Téma: Recepty našich babiček na chutná jídla
Moc vzpomínám na svoji babičku, s kterou jsem trávil veškeré prázdniny a volno po škole (na základce, ne na VŠ ) a vždycky výborně vařila:
- dušené telecí (jak udělat? - ta chuť byla úžasná)
- dušená mrkvička - ale taková babičkovská, máma taky umí, ale je to jiné.
- špenát - takový jsem od té doby neměl - slaďoučký, že by s mlékem??
- dušená kedlubková omáčka (viz mrkvička)
- rajská - ta byla jak prostě super (jak omáčka, tak polévka a s rýží, která taky měla jinou chu´t a dala se jíst i sama za studena! )
- koprovka - zas viz špenát
A podobně...
Má někdo ty recepty? Protože babičky tak zhruba vaří stejně, ale zdá se mi, že se to vytrácí. všichni chtěji experimentovat a zkoušet nová jídla, ale já jsem v jídle konzerva a rád se najím, ne že se jdu najíst, zkusím něco nového a nebude mi to chutnat...
Reakce čtenářů
Podívej se na kuchařskou pohotovost, klasické recepty jako například ta rajská jsou přesně jako od babiček.
Když dva dělají totéž, není to totéž. Jeden recept, dvě kuchařky a ta jídla jsou jiná. Vlastní zkušenost.
Nejsem si jistá, že je to receptem. Babička dělá luxusní rajskou...dala mi recept, výklad o tom jak to dělá, u ní za jejích připomínek jsem jí dělala a stejně chutnala jinak
Když jsme u té rajské, taky záleží od které firmy je protlak. Pak nepomůže stejný recept. U špenátu je to zas taky to zahuštění. Někdo dá šlehačku, jiný smetanu, někdo mléko a hned je jiná chuť... a toto platí třeba i u koprové. A tak je to se všemi recepty.
Ono bude určitě záležet na surovinách, ale zkusím poslat recept na špenát. Cibuli nadrobno nakrájenou, zpěnit na kousku másla s olejem, aby se máslo nespálilo, s kávovou lžičkou cukru krystalu. Když je růžová a voní, přihodí se lžíce mouky hladké a krátce se opeče jako světlá jíška. Pak se přidá špenát, osolí a přidají se asi tři-čtyři lžíce mléka, ndovedu popsat přesně, dělám to od oka, podle toho, co vidím v kastrolu, přidám také trochu kmínu, ale to je podle chuti každého. Přiklopím a nechám na velice mírném ohni dusit. Hlídám a míchám, aby se mi to nepřipálilo. Když je skoro všechna tekutina vydušena, ochutnám a třeba přisolím. Vypnu oheň a nechám pod pokličkou trochu odpočinout a rozležet. Většinou si špenát dělám jako první a pak ho jen přihřeji. Snad se Vám to povede. Je faktem, že jeden recept a deset kuchařů = deset různých chutí....
Věk: 37
Město:Kolín
Ahojky co se týká Rajské mám tu zkušenost že hlavně ovlivnují chut potraviny a druh, třeba že i protlaku nejdůležitější je koření množství a také postup,, u mne bohužel se stává že nikdy neudělám rajskou stejnou chut, Babička a to stará věc je nastrouhat do Rajské perník,, Přidávám trochu skořici pro vůni je moc dobrá, také mne to tak babička učila Dobrou chut