Téma: Hořké mandle - jsou jedovaté nebo ne?
Uživatel: Sluníčko M.
Věk: 45
Přítel natrhal a dovezl z Francie mandle. Jenže mandle jsou tak strašně hořké, že se nedají konzumovat. Tvrdí, že když se mandle opraží, pomůže to, ale nepomohlo. Známá řekla, že hořké mandle jsou jedovaté. Snědla jsem jen 2-3. Proto nevím co je na tom pravda a mohu je konzumovat. Pokud ano, mate někdo radu co pomůže na jejich hořkost? Jsou ale tak hořké že bych je raději hodíla do koše.
(0 lidí)   (0 lidí)  
Stránka otevřena 13110x Předchozí téma | Další téma
Reakce čtenářů
Přítel natrhal jiný druh mandlí. Jsou opravdu hodně hořké a používají se k výrobě oleje.
Věk: 41
Město:vsetinsko
Hořké mandle jsou jedovaté už při použití 10ks!!! V obchodech s eprodávají sladké mandle, které nejsou nebezpečné ale naopak velmi zdravé pro tělo.
Hořké mandle, podobně jako jádra meruněk, nebo jádra jablek, prý mají protirakovinný účinek a jedovaté jsou opravdu až od většího množství. Léčebná dávka je deset kusu denně a preventivní 1–2 denně. Například i velké množství rajských jablíček je také jedovaté. Takže žádné obavy.
„Mandle jsou plody mandlovníku nízkého nebo mandlovníku obyčejného, které se k nám dovážejí jako sladké nebo hořké. Mandle obsahují 21 % bílkovin, 53 % tuku. Jejich výhodou je to, že obsahují vápník, fosfor, železo. Z vitamínu nejvíce obsahují vitamín B1. Nevýhodou však je to, že hořké mandle obsahují glykosid amygladin, ze kterého se hydrolýzou uvolňuje jedovatý kyanovodík. Proto se uvádí jako zdraví škodlivé, zejména na srdce. Mohou se tudíž užívat jen v omezeném množství. “
(Podle některých statistických údajů se 60 jader hořkých mandlí pokládá za smrtelnou dávku pro dospělého člověka. ) “
Z Wikipedie: Amygdalin beta-glukosidáza, jeden z enzymů, který se vyskytuje v lidských střevech a řadě běžných jídel, z amygdalinu neuvolňuje samostatně kyanid, proto nemůže vést k potenciálně smrtelnému otrávení, pokud se nepřekročí dávky amygdalinu (laetrile).
Více informací z American Cancer Society:
Zastánci léčení rakoviny Laetrilem tvrdí, že rakovinné buňky obsahují více určitého enzymu, který rozloží molekuly laetrilu a uvolňují kyanid. Nádorová buňka potom zemře na otravu kyanidem. Normální buňky prý nemají tolik tohoto enzymu a místo toho obsahují enzym, který způsobuje, laetrile neškodným. Zastánci tvrdí, že normální buňky, nejsou ovlivněny z tohoto důvodu.
Věk: 62
Město:Thessaloniki
Žiji v Řecku už více jak 20 let a skutečně se zde hořké mandle (1-3 kusy denně) používají jako prevence proti rakovině. Ví a využívá to hlavně starší generace. Také výskyt této nemoci je tu nižší než ve střední Evropě (mohou však působit i jiné faktory - oliv. olej, hojné pojídání zelenin. salátů, zelenin. jídel atd.). Cena těchto mandlí je o dost vyšší než u mandlí sladkých. Proto máte-li doma hořké mandle, rozhodně je nevyhazujte. Zkuste sníst denně alespoň jednu, určitě se neotrávíte a také tím nic nezkazíte.
Věk: 90
Horke mandle su nesmierne zdrave. mrknitensi B17 a pochopite
Věk: 56
Město:Kolín
Hořké mandle obsahují amygdalin, látku, která představuje jisté riziko. Při jejím trávení se z ní uvolňuje kyanovodík. Ten je jedovatý a při konzumaci většího množství mandlí si s ním tělo nedokáže poradit.
Jsou známé smrtelné otravy u dětí, které mlsaly mandle a nevěděly, že jich nesmí sníst moc.
Po tom, co se prokázalo, že amygdalin je vynikající prevence proti rakovině, začaly hořké mandle nenápadně mizet z obchodů. To aby statisticky nebylo hodně lidí, kteří preventivně a dlouhodobě užívají ráno a večer jednu mandli. Nedostatek hořkých mandlí však poměrně snadno obejdete, když nebudete vyhazovat pecky od meruněk. Jádra meruňkových pecek nejsou tak hořká ale obsahují také amygdalin. (ten je ostatně pojmenován podle meruňky) Když budete konzumovat 5-10 jader z meruňkových pecek denně, preventivního účinku amygdalinu dosáhnete i bez shánění hořkých mandlí.
Neznamená amygdala v latině náhodou mandli? Žádnou meruňku. Amygdalin je pojmenován po mandlích.
Věk: 32
Hořké mandle mohou být nebezpečné už při požití 10 kusů a 15 už může být smrtelná dávka… Takže určitě ne od žádného "velkého množství", tyto rady na internetu některých lidí výše jsou doslova nebezpečné… Hledejte relevantní zdroje.
10 nejnovějších témat v kategorii:
Téma |
Odpovědí | Otevřeno |
Datum přidání (Autor) |
---|---|---|---|
Avokado - jak poznam, ze je dobre? | 2 | 1936x |
19.02.2022 11:31:55 (Listicka) |
Nealkoholický přírodní kvas - účinky na zdraví, jak chutná, kdo vyrábí | 1 | 1873x |
10.03.2018 22:50:15 (Seriozní muž.) |
Ředění slivovice destilovanou vodou - proč? | 5 | 5954x |
03.01.2018 12:54:25 (JindraSlifka) |
Trvanlivost vína po otevření lahve | 7 | 2987x |
25.11.2017 00:05:16 (Rocker) |
Je pravda, že je nedostatek másla? | 15 | 2449x |
31.10.2017 21:20:46 (Barča) |
Mořské plody mražené a čerstvé - je velký rozdíl v chuti? (humr, krab, chobotnice) | 1 | 2165x |
20.08.2017 12:59:41 (Karmelaren) |
Karambola - zkušenosti, chutná vám? Kdy hrozí otrava? | 2 | 2309x |
29.04.2017 20:13:32 (Barča) |
Škraloupy na mléku - kam zmizely? | 24 | 6148x |
04.02.2016 10:38:32 (Avatárek) |
Makaróny - proč se přestaly prodávat a proč zmizely z (nejen) českých pultů? | 20 | 4754x |
02.08.2015 21:26:37 (Barča) |
Kvetoucí čaj - kolik čaje se z jednoho květu dá udělat? - zkušenosti, diskuze | 12 | 3436x |
11.10.2014 20:06:22 (Barča) |