Téma: Oleje na fritování - kvalita, zkušenosti, diskuze, reference, recenze, názory
Už léta používám Lukanu ke fritování. V poslední době se mi ale už párkrát stalo, že mi vykypěl. Tak mě napadlo, zeptat se Vás na jiné druhy olejů a zkušenosti.
Taky budu ráda za rady, typy a vychytávky. Myslím - co všecko fritujete?
(0 lidí)   (0 lidí)  
Stránka otevřena 13184x Předchozí téma | Další téma
Reakce čtenářů
Věk: 49
Ahoj, plno lidí flituje na oleji který je právě k mání, nebo v akci, ale základní info je vědět jak vysokou teplotou chceš smažit.Oleje mají určité stupně a pak se přepalují, takže klidně Lukanu ale hrnec dát na nižší stupně teploty.Určitě né na max což je nějakých 180 stupnů na to musíš mít flitovací olej, který snese vyšší teplotu a také se nepřepaluje a tak rychle lidově řečeno nežlukne.Je ovšem dražší ale zase vydrží déle.
No jo, ale nepíšeš o jaké oleje jde. Vím jen, že tu hraje roli podíl vody, ale po čem se mám dívat?
Věk: 49
Máš pravdu, omluva názvy nevím ale většinou se snažím v obchodě přečíst co tam píšou jestli je na smažení pečení nebo na sáláty někdy tam napíšou flitování ale to je fakt málo.Flitovací bývají většinou větší obsahy což pro 1 hrnec není zajímavé. Kupujem to dohromady se ségrou a dělíme obsah na půl posledně jsme kupovali 5 litrů memší bohužel neměli.Kauflad, Tesco.
co z toho ze vydrzi dele? jestli bych treba smazil ryby tak stejne olej i po jednom pouziti vyhodim protoze dat pak do neho hranolky tam stejne smrdi rybou
Barčo, když olej vykypí z fritézy znamená to nečistoty, případně vlhkost.
Řízky, květák apod. dělám nejradši na kombinaci sádla a olivového oleje, sem tam omega a vyjímečně slunečnicový olej.
Hranolky dělám na sádle.
Jasný, díky, ale to je na pánvi, nebo v troubě.
Hranolky? Ee, dělám je ve fritéze. Tedy vůbec jsem mluvila o fritování, ne o smažení.
A to dáváš do friťáku sádlo? No to slyším poprvé. Pravda ale je, že hranolky nemusím. Jen pro návštěvy třeba, ale to dávám na pečící papír do trouby.
Ano. Hranolky dělané na sádle jsou špičkové.
Raději bych psal něco humorného. Tímto Tě nepotěším a moje rada jen opakuje výše uvedené - sádlo. Lukana, stejně jako značka Korrekt, Karlův dvůr, Vian, S-Budget, Best farm, La Perla, Kaiser Franz Josef, Green country, Vitae d’oro, Clean maximo, W 5, Clever, Dante, Pilos, ale i Madeta, Whirlpool, Electrolux a další perly zlotřilých manažerů neznamenají vůbec nic, ale jasně řeknou, bacha, tohle je odpad pro plebs a příště bude horší. Výrobek může být pokaždé od jiného producenta, rozhodující je nákupní cena a atraktivita obalu. Nikoli obsahu. Ani vysoká cena nezaručuje kvalitu. Naprostá většina olejů v konzumních řetězcích se získává ze šlupek, již vylisovaných. Slupky se ohřejou, promíchají s čistým benzínem, ten rozpustí tuky, tekutá složka se odcedí, tuhé zbytky se ještě lisují, tekutá směs se destiluje, benzínové páry zkondenzují, aby se mohly používat donekonečna a zbytkem je cosi mastného. Prvotní olej z lisování se do tohoto zbytku jen přidává v omezeném množství. Většina olejů je blíže neidentifikovatelnou směsí rostlinných tuků, nejčastěji škodlivého z kokosu a palmových jader, dál se přidává rafinovaný lůj a rybí tuk. Proto se může hnědá pasta jmenovat “lískooříšková” i když obsahuje pouze 0, 1% oříšků.
