Téma: Recept na pohankové jídlo
Uživatel: Applegate
Dobrý den.
Prosím o radu, co dobrého uvařit z pohanky a jak na to? Všude se píše, jak je zdravá, tak chci vyzkoušet něco, co bude rodince chutnat. Krásný den všem
Reakce čtenářů
Já znám jen pohankovou kaši a ta už se tu řešila.
Občas pohanku přidávám k pečení masa. Je to jednoduché a rychlé. Do pekáče dám maso podle výběru, přihodím pohanku, krupky, zaliji přiměřeně vodou, pohodím tam cibulku a česnek a dám péct. Po nějaké době znovu přileji vodu a nechám úplně dopéct.
Když dávám jen krupky, tak to rovnou podávám k masu.
Pokud přihodím pohanku nebo červenou čočku, tak to bez masa přendám do kastrůlku a promíchám třeba se zakysanou smetanou.
Je to ňamka. Od masa krásně provoněné a ochucené a zároveň i maso je jemné a šťavnaté.
Máš pravdu. Pohanka je nesmírně zdravá. Nebudu popisovat proč, ale dám Ti recept. Ale pozor! Musí to být pohanka TMAVÁ, ne ta nazelenalá, světležlutá. Musí být hnědá. Propláchneš vodou a necháš krátce okapat. Na pánev dáš rozpálit olej a okapanou pohanku na to hodíš, osolíš a necháš trochu opražit. Pak zaleješ vodou tak, aby byla ponořená a přiklopíš pokličkou a ztlumíš oheň, aby se jakoby dusila. Netrvá to dlouho, hlídáš a mícháš. Pohanka rozpraská, otevře se. Múžeš přidat utřený česnek, hned zpočátku, nebo jiné koření, dle chutě, je to podle vlatsní fantazie, ale není to nutné. Když je hotová, je sypká, jako dobře uvařená rýže. Její chuť je specifická, nezaměnitelná, výborná. Můžeš ji mít jako přílohu, nebo za studena použít do fanatastických salátů. To znamená smíchat s rajskými, paprikami, cibulkou, petrželkou a udělat zálivku z oleje hořčice a tak dál. Mohla bych tady psát desítky receptů. Ale ani nevím, jestli si to přečteš. Tvoje otázka je stará a já nevím, jak to tu chodí. Když budeš mít zájem, tak mi dej nějak vědět a já odepíši. Ahoj Dagy.