Téma: Fruktózový sirup - recept, návod na výrobu
Příspěvek snad patří do zdravé stravy, ale též je součástí diety a tato kategorie mi tu chybí.
Strašně mě hněte (rozuměj s..e), když firmy nebo stát dřou prachy z pacošů, co čapli nemoc, ani nevěděli odkud. To je hyenismus nejvyšší. Proto se zaměřuji na... řekněme léčiva, které lze připravit z běžných surovin. Řeknete, jsi out, synku? Nevadí. Často jsou domácí přípravky účinnější.
Nevím, zda tento fruktózový sirup mohou používat všichni diabetici. Jasné je, že fruktóza méně zatěžuje organismus, protože se jedná o šestiuhlíkový přírodní sacharid
Sirup je vhodný všude tam, kde používáme cukr. Zjemňuje chuť likérů, zmrzlin a v zavařeninách zesiluje ovocnou chuť. Přidáním do pečiva zvyšuje vláčnost, ale toto vyzkoušeno nemám. Smícháním s jemně mletými mandlemi dostaneme marcipán v kvalitě, která zkrátka na trhu není.
Mrkněte, jaká praskačka to je.
Suroviny:
1 kg krystalového cukru 420 ml vody 2 g kyseliny citrónové Digitální váze nevěřte. Pokud není zlatnická, většinou měří malé hmoty se značnou chybou. 2g je hromádka asi 3cm v průměru a půl cm na výšku
Úvod
Z cukru, ač by šlo, vědu dělat nebudeme. Recepty, které vkládám, jsem vyzkoušel mnohokrát. Ale co chutná mně, nemusí šmakovat všem.
Příprava sirupu zde již byla popsána. Je to obyčejná kyselá hydrolýza. Nepotřebujeme víc než váhu. Z obyčejného cukru vznikne směs fruktózy a glukózy. Oba cukry jsou lépe stravitelné, fruktóza má vyšší sladivost, ale přibližně stejnou energetickou hodnotu jako řepný cukr, tedy ušetříme jouly. Fruktóza je obsažena téměř v každém ovoci i zelenině, proč bychom se jí měli bát. Články, které se objevují ohledně škodlivosti fruktózy jsou pravdivé tehdy, když to s její spotřebou přeháníme a to je jako se vším. Tento sirup se dostane koupit za nemravnou cenu, která neodpovídá vloženým surovinám ani pracnosti.
Postup
Základní sirup
Cukr nasypeme do vody, přidáme kyselinu, na plameni necháme rozpustit, zamícháme a velmi pomalu vaříme 15 minut. Vznikne průzračná kapalina hustoty čerstvého medu, se slabě žlutým nádechem. Nalejeme do láhve, uzavřeme a uložíme, kam libo. Sirup má neomezenou životnost. Zda hydrolýza proběhla zcela, poznáme, když se kapalina nemění. Pokud byla jen částečná, začnou v láhvi růst krystaly, které po několika týdnech mohou dosáhnout velikosti krabičky sirek.
Základní sirup nemá být kyselý, můžeme cítit jen lehkou navinulost. Pokud jsme kyselinu přehnali, nic se nestane.
Reakce čtenářů
Hm. Wolfgu. Bohužel, je tam cukr. Raději zůstanu při pití čisté vody. Čistá voda mi kromě vína chutná nejvíce. Pokud, ale máš nějaký jiný recept na přípravu přírodní tinktury, o které si ještě nepsal, to mě zajímá víc. Nebo domácí výrobu léčivých mastí? Jsem měsíc a půl po zlomení čéšky v kolenu. O týden jdu na kontrolní rentgen. Věřím, že už budu moci chodit bez ortézy, ale nebude žádná sranda rozhýbat celkově nohu a koleno. Máš nějakou radu pro mě?
Plavat, plavat, plavat, až vylezeš, zapal si a dál plav. Za měsíc jsi dobrej. Pokud není kde plavat, aspoň cvičit ve vaně a pod vodou
Jojo, přesně tak. Plavu v zatopeném lomu s holkou novofoundlandskou. Ulejvá se a hrabe jen předníma, jak získám malý náskok, zapojí i zadní a jsem devátej