Téma: Hrudky ve svíčkové omáčce - proč se dělají?
Včera (25.9.2010) jsme doma dělali svíčkovou. V omáčce jsou malé hrudky, které nejsou způsobené moukou. Já tvrdím, že je to tím, že se asi převařila smetana a tím hrudky vznikly. Je to tak, nebo se pletu?
Díky za vysvětlení, hospodyňky a "hospodářové"
(0 lidí)   (0 lidí)  
Stránka otevřena 7252x Předchozí téma | Další téma
Reakce čtenářů
Já myslím, že je to ta jíška.
Myslím si totéž. Nebyla udělaná do hladka. Nevím, že by bylo možné přijít k těm hrudkám jinak.
Věk: 43
špatně rozmíchaná jížka.
Někdo svíčkovou zahušťuje moukou a pokud se řádně se nepromíchá, mohou se malé hrudky udělat. Pokud jste ji moukou nezahušťovali, ale jen přidali smetanu, měla by mít před přidáním do omáčky pokojovou teplotu, případně před přidáním do omáčky smetanu nejdříve smícháme a důkladně promícháme s pár lžícemi horké omáčky a pak teprve přidáme do omáčky. Taky někdo používá zakysanou smetanu - ta už se nemá po přídání do teplých pokrmů převářet - srazí se. Sladká smetana by se přidáním do teplých pokrmů srážet neměla. Ještě se může stát, že se srazí, když se přidá do omáčky a dostatečně se nezavaří - nespojí s omáčkou, a krátce na to se omáčka ještě dochucuje okyselením.
Jojojo, to bude ono ....
Pro ostatní: fakt nejde o hrudky z mouky, ty hrudky znám. Jsou to takové malé tečičky, fakt to není mouka.
Podle mě je to tím, že jsi tu svíčku strouhal na příliš hrubém struhadle...
Svíčkovou, to já miluji. Na zahuštění doporučuji. Do smetany zatřepat jemné ovesné vločky, a pak s citem a láskou přidávat ke konci vařený.
Já používám ponorný mixér. Dělala jsem domácí huspeninu a kůže jsem nemlela, ale tímto vynálezem rozmixovala. A dobrý.
Jo, je taky dobrej. Ale nemám obrázek V tom velkým to spíš našlehávám.
Škoda že nemám fotku, tady by možná ani mixér nepomohl. Jsou to takové hrudečky, které se nepojí. Proto tvrdím, že to není mouka. Mouku se dá rozmixovat.
Pokud máš jistotu, že nejde o moučné hrudky, sražená smetana- asi taky ne, napadá mne ještě, zda se nemůže jednat o málo rozmixovanou zeleninu. , nebo rozdrolené kousky-vlákna z masa, které se oddělily při dušení? Ale to byste jistě poznali. No je mi to záhadou... nehrála si v blízkosti hrnce při vaření vače kočička? ..... nic jsem neřekla...
Věk: 56
Miláčkové nevím jestli si děláte legraci nebo se ptáte doopravdy? Ale hrudky se můžou udělat z mouky tu jste vyloučili. Ze smetany když ji nepřeváříte to také neni ale když nedáte pozor a nalijete smetanu neopatrně tak se vám hrudky nadělají smetana se nespojí s omáčkou a vysráží se. Svíčková neni pracovně vůbec náročná. dobrou chuť
Taky se mi to stalo, a to nejednou. A až tady jsem se dozvěděla, že to bude skutečně tím, že jsem přidávala zakysanou smetanu a navíc rovnou z lednice. Udělaly se takové miniaturní částečky, které nešly rozmíchat. Takže až budud dělat příště, dám jiný druh smetany a pokojové teploty. Díky za radu.