No jo, klesají zisky. Každému, kromě hrobníků.
No děkuju pěkně... ale i hrobník se musí něčím živit
Věk: 52
Nejlepší by bylo vůbec nejíst, například se živiti vůni květin jako princ Měděnec/on ale podváděl/ ))
http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/nebezpecne-hranolky_76267.html
http://www.csfd.cz/film/205815-trinacta-komnata-prince-medence/
Co si budem Same vykládat.....my vaříme hlavně kvůli Vám, chlapům. Jinak bychom byly nesmrtelné...
Věk: 23
Město:praha
Tyhle clanky jsou bezpredmetne, hranolky ze jsou nebezpecne napise pouze cesky buran ktery misto zivocisnych tuku pouziva rostline za bludem zdravi
Otevřela jsi dobré téma, Barčo. Skoro mi napadá gastronomická almárka Pandořina. Tak, aby se jen pustě nenadávalo, napíšu, co jsem zjistil. Léta jsem žil v bludu a poctivě luštil písmenka velikosti makových zrn, abych se dopídil, z čeho, to co držím, upatlali. Až mi potravinoví inženýři laskavě sdělili, abych si ušetřil zrak, že pohádky Božky Němcový bych měl znát.
Ty benzínové extrakce jsou stará technologie. Zda jsou škodlivé, nevím. Co se týká geneticky upravených rostlin, škodlivé nejsou. Nebezpečná je chemie, co se při pěstování používá a celkový podíl nasycených mastných kyselin ve výrobku. Zda tam píšou pravdu, Bůh a prezident suď.
Pokud budeme kupovat tuky, bude lépe se vyhnout těm, kde je v názvu jen “rostlinný”, případně “směs rostlinných olejů”. Řada výrobců mlží tímto slovem skutečnou podstatu. To slovo evokuje něco zdraví prospěšného. Mají pravdu, ale zatajují původ v kokosu a palmových jádrech. To jsou dva nejškodlivější rostlinné tuky. Proto jsou i na komoditní burze nejlevnější. Podívejte se na pytlíky se smaženými lupínky, viněty od majonéz, tuky typu Rama, Perla, jaký tuk používají. I když napíšou slunečnicový, znamená to, že jej použili, ale zákon nestanoví, v jakém množství.
Když je na oleji psáno, že je rostlinný, pak to mně osobně nepřipadá, jakože zdravé, ale že vylisován ze všeho, co ve výrobě zbylo.
Já když nevím, vždycky kouknu na www.dtest.cz Tam se testovalo snad všechno co se v ČR prodává. Zrovna včera sem se tam díval na pneumatiky, mají jich tam otestované stovky.
A co je to VYKYPĚL? Jako že prskal? Byla v něm voda? Tak ho dej reklamovat tam kde jsi ho koupila...
Jakože vytekl vrchem friťáku. Nemám paragon, že bych reklamovala. O to mi ale nejde, spíš bych změnila značku na základě zkušeností lidí.
Hm, to je fakt zvláštní. Bohužel olejům nerozumím, nemohu pomoci, poradit.
Tady něco nesedí, Barčo. Pokud olej obsahuje vodu, tak buď je u dna a pak je vidět nebo dělá emulzi a je zakalený až bílý. Takže v tom Tvém je ještě něco jiného. Taky existují oleje recyklované, ale fakt nevím, kterej čert v nich je. S reklamací nejspíš neuspěješ.
D-test je dobrá věc, ale má skrytý háček. Skutečný test platí jen a jen pro ten jeden testovaný výrobek. Za týden to může být jinak. Obrovská německá automobilka přiznala, že v současných vozech používá levnější plasty než dřív a odborní novináři si už všimli, za jakou bačkoru to stojí. A to nejsou levná auta
Ne, Wolfgu, olej vypadá normálně, na obalu nic o vodě není. Ale to na žádném. Pak by ale asi taky nebyl rozdíl mezi fritovacím a normálním, ne?
Spojením "fritovací olej" chtějí naznačit, že by se snad hodil pro teploty 190-210°C, ale těch je víc. Pokud výrobce nenapíše jasně o co jde, něco tají a ví proč.