Téma: Vaření na kokosovém tuku - kde ho sehnat?
Chci se zeptat, zda někdo nemáte ověřeného dodavatele kokosového tuku či obchod, kde je opravdu kokosový, kvalitní.
Chtěla bych jej začít používat na vaření místo klasického oleje, ale nabídka je obrovská a nerada bych investovala do nějakého nekvalitního.
Na tělo oleje není problém koupit, ráda bych jej ovšem vyzkoušela i místo zubní pasty.
Máte zkušenosti?
(0 lidí)   (0 lidí)  
Stránka otevřena 4227x Předchozí téma | Další téma
Reakce čtenářů
Ahoj sorbonos. Nechci Ti do toho keceat, ale je to krok špatným směrem. Kokosový olej (podobně jako palmový) obsahuje velké množství tzv. nasycených mastných kyselin a přispívá tak k prohloubení aterosklerozy. Je to taková pomalá tichá sebevražda, riziko cévní mozkové příhody a infarktu myokardu vzrůstá se spotřebou takového tuku. No záleží na Tobě. Každopádně dobrou chuť a kdyby jsi chtěla něco udělat pro své zdraví, zůstaň u ŘEPKOVÉHO oleje. Ten je pro zdraví the best
Koukám, že loby prodejců je silná - toto jsem našel na gůglu jako jeden z odkazů.
Prodejce evidentně zneužívá neznalosti běžných lidí. Nelze zaměňovat nasycené a nenasycené (ideálně mnohonásobně nenasycené) mastné kyseliny.
Nasycené MK jsou ty nezdravé a nenasycené či ještě ideálněji mnohonásobně nenasycené MK jsou ty zdravé.
Největší peklíčko jsou ztužené pokrmové tuky.
Našla jsem zajímavé info o kokosovém oleji, kde obšírněji vysvětlují problematiku nasycených kyselin. nebude to tak špatné, jak píšeš Avi. Já si zrovna kokosový olej koupila, zatím jen jako kosmetický prostředek a chystám se ho použít i v kuchyni.
Avi, moc děkuji, to jsi mě dostal.
Řepkový vím, že je dobrý na smažení oproti slunečnicovému, ale o tom kokosovém jsem se dočetla tolik zajímavých a pozitivních věcí.
Navíc že působí na různé fujtajbly. no, asi to ještě zvážím.
Třeba tu bude mít někdo nějaký jiný názor (rád si ho přečtu).
Zrovna ta oblast nasycených a nenasycených mastných kyselin je doménka, které mě docela zajímá. I proto.
Zkušenost nemám, ale známá chodí pro panenský kokosový olej do drogerie DM. Já tam chodím pro kostky masoxu, jsou prý bez glutamátu.
Asi 26 Ká 4 kousky, někdy vezmu i polívku v pytlíku, ta je dražší.. matky na jiným webu si to chválí, já zatím zkouším. moc těm věcem v biokvalitě nevěřím, spíš kus kosti, kořenovou zeleninu, koření a papiňák. Jenže ono se vždycky taky nechce, že?
Jojo, nechce Navíc ne vždy je po ruce kostička na vývárek. Mě ani tak nejde o to BIO, spíš o to, že to neobsahuje glutamát sodný.
Jmenuje se to Hühner Brühe od fy Alnatura a je tam těch kostek 6 kousků. Sem se šla podívat.
Jestiže ti nevadí sója, dobrá alternativa kostek je MISO-fermentovaná pasta. Většinou je k dostání v BIO potravinách a nebo prodejnách zdravé výživy.
Juli, ale to bych se musela jmenovat jinak, abych vařila na tuku z DM. Litr za litr .
Ceny neznám, chodím tam jen pro ty kostky a jsou levnější než Knoor či co maj u nás v samce. Jo a ještě sem-tam koupím puky do WC 3 za šede.
Panenský tuším znamená jen mechanický lisovaný za studena (??? ). Ale furt je to kokosový olej, i kdyby jsi se na hlavu či cokoliv jiného stavěla. Mýlím se?
Virgin = panenský, lisovaný za studena. Myslím.
Věk: 52
Ja pouzivam slunecnicovy, repkovy a olivovy do salatu. Na smazeni treba rizku je nejlepsi sadlo, na ktere se v dnesni dobe uz skoro zapomina!!
Je to podobne jako s maslem a rostlinnymi tuky. Vyrobce nalaka na rostlinne tuky a pritom je to chemie a zase chemie. Nejlepsi a nejzdravejsi je maslo.
Věk: 47
To zrovna. Máslo i sádlo obsahují cholesterol a palmový, palmojádrový a kokosový tuk obsahují takové mmnožství nasycených mastných kyselin v poměru k nenasyceným, že to jsou stejně jako živočišné tuky cévní zabijáci. Margaríny zase obsahují tzv, transtuky a to je totéž v bleděmodrém. Asi 15 procent obyvatelstva má tnavíc zv. leidenskou mutaci, to jest mnohonásobně zvýšenou predispozici k ateroskleróze a ani pro ty ostatní " zdravé" nejsou tyto tuky příznivé.
Prostě nesmažte, nemusíte -li, olej řepkový, ořechový, sezamový, za studena lisované oleje, hroznový atd, jsou v chladném stavu velmi prospěšné. vynikající je čerstvě lisovaný lněný, ale téměř okamžitě degraduje, pokud není v chladu a konopný je taky velmi dobrý, ale doba použitelnosti je jen tř měsíce. přitom jsem viděla prodávat oleje půl roku staré. Mimochodem slavný extrakt z jader grepu vydrí v kvalitě jen 6 týdnů.
Poměrně nedávno, se stal předmětem masivní dezinformační kampaně ve sdělovacích prostředcích, které ho líčily jako nasycený tuk působící selhání srdce, jeden z vysoce prospěšných a důležitých přírodních olejů. V důsledku toho, prakticky zmizel z prodeje. Šlo o kokosový olej, který v potravním řetězci nahradily sojový a oleje z bavlníkových a řepkových semen. [14]Kdyby nebylo této dezinformační kampaně, naši rodiče by tento jemný zdravý olej za nové a laciné odpadní oleje nikdy nevyměnili. Po této úspěšné bleskové válce v médiích lidé ve Spojených státech definitivně prohráli svůj boj s obezitou. Kokosový olej totiž byl, mimo jiné, mnoho let jedním z nejúčinnějších regulátorů k udržení tělesné váhy.
Historii znehodnocování našich kdysi čistých potravin průmyslovou rafinací přesně kopíruje stoupající křivka výskytu epidemické cukrovky a hyperinsulinemie, která zaplavila nejen Spojené státy, ale i velkou část zbytku světa.
Druhým krokem k vyléčení této epidemické nákazy je přestat věřit lžím o čistotě a výživnosti nabízených potravin.
Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/cukrovka-smrtici-iluze-o-teto-chorobe.htm#ixzz2LBgEyXgf
…tohle jsem se dočetla na jednom webu. Tak možná ten kokosový olej nebude zase takové svinstvo.
Věk: 49
Město:Praha
Kokosovej tuk je plnej nasycenejch tuku. Dal od toho. To uz radsi var v sadle
Ahoj, jaký jsi nakonec vybrala? Chtěla bych taky zkusit vařit na kokosovém oleji, ale chtěla bych se vyvarovat podvodníkům a nekvalitním olejům
Dál jsem hledala informace, bohužel jsou velmi protichůdné. Takže zvítězilo sádlo.