Téma: Malinovojahodová marmeláda - rady, zkušenosti, názory, diskuze
Krásný den přeju,
bratrovi se urodilo moc a moc malin (přijďte klidně ochutnat) a taky lesních jahůdek, které si přivezl z Beskyd a zasadil je na zahradě.
Napadlo nás, že bychom tyto chutné kousky ovoce zmarmeládovali, protože sníst se to prostě a jednoduše nedá a mrazák bude za chvíli přetékat malinami a lesní jahůdky by bylo škoda mrazit.
Myslíte si, že by to bylo dobré namíchat dohormady? Nebo raději udělat každé zvlášť? Já to nejspíš namíchám, ale zajímalo mne, jestli někdo nemá nějaké postřehy ohledně malinovo-jahodových marmelád. Díky.
(0 lidí)   (0 lidí)  
Stránka otevřena 2898x Předchozí téma | Další téma
Reakce čtenářů
Já jen teda doplním, že už mám skoro kilo malin. Uvidím, jak se ještě vytáhnou ty lesní jahody, kolik se jich nechá posbírat
Hlavní infomrace je ale pro Avatárka. Jestli se vydáte ochutnat ty maliny, jak jsem psala v příspěvku, tak vemte i želvy, protože v malinách se dobře daří svlačci
Myslím, že smícháním jahod a malin do marmelády se nic nestane a bude to mňamka tak jako tak.
Ty jo, trošku závidím. My žádný keřík s malinami nemáme, takže leda zajít do lesa a tam jsou malilililinkaté mini pidi jahůdky.
A mu rostou lesní jahody přímo na zahrádce, jo? Ty jo, supr! Máme zahradu, asi se budu muset víc tady na to dobrotové ovoce zaměřit, abychom to nemuseli kupovat. Trošku mi ale chybí zkušenosti.
Každopádně kdyby byl bratr z olomouckého kraje, moc rád od něj příští rok ovoce odkoupím.
Měl jsi pravdu, Avatárku, nic špatného se nestalo Marmeláda je výborná! Ale jenom dvě a půl skleničky. Na Vánoce budeme mít linecké s malinovou marmeládou. Bratr bydlí stejně jako já v Brně, takže to moc v Olomouckém kraji není.
Ale určitě si nějaké maliny na zahradu dej. Je to potřeba akorát občas prostříhat, abys potom mohl sbírat, jinak se mezi keříky nedostaneš. Bratr má i žluté a černé maliny - černé nejsou ostružiny ale letos nějak nemalinují. Máme i ostružiny a teď jsem zkusila zasadit dva stromky Zimolezu kamčatského. Má to chutnat jako borůvky a plodí už v květnu. Jenže musí mít dost sluníčka, jinak jsou kyselé. Takže ty první fakt nebyly nic moc. Ovšem odrůda remont plodí dvakrát, takže čekám na srpen, jak to dopadne. Zimolezům se nejlíp daří ve dvojici s druhým zimolezem. Narozdíl od borůvek nepotřebují kyselou půdu.
K těm lesním jahodám - měli jsme je už dávno, říkali jsme jim měsíční. Nevím, jak je to s druhy těhle jahod, ale jedny určitě dovezl bratr z těch Beskyd společně s mateřídouškou. Jsou na jižní stranu a daří se jim dobře. Když člověk projde kolem, jako by byl ve Velkých Karlovicích. Další má i v předzahrádce, ta je spíš na sever a taky se jim daří. My je máme zase spíš k východu a tam rostou taky Ale když jsou na sluníčku, jsou nejsladší.
Já jsem si na jaře koupila 4 keříky lesních ( také jsme jim říkali měsíční ) jahod, 3 jsem zasadila do foliovníku a jeden ven. Byla jsem úplně nadšená množstvím a velikostí plodů těch z pařeniště, na tom venkovním keříku jich bylo o polovinu méně a daleko menších. Takže příští jaro k nim přisadím další a budu se těšit na domácí jahodový džem.
Věk: 44
Marmeláda se da kombinovat s kterýmkoliv ovocem, moje mamka děla třeba jahodovo-ananasovou, kiwi-banán, rebarbora-banán, jahodovo-růžičkovou (samotná růžičkova je dost aromatická, proto je ji lepší kombinovat s ovocem, zkoušeli jsme zatím jen jahody. Je zvlaštní druh růžiček na marmelády a konzumaci ), dýňovo-mrkvovou, . Nejraději mám ale marmeládu s josty, černého rybízu a višni, jsou chuťově výrazné.
Sluníčko, ta dýňovo mrkvová se dělá jak? Normálně se to rozvaří, přidá se nějaký želírovací cukr a obyčejný cukr, případně kyselina citronová a hotovo? A v jakém poměru je to nejlepší? A jak to chutná?
Věk: 44
Tento recept je z jednoho časopisu. Vyzkoušeli jsme a marmeláda nám chutnala. Tady je recept:
Džem z mrkve a dýně
2kg oloupané dýně, 1kg mrkve, 1kg krupicového cukru, 1lžíce kyseliny citronové, 1 meruňková tresť, 1 Pektogel.
Dýni a mrkev nahrubo nastrouháme, podusíme, rozmixujeme. Pidáme cukr, kyselinu citronovou, meruńkovou tresť, Pektogel a ještě 5 minut povaříme. Sterilujeme 20min. při teplotě 85°C.
Díky moc, sluníčko, jak bude dýňová sezona a na poli se nám vyrojí dýně, zkusím to
Věk: 43
Město:Praha
Přidávám informaci, že malinovo - rybízová marmeláda je naprosto ideální
Věk: 29
doporučoval bych tam přidat ještě trochu granátové šťávy - to přidá trochu sladké trpkosti a chuťově vyváží zbytek
Věk: 26
Ahoj,
Tak to jsme na tom podobně : ) Také se nám letos (2018) na zahradě urodilo snad nejvíce ovoce za 5 let. Z malin péču tuto skvělou https://erecepty.eu/olejova-buchta-s-ovocem/ olejovou buchtu s ovocem. Dám do ni vždy jiné ovoce. Děti ji milují a my také.