Téma: Jak vyhodit palačinku do vzduchu aby se vrátila na pánvičku - postup, návod, tipy, zkušenosti
Uživatel: Mikulas
Věk: 43
Město: Svitavi
Jak vyhodit palačinku do vzduchu tak, aby mi neshořela kuchyň?
(0 lidí)   (0 lidí)  
Stránka otevřena 3412x Předchozí téma | Další téma
Reakce čtenářů
A proč bys takovou kravinu chtěl dělat? Neumíš obracet palačinky obracečkou?
To je pro blbý, obracečkou. . A jak je máš trochu sladší, obracečka je trhá.
No jasně, že na smažení palačinek je nejpodstatnější správné obracení nadhozem. To je to, co nás, mistry, odlišuje ….
Já je běžně vyhazuju, kuchyň nehoří, ale chce to natrénovat. Naučila jsem se to na táboře, nějaký to kilo surovin zůstalo sice na keříkách, ale ptactvo to velice ocenilo. Takže, nejdřív se přesvědč, že se palačinka po pánvi volně pohybuje (zahejbej s ní dopředu a dozadu), nebo ji pomoz obracečkou. Pak jí zprudka "podtrhni nohy", vyhod do výšky a chyť zpět na pánev.
Zkoušet a zkoušet, jestli máš strach v kuchyni, tak někde v plenéru, třeba na chatě, vařič ven na prodlužku a ne na betonu, mastný beton se špatně čistí. Málo oleje, jen do střední velikosti, lehčí pánvička a nebát se.
Já bych se zas chtěla naučit pořádně házet a hlavně hvízdat. Jaj, to je můj sen. Hvízdání mi furt nejde, strašně sliním a prskám. Děsný.
Ovšem to "Svitavi" je nářez.
Plamínku s tím si dovolím nesouhlasit. Palačinka (slazená i neslazená) se NIKDY netrhá, je tenoučká skoro jako papír a otáčí se obracečkou.
Pokud se trhá, jde otočit nadhozem, to znamená, že není dostatečně tenká a je to placka, nikoliv palačinka.
Placky, omelety apod. se nadhazují, ale palačinky vážně ne, zkus nadhodit a otočit např. kus kartonového papíru, prostě to nejde.
Chápu, ale co je palačinka a jak je definována je asi celkem zbytečné rozebírat, jen těch základních receptů na palačinky je xxx. Ať jsou to crépes, nebo palacsinta, nebo takové, nebo jiné. To je potom debata pro Pohlreicha, jak se " něco správně dělá" a co je co. Minule mluvil o nějakém zaručeném jediném postupu vaření jednoho toskánského jídla, až ho jeden Ital musel usadit, že on z Toskánska je a v každém městěčku to dělají jinak, takže není jediný postup. A co kuchař umělec- ten z toho ještě udělá výtvor. Tož tak.
Že se netrhají, tak to nevím, co na to říct, jestli tobě se netrhají, tak buď ráda, třeba máš superrecept. Internet je plný debat- proč se trhají. viz. http://tipy.vareni.cz/varime-chytre/kdyz-se-testo-na-palacinky-trha/
Že se nadhazují, no bodejť. Crépes možná ne, ale ty mě nechutnají a nejím je. Ačkoliv- třeba zde je nadhazují v soutěži. : http://www.gjszlin.cz/gztgm/disparticle.php?idm=41&idg=47, soutěž v nadhazování palačinek, oficiální název.
Máš li to tak, že existuje jeden správný recept na palačinky a že se nenadhazují a netrhají … Proč ne. Třeba máš i pravdu. Ale Mikulášovi je asi jedno, co bude nadhazovat. Klidně ať nadhazuje nesprávně pojmenovanou palačinku, ale ať mu to jde. Je to sranda, ale pozor na vlasy nebo brejle.
Ale rozumím, nedávno jsem měla takovouhle debatu o nugátu, který mi je celkem fuk, ale jak mi někdo začne tvrdit že marcipán je takovéto cosi (asi myslí fondán) jen se do něj přidá sušený mlíko a mandlové aroma, tak je konec přátelství.
Chápu Tě, jde o to jak co pojmenovat a já nemám nic proti trhanci alá palačinka, ani proti placce alá palačinka a spoustě jiných variant, ale palačinka je jen jedna, bez ohledu na těsto, tenká.
Nicméně to už je jedno, palačinek jsem udělala tisíce a určitě jich ještě spousty budu dělat, mj. protože spousta lidí, když dojde na řeč o palačinkách (a rozhodně tu debatu nevyvolávám) říká totéž, co Ty a to, že palačinky se trhají, případně první se musí vyhodit atd. , a tak je prostě předvedu, že opravdu palačinky se netrhají.
Neumím si představit něco lehčího než jsou palačinky a těsto je triviální, protože jak to vyjde, tak to vyjde. Je to jen obyčejná, trochu upravená "amerika" na obalování.
Já je dělám takhle - Mléko, vejce, hladká mouka, cukr a špetka prášku do pečiva. V rozpálené pánvi mašlovačkou vytřít kapku olivového oleje, zvednout pánev, nalít těsto, poklopením pánve těsto rovnoměrně rozlít, vrátit na sporák, nechat zatáhnout vršek, cca minuta - to je akorát doba na otočení, otočit, půl minutky opéct druhou stranu a šup na talíř a naplnit, já nemám ráda samotnou marmeládu, takže dávám tvaroh se šlehačkou a k tomu marmeládu podle toho, co zrovna je.
Velmi výhodné je mít palačinkovou pánev, na povrchové úpravě až tolik nezáleží, jako na tom, aby měla nízký okraj.
Neroztrhla se mi ještě jediná, ale je pravda, že už jsem zvyklá na svoje pánve, takže když vím dopředu, že je budu dělat jinde, beru si jednu sebou.
Zbytečný se dohadovat, i tu palacinkovou tloušťku, nemá to smysl. Máš to jak to máš. Práškem do pečiva myju okna a do jídla ho nedávám a to je asi tak všechno. Vzhledem k příspěvku níže velice lituju, že jsem se tu angažovala.
Kup si keramickou panev a nebudes mit problem.
Lištičko, ta je zbytečně těžká.
Ja mam tedy o jedne nejmenovane ceske firmy, a ta je lehka!! Dokonce se mi tam rozsviti reklama, kdyz je nahrata. Jelikoz neni na indukci, byla ve sleve. Palacinky se na ni delaji jedna parada
Neříkej, neříkej. A to mě zajímá. my jsme tady plackoví, palačinkoví, bramborákoví a tak. Ačkoliv bramboráky dělám už spíš na plechu v troubě. I topinky… To jsme dopadli.
Bylo by možné sdělit výrobce a jméno toho skvostu?
Napisu ti to radeji do vzkazu, aby me tu nepodezirali z nedovolene reklamy.
Zakladatele diskuze asi zajimaji uplne jine veci. Uz taky lituju, ze jsem sem psala. njn
Ano Lištičko, toto téma není jistě myšleno vážně. Podle mého názoru - všimla jsem si toho a četla to již v noci, když sem nemohla spát, je zakladatel tohoto tématu součástí té noční invaze demence, která zde byla předvedena četně v noci i v jiných tématech. Však ono na ně či na něho dojde, až se tomu admin podívá na zoubek…