Téma: Staré recepty a množství kvasnic v haléřích - přepočet
Mnozí z Vás pamatují recepty, kde se zapisovalo množství kvasnic jeho cenou. Např. - udělat kvásek z kvasnic za 50 haléřů. Mám doma hodně starý sešit s recepty, kde jsou tyto formulace úplně běžné, jenže jak se v tom vyznat dnes, kdy si to množství už nevybavím? Poradíte? Díky.
(0 lidí)   (0 lidí)  
Stránka otevřena 5456x Předchozí téma | Další téma
Reakce čtenářů
Baruš taky mám starší recepty, kde to je takhle napsané. Já bych se asi řídila množstvím mouky a podle toho dávkovala ty kvasnice.
Co si tak matně pamatuju, tak zhruba 50g kvasnic bylo za těch 50haléřů - ale jen můj hrubý odhad, ty dnešní kostičky mají kolem 42g.
Snad někdo zkušenější poradí líp.
Tak jinak, na kolik mouky je kolik kvasnic? Poslední roky jsem pekla jen samé rychlovky s práškem do pečiva a tak mě napadlo, že bych mohla zase zkusit postaru.
Asi půl kostky (42gramové)na půl kila mouky, na sušeném je dávkování přímo napsané. Někde jsem vyčetla že jeden sáček sušeného (10g) odpovídá 25g čerstvého droždí. Ale to je info bez ověření, fakt nevím..
Ano, na sušeném to je, to jsem používala takové to v modrobílém sáčku. Díky*
Supr téma. Takových moc na internetu asi není a o to je vzácnější.
Abych pravdu řekla, nehledala jsem to. Máme tu šikovné hospodyňky, co něco pamatují a na to jsem spolehla.
Taky jsem nehledal, spíš tipuji