Téma: Domácí pekárna - recept na nadýchaný celozrnný chleba, chléb
Máte a používáte domácí pekárnu? Z diskuzí vím, že je tu zájem o rady, zkušenosti a návody.
Máte někdo oblíbený, netradiční recept nebo nějakou vychytávku? Něco svého?
Já mám třeba pekárnu s dvěma nesklopnými hnětači, takže mi v chlebu zůstávají díry, což až tak nevadí, ale co mě štve je to, že se mi nepodařilo ještě upéci čistě celozrný chléb tak, aby byl nadýchaný a nepropadnul se. Jde to vůbec upéct? Bez pomoci pšeničné mouky?
(2 lidí)   (0 lidí)  
Stránka otevřena 9138x Předchozí téma | Další téma
Reakce čtenářů
Tak já špatnou a nepoužívám. Dobré vychytávky má Brýdová. Mě přístroj leží v regále ve sklepě a dělá společnost odšťavňovači. Ty hnětače tam jsou dva a po upečení jdou špatně vyndat, alepoň mě. Ještě jsem k pekárně dostala kuchařku, tak se Ti na ten recept podívám.
Právě jsem chtěla i vědět, jaké typy jsou třeba nevyhovující a podobně. Je to dobré téma, protože můj kamarád v UK peče chleba už dlouho a pochvaluje si stejně jako tady Sorbonos. Věřím, že takových bude víc a tak bych ráda ty zkušenosti a recepty. Můj chlap miluje teplý chleba a nejlépa s křupavou kůrou, myslím, že jemu by ta možnost udělala radost.
Značka mé pekárny je ECG Je tam časovač, programů asi 10 i na dort, ale nepoužívám. Zadělávám klasicky, jak mě naučila mamka a těsto vypracovávám ručně. Třeba vánočka mě kyne 4 hodiny.
Věk: 61
Já mám pekárnu ECG asi měsíc. Jsem nadšená. První chleba byl zkušební-z hotové směsi, teď už peču různé podle receptů z internetu. Pekla jsem již mazanec, cuketovou buchtu slanou i sladkou, sekanou, zapečené těstoviny, brokolicový nákyp. Chystám se na škvarky. Díry po pečení v chlebu nevadí, míchací háky se dají vyndat i před pečením-podle tabulky si najdu, kdy pekárna už nebude míchat a mokrou nebo pomoučenou rukou háky vyndám-musejí se pootočit. Jsme s manželem sami dva a naprosto nám vyhovuje ráno upečený čerstvý chlebík a dobrůtky, které pekárna dovede. Hlavně se mi líbí, že je to bez nádobí a v těchto vedrech bez úmorného vedra z rozpálené trouby. lituji, že jsem pekárnu nekoupila dřív.
Domácí pekárnu mám už řadu let a je to pro mě skvělý pomocník.
Chleba nepeču tak často jako dříve, někdy ho peču v ní, ale častěji ji využívám na přípravu těsta. Na to je prostě skvělá, vše krásně prohněte, vykyne, jen naházím suroviny a zapnu.
Připravuji si v ní těsto na pečivo, knedlíky, buchty atd. , výborná je také na výrobu marmelády.
Pro mě je to skvělý pomocník.
Milé Dámy! Já jsem zásadně proti domácí pekárně. Všechno se tam jenom nahází a zapne. Kde jsou ruce, které dají těstu energii? Doma pečeme celozrnný žitný chléb, který je dělaný zcela přírodním kvašením. Chléb se peče v teplovzdušné rouře. Suroviny na těsto: žitná mouka, mořská sůl, voda, kmín, anýz, koriandr, nastrouhaná mrkev, lze přidat i ovesní mouku a kvásek. Těsto se ručně promíchá, dá do forem, nechá nakynout a pak se peče. Není to snadné upéct. Chléb po šetrném upečení dozrává nejméně 24 hodin. Skladuji ho v chladu a vydrží 2 týdny. Křupavou kůrku chléb nemá, má jiné přednosti.
Každá rada dobrá, Pluťásku. Kůrčičku může nahradit právě trvanlivost, kterou manžel (na cestách) a i jiní třeba právě ocení zrovna tak. Můžeš tu napsat, při jaké teplotě se peče atd? Moc díky*
Recept na chléb dodám. Ještě mně musí dát šéfkuchař přesný popis.
Já mám tedy pekárnu ETA gemina, ty hnětaci háky jsou u ní ve dvou velikostech, vytáhnout i nasadit jdou skvěle a velmi snadno, navíc je to všechno v češtině, ovládací panel, což je taky plus. Z formy se nádherně bez problému vyklopí jak hotový chléb, tak těsto.
Pluto má samozřejmě pravdu, ale když večer zjistím, že není chleba, tak ji načasuji a ráno jej mám upečený.
Dá se péct chlebík i s kváskem, že si ho zaděláš, takže ne vždy to naházíš.
Trvanlivost tedy nemá 14 dní, ale u nás ani tak dlouho nevydrží.
Koukám na ni, vypadá dobře a cena je taky dobrá
Kvásek a množení.
Celozrnní, tmavá žitná mouka + grahamová žitná mouka 1:1.
Voda ve váhovém poměru1:1. Promíchat s moukou.
Pak přidat žitný kvásek. (žitný kvásek lze koupit v některých drogeriích)
Nechat 48 hodin kvasit v teple.
