Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb

04.12.2011 18:38
Uživatel: sorbonos
Věk:  38

Město: Ocelové srdce

Maffy 2.png
4000-5000
Odpovědí na téma: 33
Text: 

Máte a používáte domácí pekárnu? Z diskuzí vím, že je tu zájem o rady, zkušenosti a návody.  
Máte někdo oblíbený, netradiční recept nebo nějakou vychytávku? Něco svého?
Já mám třeba pekárnu s dvěma nesklopnými hnětači, takže mi v chlebu zůstávají díry, což až tak nevadí, ale co mě štve je to, že se mi nepodařilo ještě upéci čistě celozrný chléb tak, aby byl nadýchaný a nepropadnul se. Jde to vůbec upéct? Bez pomoci pšeničné mouky?  

Odpovědět
To se mi líbí    To se mi nelíbí   
Stránka otevřena 9138x  | 
Původní název příspěvku před úpravou administrátorem: Netradiční recept - domácí pekárna, rady a zkušenosti
Váš e-mail: 

Reakce čtenářů

 
04.12.2011 18:56 Uživatel: Julie
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

  Tak já špatnou a nepoužívám. Dobré vychytávky má  Brýdová.   Mě přístroj leží v regále ve sklepě a dělá společnost odšťavňovači. Ty hnětače tam jsou dva a po upečení jdou špatně vyndat, alepoň mě. Ještě jsem k pekárně dostala kuchařku, tak se Ti na ten recept podívám.

 
04.12.2011 19:01 Uživatel: Barča
1564813088_lvice.jpg
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Právě jsem chtěla i vědět, jaké typy jsou třeba nevyhovující a podobně. Je to dobré téma, protože můj kamarád v UK peče chleba už dlouho a pochvaluje si stejně jako tady Sorbonos. Věřím, že takových bude víc a tak bych ráda ty zkušenosti a recepty. Můj chlap miluje teplý chleba a nejlépa s křupavou kůrou, myslím, že jemu by ta možnost udělala radost.

 
04.12.2011 19:47 Uživatel: Tepu
1403024269_kopretjpg
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: Dovolím si také reagovat. Pekárnu mám už skoro 4 roky a používám ji dost často. Mám tam také dva hnětače, které se špatně vyndavají. Já ale v pekárně chleba nepeču, pouze zadělávám těsto a to jak na chleba, rohlíky, veky, toustouvý chléb a jiná kynutá těsta. Vánoční cukroví zadělávám rovněž v pekárně. Suroviny např. na chleba nasypu do pekárny a nechám pouze vykynout. Po vykynutí těsta zapnu normální troubu, než se trouba roztopí vykynuté těsto na vále jen vytvaruju do tvaru veky /mám ošatku na chléb / a dám do ošatky a nechám ještě kynout, jen po dobu, než je trouba horká. Potom překlopím opatrně ošatku s těstem na plech, těsto postříkám studenou vodou. Mám takový rozprašovač, jako je na kytky. No a šup do trouby. Peču 25 min. z 1/2 kg mouky. Chleba je pěkný, křupavý. Když jsem jej pekla v pekárně nikdy, nemluvě o tvaru, takový nebyl.
 
04.12.2011 19:55 Uživatel: Julie
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

  Značka mé pekárny je ECG Je tam časovač, programů asi 10 i na dort, ale nepoužívám. Zadělávám klasicky, jak mě naučila mamka a těsto vypracovávám ručně.   Třeba vánočka mě kyne 4 hodiny.

 
08.08.2015 11:34 Uživatel: aja4
Věk:  61
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Já mám pekárnu ECG asi měsíc. Jsem nadšená. První chleba byl zkušební-z hotové směsi, teď už peču různé podle receptů z internetu. Pekla jsem již mazanec, cuketovou buchtu slanou i sladkou, sekanou, zapečené těstoviny, brokolicový nákyp. Chystám se na škvarky. Díry po pečení v chlebu nevadí, míchací háky se dají vyndat i před pečením-podle tabulky si najdu, kdy pekárna už nebude míchat a mokrou nebo pomoučenou rukou háky vyndám-musejí se pootočit. Jsme s manželem sami dva a naprosto nám vyhovuje ráno upečený čerstvý chlebík a dobrůtky, které pekárna dovede. Hlavně se mi líbí, že je to bez nádobí a v těchto vedrech bez úmorného vedra z rozpálené trouby. lituji, že jsem pekárnu nekoupila dřív.

