Téma: Cukry jednoduché a složité - rozdíly mezi nimi a informace o cukrech
Mnoho autorů, zmýlených zavádějící reklamou, považuje třtinový cukr za jaksi zdravější, což je doopravdy omyl.
Dovoluji si vysvětlit, jak to s cukry doopravdy je:
Jednoduché cukry:
Cukr hroznový (glukóza) C6H12O6
Cukr ovocný (fruktóza) C6H12O6 (stejné složení, ale jiná struktura molekuly)
V zelených rostlinách vznikají procesem fotosyntézy z oxidu uhličitého a vody za přítomnosti chlorofylu a dodávky energie ve formě světelných kvant podle sumární rovnice
6 CO2 + 6 H2O + hν → C6H12O6 + 6 O2,
Složené cukry ze dvou molekul cukrů jednoduchých:
- Cukr řepný a třtinový (sacharóza) C12H22O11 Chemicky je to sacharóza, tedy disacharid složený z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy.
- Cukr sladový (maltóza)
- Cukr mléčný (laktóza)
Složené z mnoha molekul cukrů jednoduchých:
- Škrob
- Celulóza (buničina)
Cukr třtinový je také sacharóza a liší se od cukru řepného jen nepatrným zlomkem procenta příměsí v rafinovaném cukru.
Naše tělo umí beze ztrát vlastní energie a alkalických látek přímo využívat pouze glukózu. Sacharózu musí naše tělo nejprve rozložit na glukózu a fruktózu. Metabolickým zpracováním 1 gramu sacharózy se uvolní 16,7 kJ (4 kcal) energie.
Pro některé lidské orgány, zejména pro mozek a červené krvinky, je glukóza zcela nezbytná. Je to jejich jediný zdroj energie, bez kterého se neobejdou. Tyto tkáně spotřebují za 24 hodin přibližně 150 g glukosy. To je tedy minimum, které musí zdravý člověk (ale i diabetik) přijmout, aby zabránil rozvoji katabolismu (tj. rozkládání složitějších látek na látky jednodušší).
Hnědý cukr, čím tmavší, je méně rafinovaný a obsahuje proto více příměsí z řepy, nebo ze třtiny. Je to ale také sacharóza. Pozor „Hnědý cukr může být částečně podvod, protože se jednoduše obarví už hotový bílý rafinovaný cukr, “ Jak prokázal časopis D test.
(2 lidí)   (0 lidí)  
Stránka otevřena 4181x Předchozí téma | Další téma
Reakce čtenářů
Aha ho cukra jednoho
Třtinový nebo řepný?
Potraviny v luxusnějším provedení mívají na etiketě uvedeno, že jsou slazeny třtinovým cukrem, což se promítá i do jejich vyšší ceny. Stojí za to si připlatit za případnou vyšší kvalitu, anebo je to pouhá past na snoby?
Zdeněk Bubník se nad tím jen pousměje: „Neexistuje žádný rozdíl mezi bílým cukrem z třtiny a z řepy. Složením je to tatáž sacharóza a stejná je i chuť obou druhů cukru. Vrásky na čele to dělalo hlavně celníkům, když měli určit, zda je cukr evropské či zámořské provenience, protože se to nedalo poznat. “Před úniky na clu nyní slouží moderní chemická analýza, která je poměrně komplikovaná a drahá. Jeden rozbor přijde na sto tisíc korun. Podstatou rozdílu mezi řepným a třtinovým cukrem je jeden izotop uhlíku. Podle tohoto izotopu se dá určit, v jakých zeměpisných šířkách vyrostla plodina, z níž cukr pochází. Zda to bylo v tropech, kde se předpokládá, že to byla třtina, nebo v severnějších oblastech cukrovka. Pod jižním sluncem probíhá počáteční tvorba cukrů v některých rostlinách efektivněji, a to je právě případ cukrové třtiny.
Z pohledu českého spotřebitele postrádá řepný cukr punc exotiky, ale z celosvětového pohledu se stává pomalu a jistě vzácností. Jen pětina z celosvětové produkce cukru totiž pochází z cukrové řepy, zatímco ještě před sedmi lety to byla čtvrtina, jak jsme se dočetli v Situační a výhledové zprávě cukr, cukrovka z pera Ministerstva zemědělství. Je za tím rostoucí produkce třtinového cukru zejména v Jižní Americe, zatímco státy Evropské unie výměru cukrovky snižují. Sami Češi se na unijní produkci cukru podílejí třemi procenty.
Pěstování cukrovky má pozitivní vliv na udržení půdy v dobrém stavu a je to výborná předplodina pro sladovnický ječmen. Nákupem řepného cukru z české produkce tedy tak trochu pomáháme české krajině. Navíc zelený řepný chrást na poli produkuje významné množství kyslíku, což zmírňuje skleníkový efekt.
V zájmu objektivity však cukrové třtině jednu přednost nelze upřít. Z její šťávy se dělá proslulý rum, který je rozhodně kvalitnější než náš tuzemský, vyráběný z řepné melasy. Ve skutečnosti o pravý rum ani nejde, je to líh z řepné melasy, který s pomocí dalších přísad slouží jako základ tradičního alkoholického nápoje z produkce domácích lihovarů. Po vstupu do Evropské unie jsme se slova rum na etiketě lahví museli vzdát, neboť ten pravý pochází výhradně z třtiny.
