď, o víkendu budu sám doma, medvědice zase jede do Podhajské, dáme kafe... A koláčky... Pro jistotu ještě upeču bábovku a udělám Myš... Ta pusa je samozřejmě jenom na čelíčko...
Tak leda, že bych vzala mojeho, dělal by mi řidiče a já bych vzala slivovičku, aby jsme mohli porovnat kdo má lepší.... ale s tím by nesouhlasil.... takže z toho asi nic nebude... aspoň napiš, jak se povedly...
Dělám to na plynu, tak trochu víc, než nejnižší (ale napřed rozpálit) a cca 20 minutek. Je to fakt dobrota, sama jsem nechtěla věřit, že z takového nic může něco vzniknout. Měla jsem jako nápň tvaroh.
Tak jsem se doptala kamarádky, od které mám ten recept, u těch koláčků - na pečení v el. troubě by to mělo být 15min při 180stupních. (Nezapomenout podložit pečícím papírem)
Tak jsem včera dělala plněné papriky, ale rozkrájím je, dám do hrnce a pak udělám masové koule a k tomu knedlíky.
Rychlou, prakticky bezpracnou a levnou večeři jsem dělala včera.
Vařila jsem těstoviny se zeleninou pro Anatase - to je můj potkan, pro ty co nevědí, takže Anatas měl roury uvařené s pytlíkem mražené zeleniny a po scezení přidaným nasekaným česnekem.
My si do svého přidali domácí majolku a mlaskali jsme všichni.
Dobry vecer,
ja znam taky jedno rychle a chutne jidlo: Testoviny se sunkovou omackou.
zpenit cibulku
10dkg sunky na kosticky
zalit smetanou, popr. creme fraiche
polit s tim testoviny`
2. varianta:
do mleka rozdrobit rockford a nechat povarit, polit s tim testoviny
Mate radi chlebovou polivku? Obcas prijde k chuti.
3 krajicky chleba
zeleninovy vyvar
majoranka, pepr, kmin, (lze i cesnek)
lzice sadla nebo masla
1 vejce
muze se dat trochu mleka ale lze i bez a dochutit podle vlastni fantasie
Dobrou chut!!