Téma: Kynutí kvásku v mikrovlnce - není to blbost?
Dneska jsem zase po očku (koukám na TV při práci) díval na pořad Prostřeno na Prima family.
Mladá paní, která vařila dala kvásek vykynout do mikrovlnky. Hodně mě to překvapilo. Myslel jsem, že když dáte živé bakterie do mikrovlnky, tak je spolehlivě mikrovlnami zabijete, takže teoreticky pak bakterie "nepapají" cukr z toho, co mají kolem sebe (laktóza z mléka, sacharidy z mouky? ) a teoreticky by kvásek neměl vykynout.
Takže je asi jasné, že je má teorie špatná. Napíšte mi proč? Díky
S mikrovlnkou jsem v kontaktu moc let, ale osoba, která mě kdysi učila vařit říkala, že mám dát vždy kvásek na radiátor nebo v létě pod utěrku na sluníčko
VIDEO ZDE - cca. 20. minuta
Reakce čtenářů
Slyším poprvé a neříkali na kolik °?
Avi, já bych zůstala u osvědčené metody kvásku. Kvásek nabobtná za chvíli a myslím, že je to lepší nechat přirozenou cestou.
Tak jsem pohledala... a našla jsem tady. Opravdu je to tak, právě jsem to zkusila.
Baru, myslíš tuto odpověď v tvém odkaze?
otázka/ v mikrovlnce vykynout kvasek? to rozbiji moji predstavu jak mikrovlny vsechno zabiji
odpověď/ Já to špatně vysvětlila – tu radu mám od Diny – zapne se mikrovlnka třeba na 2 min. prázdná, aby se zahřála a PAK se do ní dá miska s kváskem a v tom teplíčku to krásně vyběhne. Vlny se přitom nepouštějí Jinak mě všechno kromě toho mazance v pekárně vykyne, i když se nedělá kvásek předem.
Pavli, mám na mysli tu část, kdy pustíš naprázdno mikrovlnku a pak po vypnutí do ní dáš vykynout kvásek. Ostatní je mimo tohle téma tady.
Díky Baru, tak jsme to pochopily stejně, jen do teplé mikrovlnky. Asi jsem to neměla okopírovat. Jde to smazat?
Toto?
To mě rozesmálo ... Na dvě minuty zahřát prázdnou mikrovlnku. Asi myslela normálně horkovzdušný ohřev. Pak by to bylo OK.
Ne, pouští se prázdná mikrovlnka, po vypnutí jsem to tam dala. Kvásek se vytvořil.
Jej, a já to dnes viděla až od půlky Zase umřu hloupá. Ale teda kvásku z mikrovlnky bych moc nevěřila. Třeba nabobtná jen ta hmota, ale ty potvory jsou vážně mrtvé-pak to stejně asi bude k ničemu. Opravdu to zapla i s kváskem? Jak píší holky bych to chápala, ale jinak...
Když už dělám něco kynutého, tak pěkně s láskou a kvásek zahřívám aspoň chvíli živočišným teplem
Ty jsi dobrááá, též zahřívám a ještě se u toho usmívám. A když se to potom zdrcne, tak můj říká: Ty jsi se neusmívala!!!
Hihi, tak to máme stejné Když už něco klohním, tak s láskou... a když to šoupnu někam do mikrovlnky na vykynutí, tak se tam ta moje láska těžko dostane, že...
Okoukala jsem to od babičky a od mamky. Asi máme nějaké "divné" recepty na těsta a pokud se těstíčku zdá, že mu nevěnuješ dostatečnou péči nebo spěcháš věšinou se to pokazí Takže peču jen když je čas a když chci, jináč to nemá smysl a pak za stálého míchání liji suroviny a pokažené trucující těsto do záchodu
Věk: 39
Město:Brno
Je možné, že tím kvásek urchlíte, nicméně já bych se asi držel tradičního postupu například podle tohoto receptu: http://chlebarecepty.cz/jak-na-kvasek/ . Takže nechat uležet na teplém místě než nakyne.
