Téma: Školní jídelny 2011 - v minulosti to bývalo jiné
Uživatel: Paní Nostalgie
Chodila jsem nějaký čas na obědy do několika školních jídelen a řeknu - je to katastrofa. Kde jsou ty časy, kdy za komunistů musel povinně chodit na kontroly lékař, aby kontroloval co kuchařky uklohní. Dnes zřejmě nemusí a tak to podle toho vypadá. Kvalita od těch dob šla otřesně dolů. Obědy přesolené, do polívek a omáček zabedněné kuchařky nakrájí klidně kilo párků nebo slaniny, že to tím úplně čpí a vůbec nemají potuchy o tom, že je dokázáno, že uzeniny jsou rakovinotvorné - a o to silněji, když jsou podruhé ohřívané. To znamená v polévce nebo omáčce. Málokdy zelí nebo špenát. Hlavně rýže nebo brambory, žádné ovoce nebo normální přírodní kompoty. Jen přeslazené sterilované kompoty z Makra, aby se kuchařky nemusely moc namáhat a nedej bože zeleninu sami strouhat. Kolikrát i podivuhodné omáčky, pravděpodobně z prášku, že samotné mě bylo nedobře. Co potom ty děti. Nejhorší ale je, že to ty rodiče nejí a tak neví, co děti musí jíst. Samozřejmě, že to je někde i jinak, kuchařky se snaží. Ale po zkušenostech si troufám tvrdit, že takových nebude moc. Proč už dnes nechodí povinně lékaři na kontroly do školních jídelen? Asi proto, aby obecní úřady ušetřily, nebo ruka ruku myje?
Reakce čtenářů
Jsem rád, že o tom někdo mluví.
Já jsem viděl dokumenty a skutečně máš pravdu - začíná se stále více a více vařit z polotovarů. Je to rychlejší a ušetří se tak kuchařská síla.
Je mi z toho divně ... fakt zvláštní doba.
Když jsem byl malý já, vařilo se tak nějak normálně - střídala se jídla, ale nikoho by nenapadlo vařit polévku ze sáčku nebo omáčku z prášku. Stejně třeba i bramborovou kaši. Chápu, že se ušetří jak na surovinách, tak na kuchařské síle, ale COPAK ZA TO NAŠE ZDRAVÍ STOJÍ? Opravdu mají peníze větší hodnotu než zdraví lidí a dětí ve školách???
Jídla v nemocnicích a ve školní jídelně jsou na stejné úrovni. Samé polotovary, zelenina rozvařená a bez chuti. A pokud máte potravinovou alergii, tak máte smůlu. A o veganech ani nemluvím.
Je to jídelna od jídelny a nezáleží na tom jestli ve škole nebo jinde. Záleží to zejména na vedoucím takového provozu z čeho a jak se bude vařit. Dnes je dost nešťastný trend vařit z polotovarů a různých práškových směsí na dochucení...v zásadě při občasném použití proti nim nic nemám..., ale rozhodně jsem přesvědčená, že ve veřejném stravování tyto produkty nemají co dělat. Upřímně mi i dost vadí fakt, že v mnoha takových provozech ani nemusí kuchařky, skutečné kuchařky, být a jídlo často vůbec neodpovídá kvalitě jakou by mělo mít.
Sama si pamatuji na školu a legrácky o UHO omáčce apod., ale fakt také je, že jsme si často a dobrovolně chodili přidávat..tehdy to bylo možné..prostě protože nám jídlo chutnalo. Měla jsem možnost v několika jídelnách v současnosti jíst..no a můžu říct, že to málokdy bylo alespoň k jídlu. Specialita jsou polévky...vždy z prášku, použití skutečného vývaru ani náhodou.