Téma: Recepty na pečení domácího chleba - jaký si doma pečete vy?
Asi to znáte všici…koupíte si chleba a za dva dny je buď tvrdý, nebo plesnivý…
Posledních několik týdnů to řeším tím, že si peču svůj vlastní chleba. Je poživatelný celý týden (teda pokud jej nesním dříve, protože je skutečně dobrý ) - měkký, chutný. a ještě nikdy mi nestihl zplesnivět.
Ale začínají mi docházet nápady na recepty. Začala jsem si přizpůsobovat recepty pro pekárny (mám pekárnu, ale vadí mi, že je tam chleba takový "zhuštěný", nežto bochník je takový kypřejší ) na své "ruční" pečení. ale přesto, nemáte nějaké tipy?
Třeba jak udělat, když dělám šišatý bochník, aby se mi tolik nerozjížděl do stran. Je obrovský, ale spadne mi výška jen tak na 7cm…), typy na recepty atp. ? Předem děkuji
Zatím Vám sem písnu dva totálně nejlepší recepty na pečený chleba, které jsem zatím získala, či dovytvořila
I. CHLEBA:
- 400g hl. mouky
- 350g žitné chlebové mouky
- 40g droždí
- 500 ml vlažné vody
- 2čl (=čajové lžičky) cukru
- 2čl soli
- 1špetka pepře
- 2čl majoránky
- 1pl (polévková lžice) octa
- semínka co najdu (lněné, slunečnice, . )
II. CHLEBA
- 300g hl. mouky
- 200g žitné chlebové mouky
- 2čl soli
- 2čl mletého kmínu
- 350ml vody
- 1/2kostky droždí
- 1čl cukru
- 2pl oleje
- 1pl octa
- - navíc přidávám opět semínka a ovesné vločky
pečou se asi 10min na 220stupňů C (v předehřáté troubě), potom se trouba stáhne na cca 180stupňů…
před pečením a pár krát v rámci pečení se kůrka chleba potře osolenou vodou
(5 lidí)   (0 lidí)  
Stránka otevřena 5998x Předchozí téma | Další téma
Reakce čtenářů
My si chleba nepečem, takže ho kupujeme a ani nevím, jak dlouho nám vydrží, prorože já chleba jím vyjímečně, ale když si ho dám, tak čerstvý je vynikající, ale většinou jím housky než chleba. Mamka si kupuje celozrnný chleba a vydrží ji dlouho.
já mám vždycky pocit, že housky/rohlíky se dají jíst jen ten první den. pak jsou guma (opět, pokud nejsou domácí). a hlavně, že se z nich nenajím… z chleba se najím, dá se jíst víc dnů. jen jsem radši dělala buchty, protože kupovat ho mi vyšlo krapek draho. , když se třetí den vyhazoval…ale buchty jaksi na chleba nemají…tak jsem ráda, že se našla jiná možnost…jen ty nápady dochází
Já jím housky klidně i 3dny, sice čerstvá houska je čerstvá, ale gumový nejsou, i když je jím třetí den.
máte asi nějaký lepší
taky posledni dobou premyslime a domaci pekarne ale nevim nevim
ma tady s tim nekdo zkusenost? zajimalo by me krok po kroku jak se v tom pece?
já pekárnu mám…už hodně dlouho. Příprava chleba v pekárně je primitivní…nalejete vodu, nasypete suroviny a zmáčknete čudlík …ale výjde z toho chleba, který je obdelníkového tvaru a takový "zhuštěný"…poslední dobou z pekárny využívám jen programu "kynuté těsto", kde mi vypracuje nádherné těsto a zbytek dodělávám rukama…a výjde z toho nadýchanější a asi třikrát větší chleba …taky je chuťově lepší…asi bych už do ní nešla na "pečení chleba" …ale na přípravu těsta je super!!!!
no prave sem se dival na youtube jak se v tom pece a rikam si ze je to celkem zbytecne
asi tak na stejne mnozstvi prace vyjde to pect rovnou v troube ne
rozdíl je v tom, že než to dáš doma do trouby, tak musíš rukama to tělo uhníst…a aby bylo správně udělaný, tak se hněte dlouho a je to namáhavé…tady jen nasypeš suroviny a zmáčkneš čudlík…a pak si vyndáš hotový chleba…bez jakékoli námahy…
Také peču doma, pro mě jen výjimečně, já spíš peču bezlepkové chlebíky atd…
jak to děláte s vykynutím?