Já jsem se na to celé podívala a teda takové knedlíky bych asi nejedla. Vypadaly nějak tmavě a hutně. A už způsob, jakým je hostitelka peldala, byl odstrašující. Její hosté si sice pochutnávali, ale asi znají knedle pouze kupované, takže pro ně bylo směrodatné, že byly "domácí". jinak nechápu, jak může být problém s vykynutím kvásku i bez mikrovlnky. Ještě se mi nestalo, aby kvásek nevykynul normální, běžnou cestou. A pak, zadělávat houskové knedle mlékem, a navíc dvě vajíčka, tak to je síla a tíha do žaludku. Já vím, že jsou v kuchařkách v poradnách recepty s mlékem, ale je to špatně. Knedlíky jsou pak těžké. Obyčejná vlažná voda musí být, může se zadělat i vlažnou sodovkou, budou ještě nadýchanější, a hlavně stravitelnější.
Avatárku, je to blbost. Přečetla jsem si i odkaz Barči, která našla tu diskuzi... To nebudou dobré kuchařinky a neřiď se tím. Kvásek normálně vykyne při pokojové teplotě, když je chladněji, bude mu to trvat o trochu déle. Přikrýt utěrkou a čekat... Samozřejmě tím nemyslím, aby se to dalo za okno, když je venku zima. Ale který blázen by to dělal, že?
Dag, nejspíš jsi nečetla, že jsem to vyzkoušela, že? V ostatním s Tebou souhlasím, budu to dál dělat po svém. Jen mě to zaujalo a nevěřila jsem. Proto ta zkouška.
Jedině v míse zakryté utěrkou, ono se nemusí při všem spěchat... Tak to dělá babička, tak to dělala její babička a tak je to správné...
Klikni na http://www.labuznik.com/, najdi českou Australačku jménem Esmeralda (též byla v tom pořadu). Zmíněná dáma vkládá do MW vše, co je tato schopna pozřít. Vzpomínám, že v ní nechá i kynout těsto.
Pekařské kvasinky vydrží teplotu až 45°C, takže v MW je možnost přehřátí, ale nevím, jak by mikrovlny mohly jinak poškodit tyto organizmy
Tak když mikrovlny zabijí savce, proč by nezabily mikroorganismy... A ve filmech máš vždycky scénu, kde útočník nacpe oběti hlavu do mikrovlnky, zapne na plný výkon a už všude stříká mozek
Ale fuj...
No mně to neříkej... já takové kraviny netočím Myslím, že scénaristi, které vůbec podobné nechutnosti a brutality napadají by se měli jít léčit (viz řada filmů Saw a tomu podopbné).
Kdyby byl televizní program na mně začla bych Madagaskarem, přes nějakou pěknou komedii třeba s Jimmem Carreyem a zakončila bych mým nejoblíbenějším "dojákem" Spiritem-stallion of the cimaron
Ale stojím si za tím, že savce mikrovlnné záření zabíjí - bohužel jsem "měla tu čest" slyšet o pár případech o křečcích v mikrovlnce a jejich osudu... Mikrovlnné záření je dobrý sluha, ale zlý pán.
Nebavím se ani tak o teplotě, ale o mikrovlnách - tedy elektromagnetické záření, které rozkmitá molekuly vody a rozmlátí buněčnou stěnu na padrť.
Teda do dneska jsem si myslel, že takto mikrovlny působí. Ale ouha, jedno Prostěřeno a moje teorie jsou víte kde
To jsem z toho jelen, v zapnuté mikrovlně přece jen ohřála mléko bez kvasnic, to je přece úplně v pořádku, ne?
Nooo, tak to se avatárek blbě díval. To je tak když člověk jedním okem pracuje na jednom monitoru a druhým okem kouká na telku My chlapi se umíme soustředit jen na jednu věc a přesně takhle to pak dopadá. Tak pardon
Nicméně téma už mazat nebudu...
Není třeba, jak je vidět, téma zaujalo a zaobírali se tím i jinde na netu.