Část vykvašeného kvásku oddělím, do sklenice, do lednice, jako zákvas na příští pečení. Zbytek použiji na přípravu těsta na chléb.
Recept: 250g celozrnní tmavá žitná mouka + 250g graham žitná mouka + 500g kvásku, 400 ml vody, mletý koriandr, anýz, mořská sůl, lněné semínka, slunečnice, kmín, 1 nastrouhaná mrkev.
Můj soused to peče v domácí pekárně Moulinex program č. 6. Mouku můžeš míchat třeba 350 g žitné + 150g ovesné. Pečeme chléb v troubě při teplotě 170 stupňů, 1 hod, 45 min. Chléb je vlastně uvařen. Těsto plním, do půlky silikónové formy a ještě se před pečením nechám nakynout. Něco podobné. Mrkni. Google „chléb Ason“
Děkuji moc Pluto, tohle vyzkouším. Maminka je těžký diabetik a tohle by bylo pro ní dobré. Nerada ji dávám pšeničné výrobky, proto se pořád snažím na to žito a celozrnou mouku cosi najít.
Ale prosím, nerozumím poměru. Jako tolik vody? Vím, že na žitnou mouku musím dát více kvasnic, ale i vody?
Ahoj sorbonos! Kvásek. Poměr 1:1 je například, 1 kg mouka: 1 litr vody.
Já ji koupila v akci za 999 a fakt max. spokojenost. Dělám si v ní těsto na knedlíky, na koláče, různé chleby a housky jsou super. Tedy těsto. Představa, že to budu muset mačkat a pořádně hníst.. ee, to se mi nechce. Jo, kdybych pekla jednou za měsíc, nic proti, ale tím, že peču co druhý, třetí den, tak je to pomoc. A nemusíš se bát, ať to pořádně vykyne, sama se o vše postará.
na sobotu rámo si nachystám, ať mám těsto třeba v 7 hotovo, takže když rodinka vstane, mám upečené čerstvé housky a mají je teplé.
Dokonce jsme měli na návštěve sousedy, tak jsme je zblbli, že druhý den si ji jeli koupit. Musela jsem se smát, když jsem je ráno potkala a na otázku, kde se šinou, že prej do obchodu pro klobásku, že pečou klobáskový chleba. Já jsem max. spokojena a pokud časem doslouží, kupuji znovu. A musím poděkovat Avatárkovi, má to skvěle vychytaný, ten receptář a už tam mám pár dobrot vyhlídnuto.
Díky, právě jsem tu Etu objednala. Tak teď jen rady a rady. .. za všecky moc dík. Manžel bude koukat... teplé pečivo miluje...
Ahoj holky, chci si k Vánocům pořidit vysněnou pekárnu a nemůžu se rozhodnout kterou, už se rozhoduji jen mezi 2, a to:
ETA 7149 Dellica-ten inovovanej novej model s pečící formou na bagetky
Moulinex OW 502330 Home Bread Baguette
Bagetky hodně kupuji namísto rohlíku, proto chci aby to mělo i ty nástavce, ale už jsem dost v koncích, protože na obě slyším chválu, na Moulinex trochu míň že má to plastový víko.
Poradte jakou?
Já mám s výrobky Eta jen ty nejlepší zkušenosti, asi bych sáhla po ní a pokud má cosi navíc, vychytávku na bagetky, tak hurá do toho
Poptala jsem se i známých, docela mě překvapili. Dělají v té troubě dokonce i sekanou. Už ji mám doma a teď už jen čekám na manžela. Na něj proto, abych mu udělala radost. Že se líp vyzná.
Sekanou už jsem taky dělala. No, v troubě se upeče lepší, ale když nemáš moc času na srandy, tak je to výborná pomoc.
Oni si hlavně pochvalovali zpracování, žádná ruční práce. Nakonec to můžu upéct klasicky, že.
To jo, v tomhle je to fakt pomoc. Mouky už máš nakoupené? A semínka?
Mám jenom sezam doma. Mouky a podobně mám doma pořád, ale počkám si, co bude chtít vyzkoušet manžel. To víš, já se k tomu pohrnu a budu to muset dělat pořád . Sranda....spíš chci, abysme oba začali od nuly, aby to uměl i on a pak se nevymlouval...
Přeji hodně štěstí. zrovna ted se mi už zase jeden chlebík peče. Pšenično žitný se zrníčky a pivem
Díky, snad se zadaří.
Tak musím Sorb. tu pekárničku pochválit. Včera muž pekl a musím říct, že se zdokonaluje.... narozdíl ode mně. Však víš už z chatu. Ale teď se budu od něj učit.
Baruško fakt to stojí za to. Já od té doby chlena nekoupila.
Jen ty housky mi tak nejdou.
Ale ostatní věci co tam peču jsou luxusní. Už bych si to bez pekárny nedovedla představit.
Třeba se Sorbi časem taky do toho dostanu...
Tak jsem z nedostatku pečiva upekla, ne se snažila upéct chléb v pekárně a slepice mají co žrát. A to jsem nijak neexperimentovala, koupila hotovou směs v Bio kvalitě a držela se návodu.
Jojo, miluji zvířátka. Slepice mají bio chleba ze semínky a pejsek Pluto záchvat smíchu. A já jsem tele co neumí upíct chleba ani v pekárně!
Chleba jak býval
http://www. labuznik. com/recipe. php? ID=32141