Téma: Peklo na talíři - káva, džus, čaj, kvalitní šunka, výrobní salám
Ahoj. Před časem tu Medvěd upozornil na videa šéfa kulinářského institutu Romana Vaňka (za což Medvědovi moc děkuju). Od té doby vzniklo asi 9 nových videí, která stojí za zhlédnutí.
Kdo se tedy alespoň trošičku zajímáte o to, co jíte,
- jak kvalitní jsou džusy,
- jak vybrat kávu (instatní? klasická? mletá? nemletá? ... ),
- co obsahuje "citronový koncentrát",
- jak se pozná kvalitní šunka,
- jak se pozná jak jsou stará vejce a jaký je jejich původ,
- co nám výrobci čaje přidávají do směsí a jak poznat kvalitní čaj od nekvalitního,
- co pekelného nám dali výrobci do "výrobního salámu" (který se dává do různých salátů a pomazánek) či
- jak neskutečné množství chemie nám Tesco dalo do Grónské pomázanky,
tak pokračujte zde:
VIDEA PEKLO NA TALÍŘI ZDE
Reakce čtenářů
Já si myslím, že je to moc dobře, že se o tom začalo psát a mluvit, protože to, co kolikrát výrobce nabízí a na co láká vůbec neodpovídá tomu, co výrobek obsahuje. Možná to donutí lidi číst složení, tedy etikety a nekupovat výrobky nekvalitní.
Tohle peklo na talíři - každý týden je jedno nové.
A taky je fajn, že se hodně mluví o znovuobjevení klasických a kvalitních českých výrobků. Třeba to trochu oživí náš trh.
Znám videa Romana Vaňka. Lili, to dobře napsala.
Bohužel, dokud se trochu neupraví platy, lidi budou kupovat to levné. Tak to je.
Protože kdo si může dovolit dát 20 Kč za 10 dkg kvalitní šunky? Jako občas to ano, ale na jídelníčku denně to prostě nejde.
Ano, přesně jsi to napsal. Tak to je. Každý by si přece raději koupil kvalitní potravinu, nejsou všichni lidé zase až tak pitomí, teda doufám, že jich je většina, ale nemají na to peníze. A pak jsou zase lidé, kteří se prostě vrhnou na všechno, co je v "akci", bez ohledu na to, že to je v té akci z nějakého důvodu. Jednoduše nepřemýšlí. Dnes jsem toho shodou okolností byla svědkem u jedněch známých. Jednalo se o meruňky. Bylo jich asi kilo v krabičce, a prý jenom za dvanáct korun. No stačil mi jediný pohled na světležluté, spíše nazelenalé ovoce, abych věděla na čem jsem. Nabídli mi, já s díky odmítla. No pustili se do nich, ale po pozření jedné, prohlásili, že to není dozrálé, že nejsou dobré a budou tedy čekat, až "dojdou". Jenomže tyto meruňky "nedojdou" nikdy, sice změknou, ale dál budou bez vůně a bez chuti, pokud dříve neshnijí. Ale je to přece na každém z nás, nemusíme to kupovat jenom proto, že je to levné.
Není to jen o platech. Je to i o správném hospodaření s penězi. Vím, že hodně lidí opravdu peníze nemá, ale hodně lidí se zadlužuje a dává bankovním nebo nebankovním společnostem zbytečně stovky či tisíce korun na úrocích. Kdyby si někteří lidé nesmyslně nepůjčovali, mohli by žít zdravěji. Je to koloběh. Všem kdo mají fakt hluboko do kapsy a půjčili si třeba na pračku, protože se jim ta stará definitivně pokazila a mají rodinu (takže ji fakt potřebují) nebo na opravu auta, kterým jezdí do práce, tak těm se omlouvám - těch se to samozřejě netýká.
