"S velikou lítostí a smutkem v srdcích oznamujeme, že nás navždy opustila zakladatelka časopisu dTest a jeho dlouholetá šéfredaktorka, paní Ida Rozová, " uvedl na svém webu dTest. "Paní šéfredaktorka zemřela náhle, nečekaně, v plné síle. V současné době se neléčila s žádnou závažnou nemocí, " sdělila iDNES.cz tisková mluvčí dTestu Nikola Švábová.
Téma: Test kvality, instantní káva - časopis Dtest
Vzhledem k tomu, že jsem byl tento týden pracovníky časopisu Dtest upozorněn, že mám povážlivě infomovat o výsledcích jejich testů, abych neporušil autorská práva (reakce na mé téma Kvalita kečupů - časopis Dtest), tak se budu snažit být opatrný a nebudu sem raději nic scanovat apod.
Předplatitlé časopisu se mohou podívat na výsledky 12 káv různých značek. Byly hodnoceny následující parametry: senzorické hodnocení (chuť, vůně, celkový dojem), aroma (množství aromatických látek, přiměřenost pražení) a po zdravotní stránce bylo hodnoceno množství ochratoxinu A (jed plísní), akrylamidu a furanu (vzniká při pražení "spálením"). Dále byl hodnocen obsah kofeinu.
Kupodivu některé noname kávy dopadly celkem dobře stran škodlivosti pro zdraví (např. Clever Gold), byť propadly u chuti a aromatu. Nejlepší výsledky dostaly kávy Carte noire a Davidoff (cena kolem 190 Kč/100g), dobře dopadla také káva Douwe Egberts (schválně neuvádím konkrétní názvy káv).
Jako propadák dopadla káva Tchibo Family classic (85Kč/100g) . Bylo v ní nepřiměřeně vysoké množství plísňového jedu ochratoxinu A "OTA" (káva byla vyrobena z plesnivých kávových bobů).
(4 lidí)   (0 lidí)  
Stránka otevřena 9729x Předchozí téma | Další téma
Reakce čtenářů
Jeee , tak jsem udelala dobre , ze uz zadnou kavu nepiji , delam si po staru bile kafe z melty a to plny velky kafac. A chutna me skvele . Avatarku, diky za informace , tady take prodavaji ruzne Tchiba a tak to se podelim s kamaradkou , ktera tuto kavu pije. Diky
Já po Nescafé přesedlávám na Caro. Jde to těžko, žitné kafe nic-moc. Je to svět, samej šunt a podvod.
Časopis dTest publikoval článek, ve kterém bylo uvedeno, že jedna šarže naší instantní kávy Tchibo Family classic 100 g, datum spotřeby 19. 1. 2013, šarže L 1020 může obsahovat množství ochratoxinu A (OTA) mírně nad limitem, stanoveným nařízením Evropské komise.
Naše produkty pravidelně testujeme akreditovanou evropskou laboratoří. Certifikát testu výše zmíněné šarže prokazuje hodnotu ochratoxinu A v rámci limitu stanoveném legislativou a produkt je v pořádku. Více informací na www.tchibo.com/cz. Váš tým Tchibo
Jasně, to byla tato šarže. Otázkou je, kolik šarží už prošlo a také měly zvýšený ochratoxin. Pokud byla náhodně odchycena káva se zvýšeným OTA, kde je jistota, že tomu tak nebylo i v minulosti a že toto je skutečně jen ta jediná série a nikdy předtím OTA nebyl zvýšen?
Hezký den, kvalitu a bezpečnost výrobků průběžně testujeme v několika evropských akreditovaných laboratořích dříve, než se výrobky dostanou na trh. Také šarže, testovaná časopisem dTest, má atest, potvrzující, že je výrobek v pořádku. Výsledky časopisu dTest nepotvrdily ani dodatečné nezávislé testy z tohoto týdne. Více na www.tchibo.com/cz. Váš tým Tchibo
Hodinka a 422 návštěv tématu Jak vidět, tak jsem se tretil
Já šla dvakrát.
Tuhle kávu jsem nikdy nekoupila....ale hlavně proto, že ten obal je v mých očích otřesnej
Mě osobně tahle vůvec nechutná. Mám ráda Nescafé, které mě ale v testu překvapilo. Nicméně, nehodlám ho opustit a budu ho kupovat dál. Mě prostě chutná nejvíc.
Dobrý den, já piju nescafe green blend směs zelených nepražených a pražených zrn a nescafe gold. Nevíte jak si vedou v testech?
Jinak jsem si přes sms koupila d test na robotické vysavače a dobře jsem udělala, koupila bych jinak totální šmejd.
Tato káva se vůbec v testu neobjevila.
