Téma: Je zdravější třinový cukr než rafinovaný
Uživatel: Otazník
Ahoj,
když přejdu z konzumace obyčejného rafinovaného bílého cukru na třtinový, má to nějaký smysl? Hodně jsem četla, že to je zdravější, ale znáte to, všude se dočtu i opak, nebo že je na tom vlastně stejně, jak ten obyčejný....
Máte zkušenosti? Víte víc?
Díky moc!
Reakce čtenářů
Tak hnědý, třtinový cukr je zdravější, ale i dražší. Sice míň sladí, ale má svoji specifickou chuť. Já kupuji třtinový pouze na přípravu mojita a grogu. Větší spotřebu mám bílého cukru.
Už jsem docela dlouho nenapsal, že nevím, co? Takže nevím ...
Rafinovaný cukr prakticky už nepoužívám..až tedy na skutečně vyjímečné situace. Načatou kilovku mám asi rok..už bych ho měla vyhodit. Sice osladí, ale tělu nedává nic dobrého, naopak ho jen zatěžuje.
Ráda mám třtinový cukr..a tedy překvapuje mě, že prý sladí méně, protože já mám tedy zkušenost přesně opačnou, používám cca poloviční množství.
Nejvíc, ale sladíme medem, třtinovým sirupem a dalšími přírodními šťávami bez přidaných sladidel apod.
Konkrétně třinový sirup používám hodně při vaření, kde je třeba sladit, ale i jinak.
Po víc, jak roce jsem si všimla Tvé poznámky kolem sladivosti hnědého cukru a musím potvrdit. Ano, sladí daleko víc.
Dobrý den, čau
osobně dávám přednost javorovému sirupu, nebo medu. Javorový sirup-Je čistě přírodní sladidlo, které se získává z javorové mízy. Zpravidla se zahušťuje, i když pravý javorový sirup nesmí být příliš hustý.
Med- pouze made in ČR a to sluneřčnicový med mám nejraději, ne ty směsky Eu v marketech.
Kfe nesladím, a tam kde potřebuji sladit tak bud´ javor. sirup, nebo med, nebo třtinový cukr.
Věk: 55
někde jsem četla, že zatěžuje ledviny, takže se nedoporučuje sladit s ním často. neboli úplně jen a jen třtinovým
Třtinový i řepný cukr jsou dvě identické chemické sloučeniny, tedy C12H22O11. Mají i zcela stejnou sladivost. Jedině šestiuhlíkové přírodní cukry mají sladivost asi o 10% vyšší. Zatím žádná laboratoř neprokázala příznivý vliv na zdraví jednoho či druhého dvanáctiuhlíkového cukru. Hnědý cukr obsahuje nepatrné množství minerálů a pokud sladíte jednou lžičkou, je jejich celkové množství stopové, tedy bez jakéhokoli vlivu. Specifická chuť hnědého cukru je dána množstvím nečistot, které v cukru nemají co dělat.
Před mnoha léty jsem pracoval v pivovaru. Desítka se vařila z kubánského cukru. Tenkrát ho nikdo nekradl, právě pro tu chuť. Po mnoha létech jsem, zřejmě v pomatení smyslů sáhl v obchodě po třtinovém. Smrděl úplně stejně jako tenkrát. Třtinový cukr je módní vlna. Značně neoprávněná. Je samozřejmě na každém z nás, zda nemravně drahý hnědý cukr koupíme. Kubánci bývali významnými producenty, protože mají příznivé podmínky pro monokultury. Celková roční výroba na ostrově čítala cca 7 mil. tun. V konečném výsledku je třtinový cukr levnější. Odpad při výrobě je hustá temná a zapáchající kapalina – melasa. V Praze ji prodávají ve specializovaných obchodech, dvoudeckovou lahvičku za stovku, jako lék. Kubánci z ní destilují rum pravý a nemalá část je vypouštěna do řek. Ještě v devadesátých létech se přivážela po cisternách do kaznějovské Lachemy, kde se za použití bakterií a teploty 60°C vytvářela kyselina citrónová.
Že používáte hnědého cukru méně je psychologická hra podvědomí. Je drahý, tak se s ním neplýtvá.
Na chemii nelze mít názor. Je přesná a jednoznačná.
Názor se povoluje, co komu chutná. Do toho se kecat nemá.
No vidíš, dříve byly nádrže plné melasy v kravínech a zadarmo nám to nechutnalo.
Barčo, cukr je cukr. Nemá se to s ním přehánět, zrovna tak, jako je to se solí. Také dnes můžeš koupit různou, mořskou, tudíž asi "zdravější". a tak dál... Hnědý cukr je snad pro zdraví lepší, ale.... Já si myslím, a to upřímně, že je to fuk. Prostě nepřeslazovat a nepřesolovat, ať je to třtinový, či jiný cukr a mořská, či jiná sůl...
Ne, zas tak neblbnu, že bych řešila. Ten hnědý jsem koupila z nedostatku jiné možnosti na pumpě ve Španělsku. Pak jednou tady, z plezíru.
10 nejnovějších témat v kategorii:
Téma |
Odpovědí | Otevřeno |
Datum přidání (Autor) |
---|---|---|---|
Kolik pohonnych hmot se smi prevazet v osobnim aute? | 5 | 3229x |
25.11.2020 13:10:40 (Listicka) |
Co je na obrázku? | 4 | 1792x |
04.06.2020 20:32:23 (Barča) |
Skladování pečiva v chlebníku - rady, diskuze, tipy | 7 | 1798x |
16.04.2020 18:46:17 (Paní Colombová) |
Sebevražda volně prodejnými léky | 4 | 3254x |
13.04.2020 22:56:12 (Saša85) |
zruseni pracovniho pomeru ve zkusebni dobe a nastup na nemocenskou | 2 | 1337x |
09.04.2020 19:14:39 (nazlobena) |
Oznámení o změně příspěvků nepojitných sociálních dávek | 3982x |
08.04.2020 09:17:51 (Sona) |
|
Jak řešit příspěvek na bydlení v době nouze - rady, tipy | 1 | 1539x |
01.04.2020 19:32:10 (Justina) |
Jak trávite čas v nouzovém koronavirovém stavu? | 12 | 1446x |
29.03.2020 07:10:33 (Dota) |
darované spermie, chci dítě bez partnera | 13 | 2028x |
16.03.2020 05:03:04 (kytička) |
Darování plazmy, darování krve - snížení základu daně | 2 | 1752x |
03.03.2020 07:31:29 (Johanna) |