Téma: Rozinky suntree sultaninen a rakovinotvorný ochratoxin A
Ahoj.
Koukal jsem na video o rozinkách a rakovinotvorném ochratoxinu A. Zjistil jsem, že rozinky suntree sultaninen mám doma.
Většinou jsem s věcmi prodávanými v Lidlu spokojený, ale toto se jim teda moc nepovedlo. Rozinky samozřejmě letí do koše. Blbý je, že jsem už 250 gramů (1 balíček a kousek) těchto rozinek zbaštil (přítulka rozinky nejí, takže já sám), čímž mé ledviny a má játra asi dostaly docela záhul. Tak se taky mrkněte, jestli je náhodou nemáte.
Rozinky jsou z Turecka, a dovozce je Heinrich Brüning z Hamburga (Německo). Paradoxně většina českých rozinek dopadla dobře.
Reakce čtenářů
Avatárku, tak jich nesmíš jíst tolik a nebo hned po konzumaci ředit jedy slivovicí. My dříve narození jsme o tom nikdy nevěděli… a jak vidíš do dnes žijeme, problémy nemáme a rozinky jsme taky jedli. Takže vzniká otázka: je to doopravdy tak zlé?
Určitě, rve mi to ledviny a játra, úplně to cítím
Přesně jak píše Hříbeček. Eko teroristi a tady ti testující teroristi jen šíleně straší lidi. A média to pak nafouknou.
Říkají jen A - je to zlé. Ale už neřeknou B a to, že hrozinek musíte sníst (příklad) 2 tuny za měsíc, aby to s vámi něco udělalo.
V každé potravině, zvlášť v ČR, je nějaký bordel. A co? Za komoušů jsme jedli třešně, jabka, švěstky od silnic, šťovík u baráku (beztak počůraný psy apod.), jetel a další. Takže bych to nehrotil. Je to o tělesné konstituci a vůbec o každém jedinci. Někdo chlastá hulí furt ještě v 90ti letech, jiný nehulí, skoro nepije a umře v 55 letech…
Tak si vyber. Ono je možná lepší jíst nějaké hnusy, tělo bude na to připraveno a pak se nelekne.
Nevím jestli jsi se díval na to video, ale tam je řečeno i to, kolik musíš sníš rozinek, aby Ti to ublížilo Takže ta informace tam zazněla.
A proč do koše? Bych to dala do krmítka ptákům.
Ale to se bude ochratoxin v jejich malinkatejch tělíčkách kumulovat ještě víc a i ledviny jim odejdou o to dřív, ne?
Nevím, nejsem ornitolog. Ale ochretoxin A i B je v hroznovém víně a že by mrzáci špačci přestali bobule ožírat, nebo se někde váleli pozdechaní, jsem nezaznamenala.
Ochratoxin A je mykotoxin z plísně, která se roste při špatném skladování rozinek, do kterých prší nebo jde o vlhký nezvudšný sklad.
Já si myslím, že to přežiješ. Blbé je, že seš abstinent, klidně mi tvoje rozinky pošli, jdu zítra pálit slivovici, takže si játra a ledviny propláchnu.
Věk: 23
Jak tak koukám, tak kaufland má tyto rozinky od zítřka v akci
Jo? Si děláš prču, ne? To bylo z Kauflandu? Ještě nemám leták.
Hej, tak to jsou hodně odvážní
Podal jsem teď podnět Zemědělské a potravinářské inspekci. Ať si udělají rozbor a dělají s tím co uznají za vhodné.
SZPI je placena z našich daní, tak ať chrání naše zdraví. Proto ji tu přeci máme.
Píše mi Kaufland:
"Rádi bychom Vás informovali, že nekvalitní rozinky zn. Suntrée byly pouze v balení o hmotnosti 200g a s datem minimální trvanlivosti do 27. 06. 2014. Tyto rozinky byly již staženy z prodeje. Ostatní šarže a gramáže jsou v pořádku.
Dále si Vám dovolujeme sdělit, že reklamní noviny se tisknou s předstihem a v době zjištění nedostatku již byly reklamní noviny v tisku.
Děkujeme za pochopení.
V případě potřeby nás můžete kontaktovat i na naší bezplatné zákaznické lince 800 165 894, kde Vám rádi poradíme.
S přáním příjemného dne
Jindřich Blecha
Zákaznické centrum
Kaufland Česká republika v. o. s
Pod Višňovkou 25
140 00 Praha 4"
Děkuji za info, ale rozinky nechám odpočívat v koši (maximálně je dám sýkorkám, jak doporučovala Julie), protože jsem jim nějak přestal věřit.
To je vtip, ne? Myslím, že je úplně jedno, do jak velkých balíčků ty rozinky dali
Barčo, nevím jak to v Turecku dělají. Možná mají 2 balicí linky a do každé jdou jiné rozinky.
Jo a děkuju Dtestu, protože je možné, že v nich byl ochratoxin opakovaně a kdyby na to Dtest náhodným nálezem nepoukázal, tak může mít pár lidí (milovníků rozinek) rakovinu a určitě by je nenapadlo, že zrovna z rozinek.
Věk: 66
Město:Liberec
Díky všem za informace. Připadá mi to celé jako velice dobře nafouklá bublina. Jmenované hrozinky suntree mají v Lidlu v balení 250g. Kupuji je tam běžně, protože jsou čisté bez kamenů a větviček. Ba naopak hrozinky deklarované jako nejlepší a bez ochratoxinu, jsou plné kamení a dalších příměsí a jsou tak seschlé, že ani RUM je nevzkříší. Jak jsem se dočetla tak ochratoxiny jsou i ve víně. Mykotoxiny nás asi brzy zahubí. Hlavu mám již plesnivou a doufám, že zatím nezrezivím, A co třeba slivovice? Základ na dobrou slivku je také plný plesnivých švestek. Tak se tu mějte, jdu ochutnat tu slivovici.
Do švestkového kvasu plesnivé ovoce nepatří, ne?
Jestli si ho tam dáváte, pak se nemůžete divit. Ochratoxin A se nedá zlikvidovat teplem, jestli působením alkoholu ano, to bohužel nevím. Nejsem toxikolog, ale třeba nám tu nějaký někdy na tuto věc odpoví.
No fuj, plesnivé trnky do kvasu určitě nepatří. Ovoce musí být bez plísně, bez stopek, potom je slivovice kvalitní. Teď jsem vypálil 50 litrů a opět se povedla.
Na co to máš? Na potírání boláčků na zadečku? Slečna používá alpu, tak by jsi jí trošku mohl odlít nebo rovnou ten zadeček potřít