Téma: Omáčky ke grilovanému masu - recepty a tipy
Jak nejlépe relaxovat, než při posezení s přáteli nebo rodinou u venkovního grilu. Vůně rozžhavených grilovacích briket nebo uhlí, nakládané maso a vychlazené pití, vytváří tu správnou atmosféru. Nic nechutná tak skvěle, jako jídlo s vůní dřeveného uhlí.
Omáčka z modrého sýra.
100g bílého jogurtu, 200g zakysané smetany, 2 stroužky česneku, bazalka, pažitka, petrželka, 15dkg sýra s modrou plísní, sůl (dle chuti).
Citrónová omáčka.
100g bílého jogurtu, 200g zakysané smetany, 2 stroužky česneku, meduňka, citrónová šťáva, bílý pepř, sůl (dle chuti).
Omáčka s vůní švestek.
10 lžic kečupu, 1 chilli paprička (nebo chilli koření), 1 lžička červené papriky, 1 lžička kari nebo kurkumy, 2 lžíce cukru (nebo medu), 1 lžíce švestkových povidel, bazalka, petrželka, sůl (dle potřeby).
Veškeré ingredience vložíme do nádoby a pomocí tyčového mixéru rozsekáme najemno.
Máte nějaké své recepty jak naložit maso před grilováním a na studené omáčky ke grilovanému masu?
Reakce čtenářů
Tedy Pluťáku, takhle po ránu mi dělat chutě-jak já bych si dala grilované masíčko -mňam! Ale teď jsem hledala jeden recept, který dělá můj brácha ke grilovanému masu a konečně ho našla a jelikož všichni milujeme nivu-tak se dělá vždy dvojitá porce :
Omáčka z nivy
niva - tak 150-300 gr
zakysaná smetana - 2-3 kelímky
česnek- 5-10 stroužků podle chuti
koření harmonie chuti - 2-3 lžičky
čerstvé, nebo sušené bylinky tak hrst- jaké kdo má rád,
nebo jenom pažitku a jarní cibulku.
No a už tady nechutně slintám!
Děkuji Darilo, za recept. Určitě ho vyzkouším. V pátek si jdeme posedět při grilování a chtěl jsem něco co ještě neznám a má někdo odzkoušené. Už se na to velmi těším. My grilujeme poměrně často a je to pro nás relax na závěr pěkného dne.
ješiš kote jste na hlavičku??? ja ještě nesnídal a vy už tady grilujete,, už my tečou sliny po klavesnici,, mňam
Když muž griluje
Po dlouhých studených měsících konečně přichází letní grilovací sezóna.
Je proto důležité zopakovat si pár pravidel etikety této specifické "outdoorové" aktivity, vzhledem k tomu, že je to jediný druh vaření, kterému se "skutečný muž" věnuje, pravděpodobně proto, že v sobě obsahuje prvek nebezpečí.
Jestliže se tedy muž rozhodne grilovat, uvede do pohybu tento sled událostí:
Běžný postup...
(1) Žena nakoupí všechny potraviny.
(2) Žena připraví salát, očistí zeleninu a připraví dezert.
(3) Žena připraví maso na grilování a uloží ho na podnos společně se všemi nástroji a omáčkami a přinese to muži, který pohodlně sedí u grilu s pivem v ruce.
Nyní přichází to podstatné:
(4) MUŽ DÁ MASO NA GRIL.
Další běžný postup...
(5) Žena jde dovnitř pro talíře a příbory.
Žena vyjde ven, aby muži oznámila, že maso se pálí.
On jí poděkuje a požádá ji, aby mu přinesla další pivo, zatímco on situaci vyřeší.
Opět to důležité:
(7) MUŽ VYJME MASO Z GRILU A ODEVZDÁ HO ŽENĚ.
Běžný postup...
Žena připraví talíře, salát, chléb, příbory, servítky a omáčky a přinese vše na stůl.
(9) Po jídle žena uklidí ze stolu a umyje nádobí.
A nejdůležitější ze všeho:
(10) Každý POCHVÁLÍ MUŽE a poděkuje mu za jeho KUCHAŘSKÉ UMĚNÍ.
(11) Muž se zeptá ženy, jak si užila svůj volný večer bez vaření.
Tak tohle nemá chybu, a teď si Barčo představ, že by se grilovalo :
To aby ho chuděra ženská zabila, Vykrvila, spařila, zbavila štětin, rozsekla, vykuchala, připravila rošt, nandala a ještě nosila mužíčkovi pivo. Tak ten by byl namol a ženská na lékařskou pohotovost. A potom by se jí mohl zeptat, jak si užila den- tak to by bylo na další "zabijačku". !!!
Věk: 30
Město:Praha
Ahojte,
doporučuju kurz grilování ve škole vaření ***. Byl jsem před několika dny a skvělý zážitek. Více hledejte na jejich stránkách ***
STEJNÝ AKTIVNÍ ODKAZ JSEM JIŽ DNES ODMAZÁVAL, DRUHÉ VAROVÁNÍ ADMINISTRÁTORA, PORUŠUJETE PRAVIDLA WEBU, MEDVĚD...
Studené omáčky ke grilování.
Základní omáčka. -200 g zakysané smetany (tvaroh nebo jogurt), 100 g majonézy , sůl , pepř čerstvě mletý , citrónové šťávy
Tvaroh, smetana, jogurt a majonézu, lze měnit podle potřeby, nebo může být základní omáčka se 300 g.
Tatarská omáčka. - 100 g Základní omáčka, 10 g nasekané okurky a kapary, 10 g loupané cibule - nasekat, trochu hořčice (estragonu nebo Dijon) – čerstvý estragon také, mletého římského kmínu, špetka chilli, 1 lžička nadrobno nakrájenou petrželkou, sardelová pasta - případně česnekem. nasekané vařené vejce.
Koktejlová omáčka. - 100 g Základní omáčka, 50 g kečupu, 1 lžička brandy, jemně nastrouhaný křen, chilli nebo tabasco omáčka.
Brusinková omáčka. - 100 g Základní omáčka, 20 brusinek čerstvá nebo sušená nasekat, 10 ml. pomerančový džus, Worcester omáčka, jemně nasekané rozmarýn, citronová šťáva, červené paprika čerstvá, zelený pepř.
Ovocná omáčka. - 100 g Základní omáčka, 1 lžička kari koření, trochu sójové omáčky, 50 g ananasu a broskvový kompot, na kostičky nakrájené papriky, jemně nastrouhaného křenu a brandy. Místo ananasu a broskví – banán.
Chcete-li grilované maso, fondue, kuřecí jídla kari ovocnou omáčkou. -100 g Základní omáčka, 1 lžička kari koření, 40 g, malý řez mango a jablko kostky, 30 g piniových oříšků, 20 g rozinky (nejlépe dochovaných v brandy nebo rumu), zázvor želé nebo čerstvě nastrouhané citrónové šťávy.
Bylinková omáčka. - 100 g základní omáčka, spousta čerstvých nasekaných bylinek podle chuti nebo bylinkovou pastou, pažitka vždy množství až krátce před podáváním, případně česnek.
Californská omáčka. - 100 g Základní omáčka, 10 g citronová šťáva, trochu cukru, Worcestershire omáčka, 30 g jemně nakrájené rajčata (možné i v oleji), několik kapek Tabasco, 20 g tekutého krému nebo zakysaná smetana.