 
04.12.2011 21:52 Uživatel: Veselka
Věk:  34
Sweete.gif
3000-4000
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Domácí pekárnu mám už řadu let a je to pro mě skvělý pomocník.

Chleba nepeču tak často jako dříve, někdy ho peču v ní, ale častěji ji využívám na přípravu těsta. Na to je prostě skvělá, vše krásně prohněte, vykyne, jen naházím suroviny a zapnu.

Připravuji si v ní těsto na pečivo, knedlíky, buchty atd. , výborná je také na výrobu marmelády.

Pro mě je to skvělý pomocník.

 
05.12.2011 15:54 Uživatel: Pluto
1482619599_pluto13.gif
7000-8000
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Milé Dámy! Já jsem zásadně proti domácí pekárně. Všechno se tam jenom nahází a zapne. Kde jsou ruce, které dají těstu energii? Doma pečeme celozrnný žitný chléb, který je dělaný zcela přírodním kvašením. Chléb se peče v teplovzdušné rouře. Suroviny na těsto: žitná mouka, mořská sůl, voda, kmín, anýz, koriandr, nastrouhaná mrkev, lze přidat i ovesní mouku a kvásek. Těsto se ručně promíchá, dá do forem, nechá nakynout a pak se peče.   Není to snadné upéct. Chléb po šetrném upečení dozrává nejméně 24 hodin. Skladuji ho v chladu a vydrží 2 týdny. Křupavou kůrku chléb nemá, má jiné přednosti.  Usmívající se

                                   

 
05.12.2011 16:17 Uživatel: Barča
1564813088_lvice.jpg
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Každá rada dobrá, Pluťásku. Kůrčičku může nahradit právě trvanlivost, kterou manžel (na cestách) a i jiní třeba právě ocení zrovna tak. Můžeš tu napsat, při jaké teplotě se peče atd? Moc díky*

 
05.12.2011 20:43 Uživatel: Pluto
1482619599_pluto13.gif
7000-8000
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Recept na chléb dodám. Ještě mně musí dát šéfkuchař přesný popis.

 
06.12.2011 17:23 Uživatel: Avatárek
Věk:  37

Město:Olomoucko

1368097599_avatar-smile.jpg
13000-14000
Administrátor
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
 
06.12.2011 19:37 Uživatel: sorbonos
Věk:  38

Město:Ocelové srdce

Maffy 2.png
4000-5000
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Já mám tedy pekárnu ETA gemina, ty hnětaci háky jsou u ní ve dvou velikostech, vytáhnout i nasadit jdou skvěle a velmi snadno, navíc je to všechno v češtině, ovládací panel, což je taky plus. Z formy se nádherně bez problému vyklopí jak hotový chléb, tak těsto.  
Pluto má samozřejmě pravdu, ale když večer zjistím, že není chleba, tak ji načasuji a ráno jej mám upečený.
Dá se péct chlebík i s kváskem, že si ho zaděláš, takže ne vždy to naházíš.
Trvanlivost tedy nemá 14 dní, ale u nás ani tak dlouho nevydrží.
 

 
06.12.2011 20:25 Uživatel: Barča
1564813088_lvice.jpg
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Koukám na ni, vypadá dobře a cena je taky dobrá

 
06.12.2011 21:40 Uživatel: Pluto
1482619599_pluto13.gif
7000-8000
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Kvásek a množení.

Celozrnní, tmavá žitná mouka + grahamová žitná mouka 1:1.

Voda ve váhovém poměru1:1. Promíchat s moukou.

Pak přidat žitný kvásek. (žitný kvásek lze koupit v některých drogeriích)

Nechat 48 hodin kvasit v teple.

Část vykvašeného kvásku oddělím, do sklenice, do lednice, jako zákvas na příští pečení. Zbytek použiji na přípravu těsta na chléb.