co jak děláme s vykynutím? Pokud používáš pekárnu…tak se uhněte a vykyne, případně i upeče v ní…pokud pečeš ručně…tak uhněteš ručně těsto a dáš vykynout na teplé místo. nebo nechápu otázku
Peču pravidelně chleba, rohlíky jen s kváskem, je to sice pracnější, ale o to chutnější.
a bylo by možné dodat aj recept? Se toho pečení s kváskem krapek bojím…je to složitější?
Ahoj, také pečeme. Recept přikládám.
Chléb do trouby
650g hladné mouky
350g Předměřická žitná chlebová
Smíchat – udělat dolík + 1x droždí, trochu cukru a 800 ml vlažné vody a 4 lžičky soli, 2 lžíce octa, balíček kmínu (dáváme polovinu, záleží na každém kolik dá). Vše zamíchat, propracovat, pomoučit a nechat kynout 45min.
Poté položit na plech pokrytý pečícím papírem Pomazat směsí 0,5 hrnku vlažné vody, lžička soli.
Dát do trouby předehřáté na 200 až 210°C.
Péct 45min až hodinu. Po 40 minutách potřít směsí vody a soli.
Po upečení dát na mřížku a nechat 2 – 3 hodiny vyhladnout. Opatrně manipulovat, nebouchnout aby se nezdrcl.
Uchovat zabalený v utěrce!
chleba a lučinu už jsem napsala a můžu ještě přidat tavený sýr:1 tvaroh (kostku) 1 rovnou lžičku jedlé sody dobře promíchat, za 10 minut přidat 1 lžičku rozpuštěného másla, trochu soli (můžou se přidat i různé příchutě) vše znovu dbře promíchat a nechat 1 hodinu odpočinout. A tavený sýr je hotový
chleba už nekupuju peču si ho sama. Je moc dobrý a není s ním žádná práce. recept: 2 hrnečky hladké mouky, 2 hrnečky žitné mouky (nebo jiné) 2 lžičky soli, 3/4 lžičky sušených kvasnic, 2 lžíce kmínu, 1 lžíce octa a 2 hrnečky syrovátky (nebo vody). Všechno zamíchám (nesmí se to hníst, jen míchat) přikreju potravinářskou folií (nebo igetem) a nechám 12 až 16 hodin kynout. Zadělávám večer. Po vykynutí stěrkou přendám těsto na pomoučený pečící papír jen tak jemně s papírem pohoupám a nechám ještě půl hodiny odpočívat. Papír zapřu aby se těsto nerozteklo. Vezmu zapékací misku ( nebo nějakou formu s víkem) kterou nahřeju v troubě a dám do ní těsto i s pečicím papírem. Přikreju víkem a dám do trouby na 200% péct. Po 30 minutách sundám víko a peču ještě 30 minut +-. Pak vyndám a chleba je hotový.
Přidám recept na lučinu kterou si můžete namazat na domácí cleba. Takže 1 velký bílý jogurt (500g) 1 zakysanou smetanu (190g nebo 200g) trochu soli vše zamíchat a nalít na cedník s plenkou aby s toho vykapala syrovátka. Nechá se to 20 až 24 hodin vykapat a lučina je hotová. Místo zakysané smetany se může dát také sladká smetana. Je to moc dobré
geniální chleba…vytvořený dnes
- 2 PL (polévkové lžice) oleje
- 330ml vody
- 2 KL (kávové lžičky) soli
- 1 PL cukru
- 2 PL mléka
- 450g pšeničné tmavé chlebové
- 160g žitné tmavé chlebové
- 1,5 KL droždí
- semínka
Kuk:
Díky.
. jsem si říkala, že by bylo divný, kdyby se mi nezměnil název a už je to tu
Díky za ty recepty…jsou sice na domácí pekárny, ale aj tak bezva… Jen tyhle recepty se na domácí výrobu bochníků musí různě upravovat (většinou je blbá konzistence atp. ), ale k "odrazu" a výrobě vlastního receptu super
Věk: 26