Já bych hlavně nechtěl moc uvádět detaily, protože vím, že nás má časopis Dtest v hledáčku a mohl by nás obvinit, že zveřejňujeme výsledky, které jsou chráněné autorským zákonem.
Nerad bych pak tuto konkrétní stránku o testu káv mazal.
Dík.
Časopis dTest publikoval článek, ve kterém bylo uvedeno, že jedna šarže naší instantní kávy Tchibo Family classic 100 g, datum spotřeby 19. 1. 2013, šarže L 1020 může obsahovat množství ochratoxinu A (OTA) mírně nad limitem, stanoveným nařízením Evropské komise.
Naše produkty pravidelně testujeme akreditovanou evropskou laboratoří. Certifikát testu výše zmíněné šarže prokazuje hodnotu ochratoxinu A v rámci limitu stanoveném legislativou a produkt je v pořádku.
Nicméně, ihned po publikování informace v dTestu v minulém týdnu jsme opětovně provedli kompletní revizi a dodatečné analýzy, abychom výsledky dTestu prověřili. Jako dodatečné preventivní opatření jsme se již v minulém týdnu rozhodli dobrovolně stáhnout příslušnou šarži produktu z maloobchodní sítě a obchodů Tchibo v České republice.
Výsledky, publikované v dTestu, byly jednoznačně vyvráceny analýzami, které provedla externí laboratoř s certifikací na speciální testy OTA v konečném výrobku. Hodnota ochratoxinu A je v souladu s našimi interními standardy kvality a nepřekračuje limit stanovený legislativou.
Více informací na www.tchibo.com/cz. Váš tým Tchibo
Jasně, to byla tato šarže. Otázkou je, kolik šarží už prošlo a také měly zvýšený ochratoxin. Pokud byla náhodně odchycena káva se zvýšeným OTA, kde je jistota, že tomu tak nebylo i v minulosti a že toto je skutečně jen ta jediná série a nikdy předtím OTA nebyl zvýšen?
Vážení, jak to, že mě vůbec nepřekvapila reakce týmu Tchibo. Samozřejmě, že je množství toxinů téměř v normě, nebo dokonce v normě kýmsi stanovené třeba celým EU. To jsem zažil i při testování vody z vodovodní sítě. Množství chlóru i těžkých kovů bylo samozřejmě v normě.
Otázka je ale o mnoho závažnější, je to otázka morálky a zodpovědnosti. Jaké jsou to normy, kdo je stanovuje a proč jsou toxiny vůbec přípustné. Nejsou to náhodou normy tvořené jako podklad pro kolektivní nezodpovědnost a alibizmus? Jak to, že je možné vyrábět kávu ze zplesnivělých kávových bobů. Samozřejmě, když várku plesnivých řádně zamícháme do zdravých, do nějaké té normy se vejdeme. Podobně u dobrovolně z prodeje stažené kávy, bude zajímavé, zda bude zlikvidovaná, nebo zamíchaná do várky bez toxinů a tím budeme v „normě“.
U toxinů je jejich působení zpravidla kumulativní, to znamená, že odbourávání toxinů v živém organizmu nemusí být tak rychlé, jako jejich příjem, například z více šálků „normované kávy“ za den, nebo k tomu ještě jiných toxinů, například z džusů, které určitě také vyhovují nějaké té normě. U těžkých kovů je problém ještě horší, protože ty se odbourávají v těle ještě pomaleji anebo se usazují v orgánech a tak se jejich účinek kumuluje dlouhodobě. Pro koho ty normy jsou tvořeny pro ochranu spotřebitelů anebo výrobců?
Máme přítele, který chová kanárky. Stále mu nově vylíhnutí kanárci po čase hynuli. Po poradě se zkušenějšími chovateli se dověděl, že nemůže dávat jim na pití vodu z vodovodu, ale vodu pro kojence. Koupil si tedy filtr eSpring a kanárci už mu nechcípají. Ještě pijete vodu z vodovodu? A co chovatelé rybiček dávají do akvárií chlorovanou vodu z vodovodu?
Fandím časopisu D-test. Není dnes lehké nést kůži na Trh.
Jen tak mimochodem, reklamu na tyto výrobky si v jejich ceně zaplatíte také z vlastní kapsy.
My si výrobky v naší rodině kontrolujeme, kupované džusy nepijeme, nebo si je vyrábíme sami, vodu z vodovodu filtruji filtrem. Už mně je to trapné, ale když už piji kávu, tak z vlastního obchodu. Pan Sova
Mě je trapno za Vás, snažíte se tu ustavičně prodávat amwajácké krámy.
Děláte si tu reklamu a to je zakázané. Mě nic neprodáte, protože mám svoji teorii. A utíkat budete Vy, odtud.
