Téma: Rozdíl mezi rozpustnou a mletou kávou
Kdysi mi lékař doporučil pít místo mleté kávy rozpustnou. Dodnes vlastně nevím, jaký rozdíl mezi nimi je. Teda kromě chuti. Jakou kávu pijete vy a proč? Kolik denně?
Reakce čtenářů
Českého turka bez cukru několikrát denně, mám rád kávu černou a hořkou... Rozpustná káva není káva, páč mi mezi zuby nic neskřípe...
Rozpustou kávu piji, Nescafé- gold. Je první kávou vyráběnou metodou sušení „vymrazováním“ při velmi nízkých teplotách, která uchová výrazné aroma a bohatou chuť kávy.
Mletou piji, Dallmayer, která má nezaměnitelnou chuť, je to 100% arabica. Kupuji zrnkovou a doma si ji před vařením umeleme.
Jaký je rozdíl mezi rozpustnou a mletou kávou, nevím, piji 1 až 2 kávy za den. Kávu řadím mezi pochutiny a osvěžující nápoj.
Chutná mi obyč. mletá, ale piju rozpust. Dávám si do toho mléko, ale je fakt, že si nepochutnám. Kapučína a podobné kávy nejsou pro mě takovou pochoutkou, jako třeba obyčejná Jihlavanka. Asi se vyprdnu na doktory a zase přesedlám. Dnes jsem tohle téma dala, protože jsem se nějak nemohla probrat a dobrá káva by určitě pomohla. Takže zítra.
Já osobně dávám přednost klasickému turkovi s cukrem a mlíčkem. Snesu i bez mlíčka, ale rozhodně s cukrem, bez cukru nee. V průměru denně tak 2 kávičky, ráno a po obídku.
Rozpustnou doma nepiju, pokud si ji dám tak někde na návštěvě, nejsem kdovíjaký odborník tak je mi to celkem jedno co mi kdo uvaří. Ale je fakt, že ta rozpustná není to pravé ořechové.
Rád si taky dám alžír, ale to jen v restauraci. Akorát na mě kafe nepůsobí jako životabudič, klidně si dám kafe v 10 večer a v 10:30 už chrním jako medvěd.
Léta jsem pila jen klasickýho turka a bez cukru, cukr mi kazí tu chuť kávy. Pak mě začal zlobit žlučník a žaludek a lékař mi doporučil kávu instantní.
Zrníčka mleté kávy dráždí žaludek. Věřím tomu, přesto si jednoho turka denně + 3-4 kávy rozpustné dám.
Jak píše David, dám si také kávu i před spaním a klíďo usnu.
No, já dřív taky jen turky, tak 3-4x denně. Chutnalo mi moc.
Pak mi, nevím proč, zachutnalo Kapučíno a pila jsem jej ve stejné frekvenci, tedy 3-4x denně. Ale už mi nechutná.
Začala jsem pít instantní Velvet s mlékem, slazenou většinou sladidlem/ dieta/, ale už mi nechutná.
Teď piju Velvet bez mléka a s trochou cukru, zatím mi chutná, stále 3-4x denně.
Co bude dál to nevím, občas mám chuť na Vídeňskou a někdy si ji i dám, ale to jen jaksi mimo, jako bonus.
Zkoušela jsem se vrátit ke klasickému turkovi, ale ten už mi nechutná teda vůbec, bohužel. Na roky kdy mi chutnával ráda vzpomínám.
Dříve jsem pila kávu i těsně před spaním a kroutila hlavou jak někdo může říkat, že nespí, já spala jako dudek.
Dnes taky občas taky piju kávu i večer / jsem neukázněná/ a pak v noci místo spaní čtu.
Mám dva dotazy.
Jaký je rozdíl mezi tou práškovou a takovými těmi granulemi. Obě rozpustné.
A co vám dělá tlak po kávě. Jako jestli letí nahoru a nahoru... mě se zdá, že to má dost velký vliv, ale nevím, jestli si to jen tak nevsugerovávám.
Kde jsou ty doby, kdy jsem měla tlak tak nízký, že mi kávu přímo předepisovali i lékaři. Ach jo.
K tomu tlaku: nebožtík můj lékař mi kdysi říkal, že po vypití kávy jde tlak prvních cca 20 minut dolů, dostaví se jakoby ospalost a pak teprve se zvýší. Mechanismus si už nepamatuju, ale řekla bych, že to souhlasí. Ne, že bych si měřila tlak, ale pocitově.
Jak už je napsáno zrníčka kávy dráždí zažívací trakt. Také si myslím, že jde o techniku výroby. Rozpustná káva má méně "kávových složek", nevím jak lépe to napsat.
Černá káva stejně jako černý čaj může významně napomoci k vředovému onemocnění atd.
Před mnoha lety jsem pila pouze "poctivého" turka, svých 6-10 káviček za den. Pak přišly vředy a s nimi zákaz. Od té doby piji hlavně rozpustnou kávu - Nesko gold je chutné, občas to proložím presovanou kávou, velice vyjímečně překapávanou (stejné zlo jako turek).
Tak 6 - 10 káviček bych vypila jen jednou. Představ si, že už po třetí kávě je mi zle až na omdlení. Nemůžu ani kofolu, když vypiju 2 kávy. A vředy jsem měla taky.
