Téma: Jak uvařit šunku v šunkovaru - postup, návod, zkušenosti, rady
mate nekdo zkusenosti s timhle hobem? uvaril sem v tom sunku (priprava masa presne podle navodu, vareni taky) a myslim ze to nebude zrat ani pes
(0 lidí)   (0 lidí)  
Stránka otevřena 10903x Předchozí téma | Další téma
Reakce čtenářů
Já s tím zkušenost nemám, ale kamarádka se o tom taky nezmiňovala zrovna pochvalně. Řekla bych, že jde o to, co od té šunky čekáš za chuť, protože jsem našla zmínku, že se liší od té, jak ji známe z obchodu.
Přinejhorším bude u Vás aspoň ten pes žrát zdravě, zkus to
To jak bude šunka chutnat a vypadat se významně ovlivní tím jaké maso použiješ, jak a s čím jej naložíš, jak dlouho ji budeš vařit a v neposlední řadě v čem ji budeš vařit.
Na trhu jsou běžně dostupné a cenově nízko - stokoruny, kulaté hliníkové šunkovary, prodávají se desítky let.
Pro mě nejsou zajímavé zejména protože, jsou hliníkové a je třeba použít střívko resp. pytlík. To jestli mít tenhle šunkovar a nebo použít samostaný pytlík na tlačenku je skoro jedno.
Pak jsou profesionální šunkovary s významně vyšší cenou - tisícikoruny, nerezové a litinové. To už je o něčem jiném, ale bohužel se dá i v této kategorii koupit špatně vyrobená forma, která nedostatečně například nedostatečně těsní.
Můj favorit jsou kameninové formy, ovšem kde se prodávají se ještě zjistit nepodařilo.
no od te chemicke sunky kterou zname z obchodu se bude urcite lisit, s tim sem pocital ale tohle nemelo ani chut masa snad delal sem to z krutiho masa ale az pred chvili sem si vsiml ze v receptu je o veprovem, takze podle navodu je doba vareni 2 hodiny, takze bud sem to prevaril anebo byla chyba v tom ze sem to dal do hrnce a zalil vodou zvarenou v konvici ( i kdyz jestli studena nebo prevarena to je asi jedno ne )
mam tu kulatou formu za par stokorun, vi nekdo jak dlouho v ni varit kureci / kruti maso?
Krůtí maso se rozhodně vaří kratší dobu než vepřové.
Já jsem dělala nedávno klasicku z vepřového, recept klasika s mírnou úpravou... soli jen trocha a bombal kvůlli barvě, bohužel v nové formě a výsledek byl.... chutná a pevná mozaika, avšak se šunkou to příliš společného nemělo - forma netěsnila a tak se do ní dostala voda a maso se v ní uvařilo. Tak holt se zase vrátím k pytlíkům než seženu kameninovou formu.
A už jsi ji tu kameninovau někde viděla? Naši měli taky tu hliníkovou. A v terině na paštiku by to uvařit nešlo? Kdyby se to napěchovalo? Když to tu čtu mám chuť vyzkoušet domácí medovou šunku, ale aby to nebyl nějakej propadák, my totiž nemáme psa....
Jo viděla.. v televizi, jinak prostě nikde, už jí hledám nějaký ten měsíc. Ale o to ani nejde, jako spíš o to prostě mít takovou, která je z "dobrého" materiálu a není třeba používat pytlík a nedám za ní 4-5tisíc... no a samozřejmě, aby byla na menší množství.. ideálně variabilně, ale ne jen např. na 3 a více kilo.
A co nechat udělat na Fleru od nějakéko hrnčíře? S poptávkou tam mám dobré zkušenosti.
Když jsem byla malá tak rodiče dělali šunku z králičího masa, delikatesa. Ale postup nevím, pamatuji jen toho králíka na 100 způsobů.......
Našla jsem Ti NÁVOD a diskuzi se zkušenostmi. Třeba se někdo tady ještě ozve. Uvidíš, no...
podle toho prvniho navodu sem dneska udelal dalsi varku, ted 2 dny v lednicce a pak se uvidi, pokud to nevyjde tak uz na to kaslu, to by uz byly 2kg v pr...
