Téma: Recepty na chutná a levná jídla - za málo peněz hodně muziky
Kazdy zna nejakou tu bastu, jak usetrit. Tema je na recepty varenych jidel a fantazii se meze nekladou. At je to marinada na gril, nebo studena omacka k pecince na spestreni chute, dobry jakykoliv salat atd. Levne a dobre.
Reakce čtenářů
A rovnou nějaké ty receptíky... by nebyly?
Cibulovy kren k masu. 1 cibule vetsi, 1/2kg brambor , 1/8 vody, 3 lzice octa, 1 lzice oleje, sul, spetka cukru a zelena petrzel.
Oloupane brambory uvarime do mekka, za horka rozmackame a vymichame na hladkou kasi.
Ve vode 1/8 rozpustime ocet, cukr, sul a olej.
Vodu nalejeme do hladce upravenych brambor.
Pridame sekanou cibuli na drobno a zelenou sekanou petrzel.
Tuto ridkou omacku, dame nekolik hodin vychladit, nejlepe pers noc.
Podava se k ovaru, hovezimu a varenemu masu i k jazyku atd. Dobrou chut.
To může být dobrý. Je to jako jarní bramborový salát.
A nebo toto? Cibule je zdrava a nikomu neuskodi.
Marinovane cibule s masem.
4 vetsi cibule. Na marinadu : voda s octem soli a 1 lzice oleje, pepr, bobkovy list kousek, 20dkg mleteho masa, na potreni 5dkg masla.
Ve vode s octem a korenim, chvili povarime oloupane cibule. Ve vyvaru je nechame vychladnout.
Pak cibule z vrchu serizneme a opatrne vnitrky cibule vydlabeme a naplnime s upravenym mletym masem, dle sve chuti. Ja si delam hase.
Plnene cibule vlozite na ohnivzdournou vymastenou maslem misku a chvili 11 minut v troube podusite.
Podavaji se k bramboram ci br. kasi.
Já se třeba hodně těším, až bude zase čas grilovaček. Mám hrozně ráda tu atmosféru a vůni. Máte někdo dobré typy na naložení a potírání různých druhů masa? Co všecko děláte na ohni na desce?
Tak když se sejde moc lidí, tak třeba k masu, nebo jen tak dělám salát z těstovin a zeleniny. Koupím těstoviny, nejlépe Rosické šrouby a uvařím. Nakrájím jedno celé čínské zelí na nudle, nakrájím pórek, červenonou papriku 3ks, nastrouhá tvrdý sýr, osolím, opepřím a zamíchám tatarku Helmans.
Grilovane bagety: 250gr nastrouhaneho syra - spis vyraznejsi chuti, 250ml majonezy, 1lzice sekane petrzelky, 11/2 citronove stavy, spetka kajunskeho pepre (pozor je moc ostry), nekolik kapek Tabasca. Nebo par kapek nalevu z feferonek, bagety.
Vsechno se smicha dohromady, namazete na rozpulene bagety podelne a vlozite na par minut pod gril. Ale muzete dat i na topinky a zapect par minut.
Stouchane brambory s mrkvi- vyborne a rychle v Holandsku popularni jidlo.
4 velke brambory
4 velke mrkve
2 velke cibule
oloupame nakrajime na kostky vcetne cibule, uvarime ve slane vode, do ktere pridame bobkovy list 2 listy
az je vse varene rozstouchame s prodanim masla.
Podavame s opecenou kotletkou, nebo jakymkoli prirodne uvarenym masem chutna i bez masa, maso nahradime vajenym vejcem na tvrdo. Dobrou chut.
Mrkvova polevka se zazvorem
5 brambor
4 mrkve
cibule
strouzek cesneku
kousek celeru
kousek cerstveho zazvoru (nutne) velikosti buraku
1 litr vody do ktere dame kostku slepiciho vyvaru (nejlepe Knor)
cerstve maslo (1 lzicku)
Nakrajime a uvarime.
