Téma: Rychlé tvrdnutí housek z těsta umíchaného v domácí pekárně
Mám problém a nemohu jej vyřešit.
Mám domácí pekárnu, ve které upeču luxusní chleba.
Ovšem pokud peču např. housky v troubě, z těsta, které jsem umíchala v pekárně, tak druhý den jsou nepoživatelné. Tvrdé a nedobré.
A je jedno, jaké je těsto. Zkusila jsem vyměnit mouku, každý výrobce ji má jinak kvalitní, zkusila jsem ji prosít, zkusila jsem těsto s vejcem i bez, kvasnice sypké i pevné, nic nepomůže.
Do trouby jsem již dala i plech s vodou, aby nevysušovala. Žádná změna.
JInak trouba je asi půl roku stará a jiné dobroty se v ní krásně upečou, takže v ní problém nebude.
Přivítám každou připomínku, kde může být zakopaný pes.
A kdyby z vás někdo měl třeba osvědčený recept, sem s ním. Zkusím.
Reakce čtenářů
Jsem ta poslední, která by Ti v tom mohla poradit, ale zkus porovnat recept, jestli něco neděláš jinak? Jenže ani tam nepíší nic o zabránění ztvrdnutí.
Našla jsem při hledání recept na chleba bez domácí pekárny, třeba se bude někomu hodit. vypadá to hodně dobře.
Sorbíčku, chtěl bych se dostat do Tvých rukou... Nevadí, že to bude až další den, ale hlavně, že ztvrdne.
Já se z tebe picnu .
Jejda, já četla, že "nezdrhne". No, doufám, že ani to.
To chce domácí kvásek, ale nejsem odborník....
Jenže nikdo z těch, od kterých mám recept, kvásek nedělá.
A oni mají též tvrdé? A nebude to v uchovávání pečiva?
To mě nenapadlo. Pečivo strčím do igelitu, ostatně jako všechno.
Taky strčím do igel. pytlíku. A co do těsta přidat nestrouhanou bramboru? Někde jsem četla, že zachovává vláčnost.
Zkusím bramboru. Děkuji.
Kvásek a množení.
Celozrnní, tmavá žitná mouka + grahamová žitná mouka 1:1.
Voda ve váhovém poměru1:1. Promíchat s moukou.
Pak přidat žitný kvásek. (žitný kvásek lze koupit v některých drogeriích)
Nechat 48 hodin kvasit v teple.
Část vykvašeného kvásku oddělím, do sklenice, do lednice, jako zákvas na příští pečení. Zbytek použiji na přípravu těsta na chléb.
Recept: 250g celozrnní tmavá žitná mouka + 250g graham žitná mouka + 500g kvásku, 400 ml vody, mletý koriandr, anýz, mořská sůl, lněné semínka, slunečnice, kmín, 1 nastrouhaná mrkev.
Děkuji Pluťásku, vyzkouším.
Napíšu ti, jak na kvásek i chleba jak býval v minulém století. Chlapsky, jednoduše, bez vážení, zato s úspěchem
Napiš mě, prosím, také ten recept. Děkuji Wolfgu.
Používám do těsta olej a sádlo a jsou krásně vláčné i druhý den)
Někde jsem četla recept na dalamánky a byl tam oliváč.
Olivový olej dávám pořád. Peču jen z něho.
Tak jak, Sorbonos? Už se to vyřešilo?
Ještě ne, protože jsem vlastně ještě nestačila péct, ale mám uložené tyto rady a zkusím to.
Avatárek mi pozměnil trochu nadpis, čímž vlastně úplně změnil moji otázku, jelikož mi netvrdne chleba, ale housky a upečené mimo pekárnu. Snad to nebude tak zavádějící.
V úterý je volno, tak vyzkouším hned kvásek, a taky zkusím tu bramboru. A pisnu.
To bys mu asi měla napsat. Změnilo to smysl dotazu. Když na to někdo narazí v google a kdyby nakrásně věděl, jak na to, prostě na to neklikne..... jak by dotyčný mohl vědět, co se za tím skrývá, že?
Teď jsem objevila tohle, mohlo by Tě zajímat.... (pokud to už dávno neznáš)
Baruš, jsem ráda za každý podnět. Moje housky nejsou vysušené, aspoň myslím, ale druhý den se nedají jíst. Jsou prostě tvrdé, nedobré.
Po upečení jsou ovšem chutné. Ale i tak je tam spousta fajn receptů, děkuji.
nekteri panove by byly celi stastni kdyby jim to rychleji tvrdlo
Tak jsem o víkendu potřebovala domácí pečivo a upekla jsem rohlíky podle tohoto receptu:
260 ml. vody-vlažné
2 PL slunečnicového oleje
2 KL soli
1 PL medu
1 PL škrobu
350 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
1 PL sádla
Půl kostky droždí
Dělala jsem všechno ručně, vypracování, vyválení, 1x kynulo v míse asi 45. min, potom jsem přendala na vál, udělala rohlíky (+/- 7 ks) a pod utěrkou nechala ještě 45. min kynout. Dala na plech do rozehřáté trouby, ztlumila a pekla asi 30 min. A ráno jsem poslední snídala a dal se.