Téma: Pečený čaj - recept, postup, fotografie
Dnes jsme doma dělali poprvé pečený čaj. Protože jsem slíbil návštěvníkům postup, zde je:
- 2 kg (+/-) ovoce,
- 1 kg cukru (některé recepty uvádí až 1,2 kg, ale je to pak moc sladkýýý),
- 0,1 l rumu,
- 3 celé skořice,
- 6 ks hřebíčku
- Mražené ovoce (záleží na vás, jaké máte rádi - my jsme použili jako základ 1 kg rybízu a dále přidali borůvky, jahody a maliny) poklademe na pekáč nebo pekáče, rozprostřeme, zasypeme cukrem, volně přiložíme celou skořici a hřebíček.
- Dáme do trouby, pečeme 45 minut, občas promícháme.
- 5 minut před koncem pečení přilijeme rum (rum se stejně vypeče, je to jen na ovonění).
- Vytáhneme, zalijeme do skleniček, dotáhneme vršky a otočíme vrškem dolů (tím se to zakonzervuje). Pečený čaj má teplotu kolem 200-300°C, takže už nezavařujeme.
Hned jsme ochutnali, moc dobré, husté
Stačí 1 polévková lžíce na 1 hrneček vařící vody 0, 25 litru.
Reakce čtenářů
Málo rumu, mnoho ovoce...
co nejdříve jdu na to
Tohle jsem nikdy neviděl, ale za zkoušku to asi stojí.... Jinak souhalsim s Medvědem...rumu víc a až do hrnku, ať se neztratí všechen alkohol
Rum v tom vůbec není cítit. Všechen při pečení vyprchal.
Věk: 81
Město:Děčín
Rum si dáte až do toho čaje, jinak je to moc dobré
Takže do těch pekáčů jen tak na sucho, že? Ono to pustí šťávu, je to tak?
Přesně tak
Pak by to bylo jak kompot a NEbyl by to pečený čaj.
Tady ty vodnaté pečené čaje (trošku šizené) se prodávají komerčně, ale s tím domácím se to nedá srovnat Je chutnější, výraznější, lepší.
Díky, musela jsem se ujistit, protože klidně ať vypadám jak trotl, ale hlavně, že vím.
U nás do toho krájíme ještě citron a říkáme tomu zimní čaj
Měl bych strach že to nahořkne z kůry citronu. Nebo dáváte bez kůry?
Jo jo oloupané.
Věk: 48
Dobrý den, dávám s kůrou a nezhořkne. Jen jeden a pomeranč taky. Má potom výraznější vůni.
Je to moc dobré. Pečený čaj jsme dělali minulý týden a zase je to skvostná lahoda na dlouhé zinní večery. A vyplatí se ho fakt píct doma. V obchodě stojí stovku, doma se všemi náklady kolem 30 Kč
Věk: 52
Město:Novojíčínsko
Včera jsme dělali pečený čaj, dnes jsme chutnali-výborný, opavdu lepší, než koupený. Jenom-na uvedené
množství ovoce jsme dali tři limetky(samozřejmě oloupané) a čaj je nahořklý. Nevadí to, ale doporučuji-buď žádné limetky, a asi ani citrony, nebo jen v malém množství.
Limetku nepoužíváme. V receptu není a právě ta kůra je nahořklá, takže může chuť pokazit. My si citron nepřidáváme ani do hotového (už uvařeného) pečeného čaje s vodou (myslím jako finální podobu přímo k pití).
Jo a ty nůžky, ty jsou pro strejdu … je ve vězení, tak jsem mu je tam zapekl do jedné lahvičky
Věk: 20
Ahoj, kolik a jak velkých sklenic naplnite ze 2kg ovoce? díky
Věk: 53
taky ho vyskouším