Vse rozmixujeme vcetne zazvoru (ktery tomu da tu spravnou chut)
nakonec pridame jemne nasekany Koriandr cili Cilantro (nat) davam hrst
pridam kousek masla (pouze do hotove polevky, ktera je husta)
do polevky, ktera je jiz na taliri se prida kysela smetana (trochu) kazdy dle sve chuti
Vynikajici polevka ktera zasyti zvlaste podavame li s topinkami
Placky zo suchého chleba
Tento recept dělal můj syn na praxi, když se učil kuchařem. Dodnes je děláme, jsou skvělé. Jsem dokonce přesvědčená, že jakýkoliv recept, který je přeposílán meilem s tímto názvem, je právě tento recept mého syna z praxe. Rozhodně vyzkoušejte, budete mile překvapení.
- jakékoliv množství podle strávníků suchý chlieb
- 1 kus vajce
- podle chuti -místo soli vegeta
- jako do bramboráků rasca
- jako do bramboráků majorán
- jako do bramboráků a hlavně podle chuti cesnak
- 1 kus cibuľa
- 1-2 lžíce múka hladká
- 1 až 2 hrsti na kostičky nakrájené - nemusí být údené mäso
- na smažení olej
Postup receptu
Namočíme si do vody chleba, který už máte třeba pro slepice, ale bez plísně, samozřejmě. Když se chleba rozmočí, vymačkáme z něj vodu, dáme do mísy a přidáme vajíčko, vegetu (místo soli), kmín, majoránku, pepř a tolik množství česneku, kolik ho běžně dáváte do bramboráku, přidejte taky cibuli, je v těchto plackách moc dobrá a trochu hladké mouky.
Tady další zajímavý recept na večeři.
Zapekané plnené rožky (fotorecept)
Tento recept je jedným z tých, ktoré som zdedila po mamičke a patrí k rodinným pokladom. Ako deti sme sa nevedeli dočkať, kým budú chrumkavé rožky upečené. Už keď sa piekli, širila sa celým domom nádherná vôňa. Tieto plnené rožky sú výbornou večerou a zvykli sme ich robiť, keď sme mali návštevu, pretože sa chuťovo hodia k posedeniu pri poháriku kvalitného vínka alebo piva. Najlepšie chutia čerstvo upečené - ešte horúce, ale dobré sú aj studené či ohriate v mikrovlnke.
- 6-8 ks rožky
- 300 g tvrdý údený syr
- 200 g šunka (šunková saláma, diétna saláma)
- 125 g maslo
- 2 ks vajcia uvarené na tvrdo
- 2 ks vajcia - čerstvé
- 2 ks čerstvá paprika (najlepšie 1 zelená a 1 červená)
- 1 KL soľ
- 1/4 KL mleté čierne korenie
- 1/2 KL mletá červená paprika
- Na potretie:
- 1 ks vajce
porcií
minút
príprava
minút
na 180-200 °C
Postup receptu
Pripravíme si všetky potrebné suroviny.
Rožky prekrojíme na polovicu a odrežeme končeky.
Opakom varešky vytlačíme z rožkov striedku.
Zvyšok striedky vyberieme malým nožíkom alebo prstom.
Takto si pripravíme akési trubičky, ktoré budeme plniť plnkou.
Syr nastrúhame na jemnom strúhadle, asi 4-5 PL syra si odložíme na namáčanie končekov a posypanie. Šunku, uvarené vajíčka a papriku nakrájame na kocky. Striedku a odrezané končeky z rožkov nadrobíme na menšie kúsky.
V miske dobre zmiešame (varešou alebo rukou) maslo, syr, šunku, uvarené vajíčka, surové vajíčka, papriku, striedku z rožkov, soľ, korenie a mletú červenú papriku.
Takto pripravenou plnkou pomocou kávovej lyžičky plníme rožky.
Konce rožkov namočíme do odloženého strúhaného syra a rožky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Na potretie si pripravíme a rozšľaháme jedno vajíčko.
Rožky pred pečením potrieme vajíčkom a posypeme zvyšným strúhaným syrom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180-200 stupňov asi 20-30 minút - kým nie sú rožky pekné ružové.
Upečené rožky podávame ešte horúce. Hodia sa ako chuťovka - večera k dobrému vínku alebo poháru vychladeného piva. Dobrú chuť!