Já jsem viděl jednou jednoho řezníka, udělal šup, šup, naházel tam maso, nějaké soli, uvařil a prej to bylo dobrý Ale sám bych si na to asi netroufl.
Věk: 55
Nevíte kde sehnat šunkovar který není z hliníku? litinový nebo nerez, ten by byl asi nejlepší. Hliník časem zčerná...
www.sunkovar-nerez.cz A potom sem hoďte vzorek, ať Vám to můžem pochválit.
tak jsem ten nerezový právě dostala poštou a jdu ho vyzkoušet, vypadá moc pěkně, tak snad se šunka povede
Věk: 39
Město:pce
http://www. babka-korenarka. cz/babka-korenarka/eshop/0/0/5/307-Sunkovar-nerez
Věk: 55
Tak jsem ten Vámi doporučený nerezový šunkovar koupil. A naprostá spokojenost. Je to fakt poctivej kus nádobí a celý z nerezu. Šunku už jsem vařil dvakrát a celkem se i povedla, takže 100% spokojenost. Vzorek bych sem hodil rád ale po šunce se vždy strašně rychle slehne zem, domácí je fakt dobrá. Díky za radu
Věk: 66
Dělám šunku v šunkovaru (hliníkovém) již řadu let. Od souseda si půjčuji ještě jeden nerezový. Z masa vepřového nebo drůbežího odstraním případné tučné části, blány a šlachy. Nakrájím 1,2 až 1,3 kg masa na silnější hranolky, přidám 24g soli + na špičku nože rychlosoli (pro barvu), vrchovatou čajovou lžičku moučkového cukru a 100 ml vody. Důkladně promíchám, za chvíli znovu, dokud nezmizí všechna voda. Do igelitového sáčku dám maso, odstraním viditelné vzduchové bubliny. Sáček zasunu do šunkovaru a ještě přimáčknu maso rukou. Sáček přehnu, dám pukličku, tlačnou pružinu, závěr a šup na 3 dny do ledničky. Do vyššího hrnce dám šunkovary a zahřívám vodu na 76 - 80 °C. Voda nesmí téct do šunkovaru!! Podle potřeby vodu dolévám. Je dobré mít v hrnci teploměr. Ve vodě se nesmí ode dna trhat bubliny. Šunku dusím 2 hodiny. Vyndám šunkovary z vody a i se šunkou nechám přes noc vychladnout. Šunka u nás dlouho nevydrží. Děti a vnoučata se změní v dravou zvěř a sežerou ji.
veprove nebo drubezi 2 hodiny dusit? veprove pochopim ale treba kureci? to ti prece musi vzniknout ten nezratelny hnus co me na prvni pokus
ja naposled kurecit tak 45min, jinak priprava zhruba stejna az na to ze to nemicham rukama ale hodim do mixeru co ma manzelka na testo, tam to necham az voda zmizi a ke konci jeste pridavam pepr, papriku a dalsi koreni podle toho na co je chut
posledni kureci trosku ostrejsi sunka nevydrzela ani 4 hodiny, se porad ochutnavalo, ochutnavalo a nezustalo nic
kdyz to davas odstat na tri dny do lednice nezkazilo se ti to nekdy?
po uvareni myslim ze by se mela snist do dvou dnu ale tak dlouho nikomu stejne nevydrzi
Věk: 39
Město:Praha
Dobrý den, hliníkové šunkovary taky moc nedoporučuji, jednou jsem měl, po několika použitích celý zčernal, nešlo to vyčistit. Teď jsem si pořídil trochu dražší, z nerezu, a je to rozhodně lepší volba. Šunkovar nečerná, nemusí se používat pytlíky a i vzhledové je hezčí. Doporučuji si k vaření šunky dokoupit i teploměr, hlídání teploty je u toho důležitý.
Věk: 35
Město:Praha
Kvalitní nerezový šunkovar jsem koupil na http://superstarshop.cz/obchod.php?katalog=1600-sunkovary
Můžete se podívat
Ten velký hranatý nerez mám. Kdyby měl někdo zájem, ráda jej prodám. pořídila jsem si menší.