S vitamíny i kus špíny
Hnědý nebo bílý cukr? Zapeklitou otázku, jak sladit a ještě tím dodat tělu vitamíny a stopové prvky, vyřešila nynější móda hnědého cukru. V restauracích, které chtějí jít s dobou, nikdy na stole nechybí cukřenka s hnědými krystalky. Na rozdíl od rafinovaného bílého má hnědý cukr více rozvinout chuť kávy a čaje. Způsobů výroby hnědého cukru je ovšem několik, a ne každý dodá produktu kýžené vlastnosti.
Hnědý cukr může pocházet jak z třtiny, tak z řepy. Jde buď o nerafinovaný anebo částečně rafinovaný cukr, s různým podílem melasy, tedy sirupových zbytků během cukrovarnické výroby. Další metodou je, že se rafinovaný cukr obarví karamelem, což mu dodá žádanou tmavou barvu.
Nadšení nad hnědým cukrem tlumí náš přední odborník Zdeněk Bubník, ředitel Ústavu chemie a technologie sacharidů z VŠCHT v Praze: „Hnědý cukr může být částečně podvod, protože se jednoduše obarví už hotový bílý rafinovaný cukr. “
Dalším důvodem, proč má Bubník k hnědému cukru rezervovaný vztah, je ještě prozaičtější. „Teprve rafinací se z cukru dokonale odstraní veškerá špína, která z polí přijde do cukrovaru spolu s řepou. V nerafinovaném hnědém cukru tak zůstává spolu s vitamíny i část špíny, “ říká Bubník. Navíc je přítomnost vitamínů a minerálií v nerafinovaném cukru skutečně stopová. Pravý hnědý cukr obsahuje malá množství vápníku, železa, hořčíku a draslíku a některé vitamíny skupiny B. Kdo se ale nechce přejíst cukru k prasknutí, musí čerpat tyto látky z jiných, bohatších zdrojů potravin. Cukru bychom neměli jíst víc než 90 gramů denně. Kdybychom si však chtěli zajistit přísun užitečných látek z cukru, museli bychom ho denně sníst aspoň kilogram, jak vyplývá z porovnání údajů v databázích složení potravin a doporučených denních dávek prospěšných živin.
V každém případě je pravý hnědý nerafinovaný cukr lepkavý, protože do něj přechází část sirupu, vařeného z třtiny nebo řepy. Pravdou ale je, že původní barva cukru byla tmavá, protože ho výrobci neuměli vyčistit. Bílou barvu dala cukru až rafinace.
Bělost požaduje u cukru i vyhláška ministerstva zemědělství č. 76/2003 Sb. , která definuje její tři stupně: extra bílý, bílý a polobílý. Zatřídění do příslušné kategorie bělosti je pak uvedeno i na obalu cukru ve spotřebitelském balení. Oslnivou bělost cukru vyžadují třeba špičkoví cukráři, protože taková surovina jim umožňuje vytvářet krásné bílé polevy. Svým způsobem tedy platí, že barva cukru hraje roli v jeho kvalitě, i když možná jinak, než si vyznavači módního životního stylu myslí.
Ano, to je velmi přesné a pohotové vysvětlení, Avatárku. Děkuja a srdečně Tě zdravím.
Nápodobně, těšilo nás.
Tady o tom už něco dávno je a trocha hysterie k tomu, to by ani jinak nešlo.
Odkaz mi nejde vložit, ale o cukrech ještě cosi vím, aniž bych opisoval
Odkaz by už měl jít vložit. Opravovali jsme to tuším v pátek.
Věk: 22
Město:Beroun
Pokud máte problémy s hubnutím tak byste se teda dle mě měli nějakého sladkého silně vyvarovat. A to třeba ještě nemluvím o nějaké narozeninové bábovce kterou vám dodala kamarádka zrovna v den jejich narozenin. Vy samozřejmě nebudete chtít odmítnout, vždyť vás znám. A váha půjde zase nahoru.
10 nejnovějších témat v kategorii:
Téma |
Odpovědí | Otevřeno |
Datum přidání (Autor) |
---|---|---|---|
Avokado - jak poznam, ze je dobre? | 2 | 1936x |
19.02.2022 11:31:55 (Listicka) |
Nealkoholický přírodní kvas - účinky na zdraví, jak chutná, kdo vyrábí | 1 | 1872x |
10.03.2018 22:50:15 (Seriozní muž.) |
Ředění slivovice destilovanou vodou - proč? | 5 | 5953x |
03.01.2018 12:54:25 (JindraSlifka) |
Trvanlivost vína po otevření lahve | 7 | 2987x |
25.11.2017 00:05:16 (Rocker) |
Je pravda, že je nedostatek másla? | 15 | 2449x |
31.10.2017 21:20:46 (Barča) |
Mořské plody mražené a čerstvé - je velký rozdíl v chuti? (humr, krab, chobotnice) | 1 | 2165x |
20.08.2017 12:59:41 (Karmelaren) |
Karambola - zkušenosti, chutná vám? Kdy hrozí otrava? | 2 | 2309x |
29.04.2017 20:13:32 (Barča) |
Škraloupy na mléku - kam zmizely? | 24 | 6148x |
04.02.2016 10:38:32 (Avatárek) |
Makaróny - proč se přestaly prodávat a proč zmizely z (nejen) českých pultů? | 20 | 4754x |
02.08.2015 21:26:37 (Barča) |
Kvetoucí čaj - kolik čaje se z jednoho květu dá udělat? - zkušenosti, diskuze | 12 | 3435x |
11.10.2014 20:06:22 (Barča) |