Hezký den, kvalitu a bezpečnost výrobků průběžně testujeme v několika evropských akreditovaných laboratořích dříve, než se dostanou na trh. Také šarže, testovaná časopisem dTest, má certifikaci, potvrzující, že je výrobek v pořádku. Výsledky časopisu dTest nepotvrdily ani dodatečné nezávislé testy z tohoto týdne. Výrobek je v pořádku. Více na www.tchibo.com/cz. Váš tým Tchibo
Hezký den,
kvalitu a bezpečnost výrobků průběžně testujeme v několika evropských akreditovaných laboratořích dříve, než se výrobky dostanou na trh. Také šarže, testovaná časopisem dTest, má atest, potvrzující, že je výrobek v pořádku. Výsledky časopisu dTest nepotvrdily ani dodatečné nezávislé testy z tohoto týdne. Více na www.tchibo.com/cz. Váš tým Tchibo
Věk: 35
No jasně, takže dělat kávu se shnilých zrn je v pořádku, tedy pokud dodržíme správný poměr, že? Tým tchibo ať se stydí!!!!!! Nechal bych je tu kávu v normě povině všechnu vypít!!!
Tak já si myslím, že pořídit si časopis D-test je dobrá investice. Pokud si člověk zařizuje domácnost a uvažuje o koupi čehokoliv. A nejen při nákupu spotřebičů, ale jde i o celkový přehled a orientaci. Protože to na nás spotřebitele zkouší všichni od výrobce až po obchodníky.
Tchibo, kdo zná prodejny, obsluhu, sortiment rád se vrací, včetně mě. Třeba na začátku školního roku jsem tam nakoupila na děcko nějaké oblečení. Jelikož jsem překročila nějakou cenovou hranici, dostala jsem 500g mleté kávy zdarma. Což je super, káva byla čerstvě umletá a voňavá. Co mě štve je, že kvalita některých výrobků je horší oproti Rakousku. Například: Koupila jsem si triko v Čr, doma po jednom vyprání se udělala dírka na rukávu a přetočl se boční šev. Výrobek jsem vyreklamovala, obsluha příjemná a vstřícná mi vrátila obnos. Paní ve frontě za mnou říkala, že jsem už několikátá. V Rakousku jsem si za nějaký čas koupila podobné a vše v pohodě. Není to tak, že se k nám do republiky vozí to "horší" zboží a spoléhá se na to, že si to necháme líbit? Ano porovnávám, protože mám tu možnost. Ale lidé co bydlí dál od hranic o tom nemají ani páru. Coca-cola v Rakousku chutná úplně jinak, Sýry Président jak by smet. A to mě vadí, že se z nás snaží někdo udělat blbce, prodat šunt....
To máš Julie pravdu, co se té kvality i chutí týká. Znám to taky u různých výrobků, u kterých jsem měla možnost koupit v zahraničí i doma.
Nechci být pesimista, ale ano, je to tak. Sleduju spoustu dokumentů a jsme tak trošku smetištěm Evropy a to co by např. v Rakosku byla II. jakost je u nás I. jakost a vše je OK (hlavně ze stran prodejců, ti jsou v klidu, Čech zvládne všechno).
Také nás supermarkety moc neberou jako rovnocenné partnery. Zatímco např. v Rakousku, Německu pokud chce supermarket založit pobočku, tak pro město musí něco udělat - např. vybudovat park a hlavně odvádí 6% zisků městu!!! (např. na rozvoj kultury, dopravy apod.) U nás je to jinak - podplatí slušně zastupitele města, ti kývnou pak na cokoliv, supermarket kdekoliv, nic nevybudují a městu tak maximálně poděkují, že u nich utrácí.
Jako ... děláme si to sami. Necháme se sebou jednat takto, tak se nedivne.
Jo a pak přijde Tesco, peníze které jsme u nich utratili nám laskavě za určitý úrok půjčí. Jako sory velebnosti, du blejt.
Zdravím Vás, pane Avatárku! Souhlasím s Vámi nestát se otrokem supermarketů, a megavýrobců různých produktů. Tito mají finanční moc a doslova nás masírují reklamou, která působí podprahově, ať chceme nebo nechceme, je to vlastně hypnóza. Nesleduji proto televizní zprávy, a vyjma vybraných relací, ze kterých se něco dozvím, nebo opravdu dobrých filmů televizi nezapínáme.
Funguje to tak, že běžnému výrobci z konečné ceny 100%, kterou zaplatí zákazník (i v případě akčních cen) zůstává jen 15 až 40%. Rozdíl ceny, 60 a více procent tvoří hlavně reklama a několik mezičlánků. To ale stejně všechno zaplatíme v konečné ceně.