A ještě jedna (překvapivá) věc: když se podíváš na ta videa, tak někdy rozdíl mezi komerčně vyráběnou potravinou a potravinou z kvalitních soruvin, kterou si koupíš doma (nebo jinou komerční, za kterou si připlatíš - např. u té kvalitnější šunky), je v řádu korun (ne desetikorun). Totéž opakovaně vychází i z pořadu Jste to co jíte (lidé jsou znovu a znovu překvapení, že žít zdravěji zdravjším jídlem není vůbec tak drahé, jak se domnívali - většinou tu "drahotu" odstraní právě tím, že si kupují sami suroviny domů a doma si je zpracovávají, čímž neplatí zpracovateli). Takže do jisté míry máš možná pravdu, ale u hodně lidí to může být výmluva.
Sorbonos, doporučuju se na ta videa podívat, ať oba víme o čem mluvíme.
Avatárku, já se dívala a bohužel, i počítala.
Chápu, že na jednom hrnku kávy připlatím jen 2 Kč, ale pokud třeba z toho pytlíku uvařím 50 ks kávy, tak cena je o stovku vyšší. A co si budeme namlouvat, znám spoustu lidí, kterým se ta stovka bude těžko dávat.
Jako třeba ty čaje. Kupuji Dilmah, mám jej ráda. Cena krabičky je od 50 Kč. Kolik lidí strčí raději do košíku Pigi za 15 Kč než čaj za pajdu? Přidej k tomu 20 dkg šunky po 200, párky za 180. A tak bych mohla pokračovat. Rozdíl v nákupu činí stokoruny.
Bohužel, znám spoustu lidí, kteří mají plat kolem 13 tisíc čistého, což je nic. Oni ti prostě řeknou, že čaj, byt kvalitní, za 50 kaček je pro ně luxus. I když jim vysvětlíš, že jeden šálek vyjde na koruny.
Kdepak Avatárku, stále nás tlačí peníze. A ne každý platí půjčky.
Prostě spousta obyčejných lidí prostě nemá na to, aby si připlatili za kvalitní suroviny.
Ano, určitě s Tebou souhlasím. Jak říkám - jsou lidé, kteří fakt nemají a jiní, kteří se zbytečně zadlužují. Souhlasím s Tebou a Ty jistě se mnou a tak je to fajn
Sdílím tvůj názor Avatárku. Napsal jsi to přesně jak to v životě skutečně je. Nejvíc se mi líbí, že lidi si
výmluvu vždy najdou, protože se to, na první pohled, zdá být snadnější řešení, než přemýšlet jak něco ve svém životě, či stravování změnit a to platí v našem životě všeobecně o více věcech. V hledání důvodů a výmluv jsme dokonale školeni už v dětství a pak zdokonalováni ve školách všeho druhu. Ve státních sektorech a v politice je pak dnes zdůvodňování nezdůvodnitelného dovedeno k dokonalosti. Zajímavé je, že většinou hledání výmluv, že něco nejde, je pracnější, než realizace skutečné změny. Můj známy, mě na tato videa již dříve upozornil a měl jsem v plánu jako prvé dát grónskou pomazánku, která se dá snadněji, levněji a kvalitněji udělat doma a nekupovat hotový výrobek plný éček. Těší mě, že zde jsou témata, která nás nabádají k přemýšlení, jak kvalitněji a zdravěji žít.
.
Mám dotaz, nebylo by lepší udělat pořad spíš o tom kvalitním? Bylo by to rychlejší a někomu by to pomohlo. Roky se nalejvám Nescafem, abych zjistila že je to šunt. Tak který kafčo je tedy kvalitní?
Tak jsme se rozhodli udělat Nescafé čau a poohlédli se po zrnkovém. Zvolili jsme Gills Coffee z Brna.
No vidíš Sis hned sama odpověděla. Hele, za pár dní asi pojedu do Brna (asi v úterý). To gills je nějaká pražírna v Brně???
Jojo, na chvilku ve čtvrtek. Díky za odkaz Kóknu mu na web
Bývalo dobré Nescafé Gold, jenže za poslední roky prudce zlevnilo, tak se ptám proč
Takhle dopadly instatní kávy. Hodnotilo se tam mooooc věci vč. stupně upražení, mykotoxinů apod.