Recept: 250g celozrnní tmavá žitná mouka + 250g graham žitná mouka + 500g kvásku, 400 ml vody, mletý koriandr, anýz, mořská sůl, lněné semínka, slunečnice, kmín, 1 nastrouhaná mrkev.

 Můj soused to peče v domácí pekárně Moulinex program č. 6. Mouku můžeš míchat třeba 350 g žitné + 150g ovesné. Pečeme chléb v troubě při teplotě 170 stupňů, 1 hod, 45 min. Chléb je vlastně uvařen. Těsto plním, do půlky silikónové formy a ještě se před pečením nechám nakynout. Něco podobné. Mrkni. Google „chléb Ason“

 

 
07.12.2011 21:51 Uživatel: sorbonos
Věk:  38

Město:Ocelové srdce

Maffy 2.png
4000-5000
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Děkuji moc Pluto, tohle vyzkouším. Maminka je těžký diabetik a tohle by bylo pro ní dobré. Nerada ji dávám pšeničné výrobky, proto se pořád snažím na to žito a celozrnou mouku cosi najít.
Ale prosím, nerozumím poměru. Jako tolik vody? Vím, že na žitnou mouku musím dát více kvasnic, ale i vody?  

 
11.12.2011 09:27 Uživatel: Pluto
1482619599_pluto13.gif
7000-8000
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

 Ahoj sorbonos! Kvásek. Poměr 1:1 je například, 1 kg mouka: 1 litr vody. Usmívající se

 
06.12.2011 21:43 Uživatel: sorbonos
Věk:  38

Město:Ocelové srdce

Maffy 2.png
4000-5000
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Já ji koupila v akci za 999 a fakt max. spokojenost. Dělám si v ní těsto na knedlíky, na koláče, různé chleby a housky jsou super. Tedy těsto. Představa, že to budu muset mačkat a pořádně hníst.. ee, to se mi nechce. Jo, kdybych pekla jednou za měsíc, nic proti, ale tím, že peču co druhý, třetí den, tak je to pomoc. A nemusíš se bát, ať to pořádně vykyne, sama se o vše postará.  
na sobotu rámo si nachystám, ať mám těsto třeba v 7 hotovo, takže když rodinka vstane, mám upečené čerstvé housky a mají je teplé.
Dokonce jsme měli na návštěve sousedy, tak jsme je zblbli, že druhý den si ji jeli koupit. Musela jsem se smát, když jsem je ráno potkala  a na otázku, kde se šinou, že prej do obchodu pro klobásku, že pečou klobáskový chleba. Já jsem max. spokojena a pokud časem doslouží, kupuji znovu. A musím poděkovat Avatárkovi, má to skvěle vychytaný, ten receptář a už tam mám pár dobrot vyhlídnuto.

 
06.12.2011 22:07 Uživatel: Barča
1564813088_lvice.jpg
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Díky, právě jsem tu Etu objednala. Tak teď jen rady a rady. .. za všecky moc dík. Manžel bude koukat... teplé pečivo miluje...

 
08.12.2011 17:46 Uživatel: Natálka
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Ahoj holky, chci si k Vánocům pořidit vysněnou pekárnu a nemůžu se rozhodnout kterou, už se rozhoduji jen mezi 2, a to:
ETA 7149 Dellica-ten inovovanej novej model s pečící formou na bagetky 
Moulinex OW 502330 Home Bread Baguette

Bagetky hodně kupuji namísto rohlíku, proto chci aby to mělo i ty nástavce, ale už jsem dost v koncích, protože na obě slyším chválu, na Moulinex trochu míň že má to plastový víko.
Poradte jakou?

 
08.12.2011 20:14 Uživatel: sorbonos
Věk:  38

Město:Ocelové srdce

Maffy 2.png
4000-5000
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Já mám s výrobky Eta jen ty nejlepší zkušenosti, asi bych sáhla po ní a pokud má cosi navíc, vychytávku na bagetky, tak hurá do toho smile

 
15.12.2011 14:19 Uživatel: Barča
1564813088_lvice.jpg
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Poptala jsem se i známých, docela mě překvapili. Dělají v té troubě dokonce i sekanou. Už ji mám doma a teď už jen čekám na manžela. Na něj proto, abych mu udělala radost. Že se líp vyzná. Smějící se

 
15.12.2011 14:26 Uživatel: sorbonos
Věk:  38

Město:Ocelové srdce

Maffy 2.png
4000-5000
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Sekanou už jsem taky dělala. No, v troubě se upeče lepší, ale když nemáš moc času na srandy, tak je to výborná pomoc.  