Každý spotřebitel má v rukách obrovskou moc. Stačí, když převážná část začne nakupovat ne nejlaciněji, ale nejvýhodněji, což je ve svém důsledku nejlevnější z hlediska skutečného užitku spotřebitele. Opakuji, moc má v rukou spotřebitel, protože prodává se a vyrábí jen to, co spotřebitel koupí. Je jen třeba, aby si to lidé uvědomili a zapínali při čučení na reklamy svůj mozek. Už ve slovu „reklama“ je zabudován obsah: „klam“. Pan Sova
Bůh nám dává oříšky, ale nelouská je za nás. J.W.Goethe
Je to jako s jablky. V Itálii sbírají jablka, musí mít přesně danou velikost, nesmí být poškozené atd. Letos jim je pobily kroupy, takže na trh je nemohli poslat, sbírali se na mošt. A co je divné, u nás v obchodě byly ty potlučené kroupama. Mají na sobě takové malé červené skvrnky.
Na italském talíři se neobjeví, kdežto my je klidně dostat můžeme .
Znáš to DOBRÉ PRASE VŠECHNO SPASE
Možná je to tím že šetříme a kupujeme fakt jen to nejlevnější. Jenže jablka za 35 Kč mi zase tak levná nepřijdou.
Věk: 57
Netušíte někdo, čím to může být? Dostáváme odpad z Evropy - kávoviny už pár let stojí za pendrek. Velmi rozdílná kvalita. Letošní broskve šly jíst jen asi dvakrát (taky jsem je proti lonsku koupil jen několikrát), loni mi ještě chutnaly. Blumy už pár let nekupuji, nikdy nebyly dobré. Průmyslové zboží neumím porovnat. Máme téměř nejdražší telefonování v Evropě, nejvíc vydělávající banky (samozřejmě na nás). Arogantní politiky. Čím si to děláme? Lenost? Pohodlnost? Obava se ozvat? Já si myslím, že vše dohromady. A v součtu to začíná být tristní.
Chybí nám to správné nas.ání vyjít do ulic a zapalovat auta, zliskat poslance a rabovat. Banky vysklít dlažební kostkou a v jednom šiku jít na hrad a zpívat hymnu. Naši mocipáni zapoměli, že hlas lidu, je hlas Boží. Až půjdete, tak na mě pískněte.....
Já bych se jen trošku zdržela toho zapalování aut a rabování... Jsou to lidi jako my, co na ty auta šetřili a co dřou aby obchůdek udrželi v chodu... Spousta lidí, třeba těhotných žen přitom přijde k úrazu, a přijde mi to celé takové primitivní... Já bych na to šla pěkně po česku - III. pražská defenestrace
Zůstaň v klidu, bylo to myšleno jako nadsázka. Nejsem tak naivní abych si myslela, že lidičkové v ČR potáhnou za jeden provaz. Stačí aby jim levice slíbila rohlík o deset haléřů levnější a jsou jak beránci....
Kávu nepiju.
A souhlasím s odpadem. Jídlo "venku" chutna jinak, tak chutně.
Jojo, to je známá věc. V zahraničí ze sebe nenechaj dělat odpadkovej koš, my si necháme s...t na hlavu.
Tak se mi zdá, že tu máme reakci
Koukal jsem dneska na reklamu Tchibo, která se nám snaží vnutit myšlenku, že jde o fantastickou kávu a cosi kdesi. Jen připomínám, že podle časopisu dtest byla jejich káva vyráběna z plesnivých kávových zrn. My lidé máme krátkou paměť, reklama nám "překryje" staré vzpomínky, takže je potřeba opakovat
A díky skvělému vyhledávači, si zase Tvoji kritiku přečte hlídačka diskuzí paní Ivetka Horáková a bude nás přesvěčovat, jak stráááášnej omyl byl ten test od Dtestu....... A Ty nedáš pokoj, nedáš pokoj a nedáš.
Jojo, Ida Rozová je typická tvář D-testu už není. Smutné. Zemřela mladá , 61 let. Takových lidí je vždy škoda.
Ani nevím proč vlastně Ida Rozová zemřela.
Sakryš, bude tam chybět.
ano, byla nejen šéfredaktorkou, ale hlavně zakladatelkou... bude chybět...
Zemřela šéfredaktorka dTestu Ida Rozová
19. listopadu 2012 12:26V neděli zemřela jednašedesátiletá novinářka Ida Rozová, která 20 let vedla časopis dTest. Ten odhaluje nekvalitní a občas i nebezpečné výrobky a potraviny.
Ahoj. Díval jsem se na aktuální testy mleté pražené kávy (klasické, ne instantní) a vypadá to, že se Tchibo polepšilo. Její dvě kávy dopadly na prvním a pátém místě (exclusive a family), hodnoty ochratoxinu A, akrylamidu a furanu byly velmi dobré.
Jen tak dále.