Téma: Trvanlivost tataráku, jak dlouho vydrží tatarák než se zkazí
Uživatel: Katka
Věk: 27
Dobrý den,
zajímalo by mě, jestli lze tatarský biftek uchovat v lednici třeba 24 hodin?
Máte s tím někdo zkušenosti?
Reakce čtenářů
24 hodin určitě vydrží, cibule v tataráku ho zakoncervuje. Ale po dvou dnech bych to už radši zlikvidoval
Riziko nakažení ze syrového hovězího masa je asi tak 50%, čím déle jej necháš, tím výš to stoupá.
Mmch. přenosem od kočky je to jen zhruba 0,5%
Maso má trvanlivost až 2 měsíce při teplotě O-1°C, ani o jeden víc. Musí být zabalené, aby nemohlo rychle oxidovat. Mleté maso má velký povrch a při zpracování se do něj zadělají breberky ze vzduchu, z rukou a ze všech povrchů, co se stýkají, proto je trvanlivost krátká. Nejhorší jsou dřevěná prkénka a nástroje, které nelze dokonale umýt. Pokud máte v mlýnku nůž i šajbu ocelové nebo litinové, dochází k chemické reakci s negativním vlivem na pach i chuť masa. V tom případě semlít co nejrychleji a všechno z mlýnku ven. Pokud máte obě řezací části nerezové, ani tak nenechávejte maso ve stroji zbytečně dlouho. Nerez snadno poznáte, má barvu do světlé stříbřité, Korozi nevzdorná ocel je tmavší a litina je tmavá. Tatarák vydrží déle, pokud je promíchaný se solí. Nic jiného se nepřidává. Jím syrové hovězí i vepřové od mala, dnes mám obč. průkaz ošoupaný a furt nic
Věk: 26
Město:roztoky
zdravim,
ty obavy jsou zbytecne, staci opravdu dobre posolit pricibulit a prikryt necim pokud se hodla uchovavat v ledniccce, a i po tydnu masu nic nemusi byt! cich je dulezitou promenou pri identifikaci moznosti konzumovat! dobrou chut)