Téma: Jak oloupat čerstvá vejce bez odloupnutí bílku
Uživatel: Taj3
Věk: 29
Přeji hezký den všem,
ráda bych Vás poprosila o nějak tipy, jak oloupat čerstvé vajíčko, aniž by se oloupal i bílek a zbyl mi jen žloutek
Mou velkou radost z čerstvých vajec kazí to, že je nedokážu oloupat Zkoušela jsem už všechny možné věci, jako osolit vodu v níž je vařím, nebo přidat ocet, či propíchnout skořápku, po uvaření je hned chladím ve studené vodě, různé "způsoby" oloupání - jako je uválení, po klepnutí fouknutí pod skořápku do vejce, naťuknout a vrátit zpět do studené vody.
Není to trápení mého života , ale je mi líto, že místo vajec uvařených na tvrdo servíruju žloutky uvařené na tvrdo.
Děkuju za vaše rady a typy
(3 lidí)   (0 lidí)  
Stránka otevřena 25859x Předchozí téma | Další téma
Reakce čtenářů
Na „tvrdo" vařím 8-9 minut a chladím pod tekoucí studenou vodou. Důležité je, aby byla tekoucí! No, ale né vždy se zadaří, přičítám to moc čerstvému vejci, tj z kurníku rovnou do rendlíku°°°°°°°°
Ocet nebo sůl se do vody dává, aby při případném prasknutí skořápky při vaření nevytekl obsah do vody. To tam dávám pokaždé. Po uvaření naťuknu vejce z obou stran a dám do studené vody zchladit. Aby nešlo oloupat, to se mi pak stane jen vyjímečně, ale stane se…
No my se snažíme brát právě starší vejce, ale někdy to taky jde špatně oloupat, nebo třeba dáme vařit 6 vajec, který jsou starší a některý jdou krásně oloupat a další ne, tak nevím, čím to je.
Ono to taky blbě vypadá, třeba na chlebíčku, ale jsem ráda, že si se tady zeptala, protože mně by to taky zajímalo.
Přišla jsem na to, že když uvařené vejce lehce naťukám a dám pod tekoucí studenou vodu, tak mi jdou vždy hezky oloupat. Před tím mi nepomáhala ani osolená voda.
Věk: 50
… zázrak!!! Všechnz vejce v pohodě!!!!
Věk: 29
Děkuju za odpovědi Já už jsem zkoušela i ho naťuknout a dát pod tekoucí studenou vodu, ale prd :/ Jsem šťastná za čerstvá vejce, ale z pěti mám vyloupnuté jen jedno Ale moc děkuju!
Osolení a ocet spíš proti PRASKNUTÍ skořápky, ale na oloupání to myslím vliv nemá.
vřelé vejce rychle zchladit studenou vodou a oloupou se.
Věk: 36
Když je vajíčko příliš čerstvé, tak podle mě čistě bez odloupnutí bílku nejde. Vajíček máme celé léto dostatek a rádi máme vaječné pomazánky na chlebíčky, ale to loupání mě vždycky hrozně štvalo.
Teď používám formičky z reklamy http://www.originalni-darek.info/formicky-na-vareni-vajicka/ a jde mnohem rychleji. Jen teda ta cena asi nemá cenu, pokud si člověk dělá jedno vajíčko měsíčně k snídani
Týýý … jóóó … tak to je luxus.
Věk: 37
Město:Cheb
Tak vážení přátelé, zkusila jsem to tak, že po uvaření 6ks vajec (dá se říct přímo z kurníku do rendlíku) jsem rychle vylila vařící vodu a poklepala v hrnci ta vejce. Poté na to spustila studenou vodu, nechala ji protéct několikrát a pak nechala dochladit v té studené vodě. Vejce jsem pak oloupala téměř bez problému, 5 ze 6 ks jsou úplně nádherná, jedno jsem svou vinou zkazila takže ode dneška to dělám jen a jen takto
Věk: 21
Bydlím již pár let s přítelem a ten vejce miluje na jakýkoliv způsob. Nejrychleší způsob loupání vajec na tvrdo jsem ale objevila nedávno. Horko vodu s vajec sliju, napustím studenou a nechám chvíli odstát a potom jedno po druhém dám do hrnku, rukou,, zacpu vršek" a třesu podobně jako při míchání nápojů. Když se změní zvuk, vejce otočím a pokračuju. Vejce se poté loupe skoro samo. Občas se už skořátka od vejce oddělí sama, jindy jí musím prochu pomoct. Dnes jsem vařila 5 vajec a měla jsem je oloupané za dvě minutky.
Třeba to někomu pomůže:
Věk: 37
Město:Mikulov
!!! RADA PRO VÁS VŠECHNY!!!
Dobrý den přeji.
Pokud si lámete hlavu jak OLOUPAT vejce, tak Vám velice rád předám tajný a cenný recept dávných let každého kuchaře.
Podstata spočívá v bílku, který při uchovávání v lednici po pár dnech v nízkých teplotách ztrácí PH.
!!! RECEPT!!
Vložte vejce do hrnce a zalijte studenou vodou. Hladina by měla být asi 5 cm nad vajíčky. Přidejte do vody lžičku jedlé sody a vodu přiveďte k varu. Nechte bublat asi 12 minut.
- Bikarbonát obsažený v sodě zvyšuje pH bílku, který se pak méně lepí na skořápku a tenkou blanku pod ní. [2]
- Čím je vejce čerstvější, tím hůře jde oloupat. Starší vejce mají na jednom konci větší vzduchovou kapsu, která rozpínání bílku usnadňuje. Pokud je to možné, úplně čerstvá vajíčka raději natvrdo nevařte.
- Sáhněte po 3 - 5 dní starých.
Věk: 60
Jednoduché a bleskové, uvařit, jedním sekem ostrým nožem rozpůlit, nebo jen 1/3 a kávovou lžičkou vybrat, jasně vcelku. Lžící obkroužíte po vnitřní straně skořápky
Věk: 11
Město:Wu-chan
Já jsem nikdy netušil, že je to problém. Celý život jsem vzal uvařené vejce, ťuknul s ním několikrát o širší stranu špičky, a od vytvořené pukliny začal loupat. Nikdy za celý můj život se mi ani jednou nestalo, že bych odloupl něco jiného než jen skořápku. Netušil jsem, že se z toho dá udělat taková raketová věda, na kterou je potřeba doktorát z jaderné fyziky - jak tu čtu.
Věk: 50
Je vidět, že jste nakupoval samé starší vejce, nikdy né čerstvé, tak to se nesmíte potom jevit, že ostatním ty opravdu čerstvé nejdou loupat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!