Téma: Dobrý recept na houbovou omáčku - znáte nějaký?
Měla jsem kamarádku (bohužel už nežije) a ta dělávala strašně dobrou omáčku z hub. Nikdy jsem neudělala stejnou. Jak ji děláte Vy? Díky...
(0 lidí)   (0 lidí)  
Stránka otevřena 3851x Předchozí téma | Další téma
Reakce čtenářů
Dělám ji takhle:
Na lžíci sádla osmažím cibulku dosklovata, přidám nakrájené houby a dusím, pokud jsou sušené nebo mražené tak cca 10min. , pokud čerstvé tak podliju a dusím déle, potom ještě přiliju cca 3dcl vody nebo houbového vývaru, rozmíchám si v hrníčku asi 4dcl mléka a 4 lžíce hladké mouky, přidám k houbám a nechám provařit cca 15min. aby nebyla cítit mouka, dochutím solí, pepřem a ke konci přiliju půl kelímku smetany.
Pokud je omáčka moc hustá, může se zředit trochou vody(vlažné, aby se smetana nezdrcla. )
Zapoměla jsem napsat, že dávám ještě drcený kmín, kdo má rád kyselejší může dát kysanou smetanu nebo dochutit octem. N ěkdy přidám i bobkový list.
DOBROU CHUŤ!
Díky, takhle ji dělám i já, jen nedávám pepř, nezkoušela jsem ani bobkový list. Ona ta kamarádka ji měla úplně bílou a celé to bylo krásně cítit houbama. Možná jestli nedávala kyselou smetanu a dala jen ocet, nebo nevím už, jak jinak by ji mohla udělat. Nemohlo to být tím, že používala jen praváky?
... Je to možné... já ji dělám taky většinou jen z praváků... kamarádka přidává i hlívou ústřičnou.
Ted mi došlo že tu dávám recept a ani pořádně nevím jestli je dobrá, já ji totiž moc nejím, hřiby sice sbírám, ale nejím to. ale tak prý je...
Tady tento recept je dobrý, děláme to akorát trošku v jiném pořadí... Navíc přidáváme sladkou papriku při smažení cibulky na sádle a před koncem přidáváme kečup, jenom mírně provařit... Dodá to barvu a chuť...
Až nějaké hříby letos najdu, tak ti sem šoupnu recept... Ale nemám loňské zásoby jako vy ostatní, takže zatím houbovou omáčku nevařím...
Že se nestydíte, dávat sem loňské fotky, vytahovat hřiby z mrazáku a provokovat některé chlupaté uživatele na tomto webu...
... díky za tip, už jsem to zkoukla... taky jsem se nasmála...
když někdo začne větou: všude lidí jak sraček....
Našla jsem na netu recept na houbovku, tak jak ji dělám já...
Použité suroviny receptu Houbová omáčka se zakysanou smetanou:
0,5 kg nakrájených čerstvých hub | 1 l vývaru z masa | 1 cibule | 1 lžíce slunečnicového oleje | 2 bobkové listy | pár kuliček nového koření | 1 kelímek zakysané smetany | 1 lžíce hladké mouky | 1 lžíce octu | 1 lžíce cukru | 1 lžíce soli
Postup přípravy receptu Houbová omáčka se zakysanou smetanou:
Houby nakrájíme na malé kousíčky a opláchneme v sítu, necháme odkapat. Cibuli zpěníme na oleji, přidáme nakrájené houby, bobkový list, nové koření, osolíme a zalijeme vývarem z masa. Houby dusíme, když je máme měkké, přidáme zakysanou smetanu ve které rozmícháme hladkou mouku a za stálého míchání povaříme. Nakonec okořeníme dle chuti octem a cukrem a malou chvilinku povaříme.