Téma: Jak urychlit kynutí těsta - topení, mikrovlnka či jak
Uživatel: Bobík
Ahoj kuchařky,
mám dotaz, jak se dá urychlit kynutí těsta? Zkoušel jsem to dát na radiátor, ale nic moc. Pomůže mi třeba mikrovlnka?
Reakce čtenářů
Mikrovlnka je blbost, podle mě by se bakterie způsobující kvašení mikrovlnami usmrtily a těsto by nevyknulo - ale to je můj laický názor.
To není jaický názor, to je prostě pravda, mikrovlnka zabíjí vše živé.
Těsto do mikrovlnky jen 5 sekund, jedna otočka.
Ven z mikrovlnky a lze zopakovat po 15 minutách, ale opět kratince.
Jinak možnosti bez mikovlnky - přikrýt útěrkou, dát k topení, postavit tam, kam svítí sluníčko přes okno.....
A taková vánočka, ta kyne 2 - 3 hodiny. Objem těsta se musí zdvojnásobit i ztrojnásobit.
Nespěchat.
Věk: 65
Město:Ondřejov
Do mikrovlnky to nedávej vole!
Kdysi jsem pekl specielní čistě žitý chléb ze žitného šrotu a dalších přísad.
Známá to zkoušela též. Vodu ohřála v mikrovlnce a ta voda pak zabila kvasinky v zákvasu.
Kvasinky jsou velmi citlivé i na počasí, ale i na náladu kuchařky.
Jednou jsem se ůčastnil pokusu. Jednu dávku těsta chystal můj kolega a současně druhou dávku jeho zaměstnankyně, která původně byla přijata na úplně jinou práci. Teploty, suroviny i zákvas byly stejné.
Kolegovi těsto krásně kynulo a jeho zaměstnankyni kynulo špatně a pomaleji.
Ta žena byla naštvaná a neměla tu práci ráda a tak svojí negativitou ovlivňovala chování kvasinek.
Proto vždy říkám: Nejezte jídlo od naštvané kuchařky, radši jděte jíst do hospody, kde vás mají rádi.