Heč, vím jak se vyrábí instatní káva Mám to z d-testu Tam o tom psali...
Díky, dobré info....ještě kouknu na ten d-test. I když.... na něco taky musíme umřít, nebo nás odstřelí
Já jsem tak zdravej, že vždycky říkám, že mě budou muset potomci umlátit, aby někdy něco za svýho života po mě dědili
No Avatárku, kéž by se tio to splnilo.
Jinak se chci zeptat.
Nepiju sice turka, ale občas se stane, že příjde návštěva a ráda by si turka dala, proto doma takovou kávu mám, ale zbytek pak buď návštěvě vnutím, jinak vyprchá nebo ji po čase vyhodím a to je zase škoda finanční.
Chtěla jsem se zeptat. Existují takové jednorázové 2 v 1 nebo 3 v 1, ale dříve se prodávala i KVALITNÍ porcovaná mletá káva na turka. Leč teď ji nikde v obchodech nevidím. Myslíte, že se ještě prodává?
Lili, já jen, že to tady čtu....zbylou kávu můžeš nasypat do tmavého neprodyšného obalu a do lednice. Vydrží opravdu dlouho a vůně nevyprchá.
Barčo, taky to tak dělám.
Ahoj Lili. Prosím Tě, než reaguješ na něčí odpověď, klikni na ODPOVĚDĚT. Jinak se nevytvoří diskuzní vlákno a text se vloží zcela na konec tématu. Pak je to zmatek, protože to vypadá, jako kdyby jsi mluvila sama se sebou. Diskuzní vlákno znamená, že se Tvá odpověď vloží vpravo dolů pod reakci někoho jiného a neuloží se zcela na konec stránky.
Pokud je nekdo milovnikem kavy, at si poridi zelenou surovou kavu a doma uprazi i v troube. Myslim, ze na internetu se da informace sehnat a pak mate jistotu, ze mate kvalitu. Nevim, ale zda se zelena kava u vas prodava? Tady bez problemu, ale ja ji prestala pit - nebot holduji zelenemu caji.
Můj dědeček měl na pražení kávy ruční mašinku. Vodorovná otáčivá trubka z mosazi, nasypala se zelená káva, zaklaplo víčko a děda nad plamenem otáčel klikou. Už věděl, jaký žár a kolikrát zatočit, aby kafe bylo jaksepatří. Zelená káva se musí ochutnat, protože má jen omezenou trvanlivost a můžete si pražit hada na prsou
Věk: 23
Kafe piju rozpustné.. třeba jacobs velvet. Ale u mamky jsem se už naučil pít i turka, ale moc mi nechutná. radši to rozpustné, když to přeženu s mlékem mám z toho spíš kakao. A během zkouškového toho dokážu vypít na litry za den To zas přeháním... ale litr fakt zvládnu Jen se mi poté chce hrozně spát
Já mám ráda rozpustnou kávu, silnou s mlékem. Nejraději Nescafíčko Brasero. Ale celkem se ztratilo z pultů, tak mi nezbývá než pít Classic. Přijde mi jako jedna z nejsilnějších rozspustných káv.
Jako turka mám ráda Jihlavanku. Kdysi jsem dostala pravou brazilskou kávu, dovezenou z Brazílie jako prezent s tím, že je luxusní. Větší hnus jsem nepila. Ani nezvané návštěvě bych ji neuvařila. Zřejmě to bylo naší klasickou přípravou turka. Asi ji v Brazílii připravují jinak a návod u ní nebyl.
Tak tuhle jsem nikdy myslím neviděla. Ale jinak mám taky zkušenost s jednou francouzkou kávou, název už si nepamatuju a to samé... hnus.
10 nejnovějších témat v kategorii:
Téma |
Odpovědí | Otevřeno |
Datum přidání (Autor) |
---|---|---|---|
Avokado - jak poznam, ze je dobre? | 2 | 1936x |
19.02.2022 11:31:55 (Listicka) |
Nealkoholický přírodní kvas - účinky na zdraví, jak chutná, kdo vyrábí | 1 | 1873x |
10.03.2018 22:50:15 (Seriozní muž.) |
Ředění slivovice destilovanou vodou - proč? | 5 | 5954x |
03.01.2018 12:54:25 (JindraSlifka) |
Trvanlivost vína po otevření lahve | 7 | 2987x |
25.11.2017 00:05:16 (Rocker) |
Je pravda, že je nedostatek másla? | 15 | 2449x |
31.10.2017 21:20:46 (Barča) |
Mořské plody mražené a čerstvé - je velký rozdíl v chuti? (humr, krab, chobotnice) | 1 | 2165x |
20.08.2017 12:59:41 (Karmelaren) |
Karambola - zkušenosti, chutná vám? Kdy hrozí otrava? | 2 | 2309x |
29.04.2017 20:13:32 (Barča) |
Škraloupy na mléku - kam zmizely? | 24 | 6148x |
04.02.2016 10:38:32 (Avatárek) |
Makaróny - proč se přestaly prodávat a proč zmizely z (nejen) českých pultů? | 20 | 4754x |
02.08.2015 21:26:37 (Barča) |
Kvetoucí čaj - kolik čaje se z jednoho květu dá udělat? - zkušenosti, diskuze | 12 | 3436x |
11.10.2014 20:06:22 (Barča) |