Téma: Jak odstranit zápach ze zkažené cukety
Uživatel: Jarda
Věk: 29
Hezký den. Stala se nám nepříjemná věc, nezpracovali jsme celou cuketu tak jsme jí polovinu nechali ve spíži v chladu pro pozdější zpracování a malinko jsme na ní zapoměli (asi tři dny). Včera po otevření spíže se z ní vyvalil odporný zápach a na dně spíže jsme našli části cukety která jakoby vybouchla a vytekla z ní kapalina. Očistili jsme všechno od částí dýně a vytřeli kapalinu ale zápach se ve spíži stále drží (klasická bytová zděná spíž z betonovou podlahou), zkoušeli jsme vytírat savem, domestosem, sypat podlahu sodou atd ale nic nezabírá a ze spíže se šíří po celé kuchyni.
Nemáte někdo nějakou zkušenost nebo nápad jak se toho odporného zápachu zbavit?
Reakce čtenářů
Jsi si jistý, že ten zápach je skutečně z té cukety? Přiznám se, že se mi párkrát stalo, že se cuketa zkazila, protože jsem na ní zapomněla, ale nikdy z toho žádná pohroma nebyla. Pouze trochu vyteklá, což jsem prostě normálně utřela a žádný zápach...
Nicméně pokud je skutečně zdroj zápachu odstraněný, vytřela bych důkladně vše naředěným octem a pro jistotu dala do spíže hrnek s vodou, citronem a skořicí, ev. badianem (to kvůli eliminaci zápachu). Hrnek s obsahem nechat na pár minut prohřát v mikrovlnce...pozor na velikost hrnku, aby obsah nevybublal ven... a pak dát do spíže, několikrát zopakovat.
Cuketa do spíže? Si koledujete o alimentární nákazu Příště určo do ledničky, kde je kolem 4-10°C.
Myslím si, že molekuly smradu jsou ve vzduchu, hodně větrat, brzy to vyčichne.
Nevím, zda jste zkoušeli sůl, ale do každého rohu spíže nasypte kilo kuch.soli. Měla by zápach vytáhnout.