Téma: Vitana Kulajda ve vaničce - složení
Ahoj.
Tak jsem koukal cože to je ve složení té slavné kulajdy od Vitany a povím vám, že žádná velká hitparáda se samozřejmě nekoná. Je toho ani ne 100 gramů (94 gramů) a defacto je to mouka, tuk (přes 90%) a houby (3%! - takže necelé 3 gramy), kopr a cibuli to vidělo spíš z rychlíku. Výrobní náklady mým odhadem kolem 3-4 Kč (mouka není drahá a palmový tuk je tuším nejlevnější ze všech potravinářských tuků). Jaká je prodejní cena vůbec netuším, ale za pětikačku se to asi neprodává, co?
Osobně vařím přesně naopak - co nejvíce surovin a co nejméně mouky a tuků. Zastávám názor, že když se vaří nějaké jídlo, tak ta hlavní surovina v tom musí vyniknout. A když ne, tak je to prostě blbě (a Vitana si může říkat co chce).
Označení "grunt polévka" mi připadá jako vtípek Vitany. Nevím co je grunt na oleji a mouce.
Záhadou mi pak je, jak ta paní máma kuchařka kdesi z hor vzala palmový tuk
(4 lidí)   (0 lidí)  
Stránka otevřena 4070x Předchozí téma | Další téma
Reakce čtenářů
Žádná škoda, naopak. V článku se píše, že spotřeba instantních pokrmů a dochucovadel v Česku spíše klesá, lidé se pod ekonomickým tlakem vracejí spíše k tomu, že si vaří sami. To je dobrá a pozitivní zpráva. Nemyslím si však, že je to pouze z důvodu ekonomického tlaku. Jsem přesvědčena o tom, že mnoho lidí začalo myslet a starat se o své zdraví, proto si vaří sami. Instantní pokrmy a dochucovadla nejsou zrovna levné. Za tu cenu (mnohdy i nižší) se dá uvařit si doma z čerstvých a opravdových surovin - takže vlastně i ano, z tohoto úhlu pohledu je to i z důvodu ekonomického tlaku.
Ještě jsi zapomněl uvést alergeny: celer, mléko, sója, vejce a vlčí bob (zdroj).
Normálně uvažující člověk ví, že polévka je grunt, to ano, ale domácí, tj. ta, kterou si uvaříme doma a zároveň víme z čeho. Žádná umělá či chemická náhražka ať už ve vaničce či pytlíku doma připravenou polévku nebo jídlo nemůže nahradit, nebo tedy může, ale pouze nezdravě.
Kdo chce, nechť si takovými produkty čas přípravy zkrátí či usnadní, ovšem za cenu toho, že při pravidelném používání si zkrátí i čas svůj - své zdraví a délku svého života. Takže nejen údajně tradiční česká "kulajda" ve vaničce, ale i podobné produkty jdou mimo mě. Spíše mě na téhle reklamě zaráží a mrzí, že se jí někdo vůbec propůjčí a ještě k tomu v tradičním hanáckém kroji.
My žijeme v takovém divném světě, kdy se snažíme co nejvíce si život ulehčit a to se týká i vaření jídla. Toto je přesně ten případ, kdy je lepší půl hodiny nebo hodinu jednou za dva dny vařit Z KVALITNÍCH SUROVIN, než si koupit za asi velkou cenu mouku s palmovým tukem a stopovými množstvími surovin, které mají v původním jídle dominovat.
Se pak nemůžeme divit, že máme infarkty a mrtvice, když si tělo zaplácáváme moukou a nezdravým palmovým tukem.
Řekla bych, že si spíše lidé nechali vymýt mozek, není mi jasné proč nepoužívají svůj, když to ulehčení si vaření náhradou instantních jídel a bujónů, nebo hotových jídel (to je taky "zdravá" chuťovka) vlastně žádným ulehčením není - jen to ničí a krátí zdraví, léčba následků je pak mnohem dražší. Když se chce, dá se uvařit rychle a ekonomicky přijatelně i z čerstvých a zdravých surovin.
prece si necekal ze tam bude neco kvalitniho, vsechno jenom umele sracky plne dochucovadel
Ne, nečekal. Máš pravdu. Spíš jsem na to chtěl upozornit.