Téma: V čem upéct bílkový chlebíček, když nemám formu (srnčí hřbet)?
Dnes mám problém ryze sváteční
Nemám formu na bílkový chlebíček. Nicméně mě to nezastrailo a ráda bych jej upekla. Říkám si, že by asi neměl být problém, když bych jej upekla v nějakém menším plíšku, třeba pekáčku.
Jediný rozdíl bude asi ve tvaru, že nebude tak hezký jako ze srnčího hřbetu.
Máte s tím nějaké zkušenosti, milé pekařky?
Nemáte třeba někdo nějaký speciální recept? Nebo nějaký vyzkoušený, dobrý. Já plánuju vzít sesbírané bílky, zbytek oříšků, mandlí, sušené ovoce, rozinky (čokoládu už nemám) a přidat mouku, cukr, máslo, a to by tak mělo asi být vše. Samozřejmě z bílků ušlehám sníh. Ještě mně napadá, že na fotce je jeden tmavší, takže bude asi s kakaem?
Reakce čtenářů
Voslíku…. právě mi díky Tobě málem zaskočilo … Vzala jsem si snídani k počítači, otevřu MS, čtu Tvoje téma a pochutnávám si právě na výborném bylinkovém čajíku a biskupském chlebíčku.
Právě tak se totiž u nás říká tady tomu Tvému bílkovému. Od dětství mám na něj milou vzpomínku …vždy, když k nám přijela na návštěvu moje oblíbená kmotřenka z Prostějova, tak jej s sebou přivezla. Měla ho ještě politý hořkou čokoládou a bylo to výborné. Já ho dnes snídám bez čokolády a s čajem nebo kávou je to také moc dobré. Ale když to dáš na plech, tak by to mohlo vypadat hezky, kdyby jsi to alespoň trochu pocákala hořkou čokoládou. Přeji, ať se Ti dílko zdaří.
My mu vlastně taky říkáme biskupský. Nebo teda někdo u nás biskupský, někdo bílkový.
Tak to je legrace, Rybko. Já sním o pečení a ty si na něm zrovna pochutnáváš
Čokoládu už nestihnu pořídit, ale zkusím ukuchtit nějakou domácí, protože se mi to s tím pocákáním čokoládou právě taky zamlouvá.
Děkuji, Rybko, pošlu Ti ochutnávku
Na té fotce Voslíku bude zřejmě budoucí tunel. To se nakrájí po upečení na plátky, spojí krémem střídavě světlý a tmavý a po ztuhnutí se nakrájí našikmo.
No jó, to máš Barčo nejspíš pravdu. To mě vůbec nenapadlo. Jsem zaměřená jen na chlebíček
Máš pravdu Barčo, my tomu říkáme kilometrovník, podle délky když se to spojí. Navrch leju čokoládu.
A u nás tomu říkáme metrový řez
Možná by se to mohlo zkusit upéct ve formě na bábovku, ale nevím…
Bábovku taky nemám
Já to celé ještě obtáhnu krémem a osypu kokosem. Na čoko si moc nepotrpím, tak proto. Ségry ale taky dávají čoko, stejně jako Ty.
Já tedy ještě přidám recept na sušený biskupský/bílkový chlebíček. Je to vlastně takové křupavé cukroví.
100 g cukru
100g hladké mouky
100g mandlí (nebo vlašské či lískové ořechy)
4 bílky.
Z bílků vyšlehat sníh, po lžičkách zašlehat cukr. Potom zamícháme s moukou a celými mandlemi (ořechy). Peče se asi 30-40 minut na 180°C. Druhý den se nakrájí na tenké plátky a suší se asi 10 min na 120°C v troubě.
Ještě jsem recept nezkoušela, ale sestra něco takového jednou přivezla a bylo to moc dobré.