 
15.12.2011 14:41 Uživatel: Barča
1564813088_lvice.jpg
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Oni si hlavně pochvalovali zpracování, žádná ruční práce. Nakonec to můžu upéct klasicky, že.

 
15.12.2011 15:07 Uživatel: sorbonos
Věk:  38

Město:Ocelové srdce

Maffy 2.png
4000-5000
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

To jo, v tomhle je to fakt pomoc. Mouky už máš nakoupené? A semínka?  Mrkající

 
15.12.2011 15:21 Uživatel: Barča
1564813088_lvice.jpg
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Mám jenom sezam doma. Mouky a podobně mám doma pořád, ale počkám si, co bude chtít vyzkoušet manžel. To víš, já se k tomu pohrnu a budu to muset dělat pořád Smějící se. Sranda....spíš chci, abysme oba začali od nuly, aby to uměl i on a pak se nevymlouval... Smějící se

 
15.12.2011 17:22 Uživatel: sorbonos
Věk:  38

Město:Ocelové srdce

Maffy 2.png
4000-5000
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Přeji hodně štěstí. zrovna ted se mi už zase jeden chlebík peče. Pšenično žitný se zrníčky a pivem 

 
15.12.2011 17:44 Uživatel: Barča
1564813088_lvice.jpg
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Díky, snad se zadaří.

 
13.02.2012 11:49 Uživatel: Barča
1564813088_lvice.jpg
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Tak musím Sorb. tu pekárničku pochválit. Včera muž pekl a musím říct, že se zdokonaluje.... narozdíl ode mně. Však víš už z chatu. Ale teď se budu od něj učit.

 
13.02.2012 21:31 Uživatel: sorbonos
Věk:  38

Město:Ocelové srdce

Maffy 2.png
4000-5000
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Baruško fakt to stojí za to. Já od té doby chlena nekoupila.

Jen ty housky mi tak nejdou.

Ale ostatní věci co tam peču jsou luxusní. Už bych si to bez pekárny nedovedla představit.

 
13.02.2012 21:34 Uživatel: Barča
1564813088_lvice.jpg
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Třeba se Sorbi časem taky do toho dostanu... wink

 
18.03.2012 18:50 Uživatel: Julie
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

  Tak jsem z nedostatku pečiva upekla, ne se snažila upéct chléb v pekárně a slepice mají co žrát. A to jsem nijak neexperimentovala, koupila hotovou směs v  Bio kvalitě a držela se návodu.

 
18.03.2012 23:02 Uživatel: Pluto
1482619599_pluto13.gif
7000-8000
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Julie moc si mě rozesmála. Děkuji.   

 
19.03.2012 09:23 Uživatel: Julie
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

  Jojo, miluji zvířátka. Slepice mají bio chleba ze semínky a pejsek Pluto záchvat smíchu. A já jsem tele co neumí upíct chleba ani v pekárně! crying

 
18.03.2012 20:25 Uživatel: Wolfg
Obraz019.jpg
500-1000
Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Text uživatele: 

Chleba jak býval

http://www. labuznik. com/recipe. php? ID=32141

Vaše odpověď

 
Reagujete na téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Jméno: Věk:  Pohlaví: 
Datum přidání:
V rámci uchování anonymity prosím neuvádějte skutečné jméno, napište přezdívku.
Bydlím ve městě (nepovinný údaj)
Prosím používejte háčky a čárky nad písmeny. Ostatním se bude Váš text lépe číst. Děkujeme :-)
Kliknutím na imgmanager.gif vložíte obrázek  Kliknutím na link.gif vložíte odkaz na web
Napište číslici šestnáct:

10 nejnovějších témat v kategorii:

Hlavní nabídka

Statistiky

Jsme na Facebooku

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty on-line.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny